Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč se zeleninou

Slaný koláč ve vánočním balení. Potěší nejen vegetariány.

Vydání: 2013/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H10M
Vaření 0:30
Pečení 1:10
Koláč Britská

Ingredience

    NA KOLÁČ

    • 1 máslová dýně, oloupaná, dužina nakrájená na kousky
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 4 stroužky česneku, neoloupané a rozmáčknuté
    • snítka rozmarýnu, lístky otrhané a nasekané nadrobno
    • pár snítek tymiánu, lístky otrhané a nasekané
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 žampion portobello, nakrájený na kostičky
    • 125 g vařených jedlých kaštanů, nasekaných nahrubo
    • 2 lžíce hladkolisté petržele, nasekané
    • 1 lžíce šalvěje, nasekané
    • 250 g mascarpone
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 600 g křehkého nebo listového těsta
    • 1 vejce, prošlehané

    NA OMÁČKU Z PORTSKÉHO VÍNA

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 šalotka, nakrájená najemno
    • 4 kuličky jalovce
    • 5cm svitek skořice
    • 2 hvězdičky badyánu
    • 5 hřebíčků
    • 1 tobolka kardamomu
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • 300 ml portského vína (typ tawny)
    • 1 lžíce rybízového džemu
    • 1 lžíce másla, studeného

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Dýni rozložte do pekáčku, přidejte 2 lžíce oleje, česnek, rozmarýn, tymián, osolte a promíchejte. Pečte 40 minut, až bude dýně měkká a lehce zhnědne. Pekáček vyndejte z trouby a vyberte z něj česnek. Vymáčkněte ho ze slupky, rozmačkejte, vraťte do pekáčku a promíchejte. Nechte vychladnout.

2 Zbylý olej rozpalte v pánvi a opékejte na něm cibuli, až změkne a zezlátne. Přidejte portobello a ještě 3–4 minuty restujte. Odstavte z plotny. V míse promíchejte kaštany, bylinky, mascarpone a muškátový oříšek. Vmíchejte portobello a dýni (snažte se zeleninu nerozmačkat). Dochuťte solí a pepřem. Těsto vyválejte a 2/3 vyložte pečicí formu, zbylou 1/3 vyválejte do tvaru zapékací mísy a vykrájejte hvězdičky. Formu naplňte připravenou směsí a zakryjte zbylým těstem. Potřete vejcem a pečte v troubě zhruba 30 minut.

3 Na omáčku na olivovém oleji pomalu opékejte šalotku, vmíchejte koření, nechte rozvonět a zalijte vývarem. Zvyšte plamen a svařte tekutinu na čtvrtinu. Vlijte portské a nechte 20 minut vařit na mírném plameni. Slijte přes cedník a vařte na prudkém plameni asi 10 minut do hustší omáčky. Nakonec vmíchejte džem a zjemněte omáčku máslem (už nevařte!). Omáčkou přelijte porce koláče.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční trojboj

Šlehaný hermelín se salátem a ořechy

Kuba s dvojími houbami

Losos plněný špenátem a krevetami

Bramborový salát s řapíkatým celerem

Rozmáčknuté brambůrky

Luxusní kaše s pórkem

Bramborový salát s kapií

Vánoční trifle

28 skvělých slaných receptů z listového těsta

Přidat komentář