Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6876 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 696 g
Tuky 405 g
Vláknina 171 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaný koláč ve vánočním balení. Potěší nejen vegetariány.

Suroviny

Na koláč
máslová, oloupaná, dužina nakrájená na kousky
olivový olej 3 PL
česnek 4 stroužky
neoloupané, rozmáčknuté
rozmarýn 1 snítka
lístky otrhané, nasekané nadrobno
tymián snítky
pár snítek, lístky otrhané, nasekané nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
nadrobno
žampiony portobello 1 ks
na kostičky
kaštany 125 g
vařené, nasekané nahrubo
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
šalvěj 1 PL
nasekaná
nastrouhaný
lze nahradit listovým těstem
vejce 1 ks
prošlehané
Na omáčku z portského vína
olivový olej 1 PL
najemno
jalovec 4 kuličky
skořice 1 svitek
5 cm dlouhý
badyán 2 hvězdičky
kardamom 1 tobolka
strouhaný
vývar zeleninový 200 ml
typ tawny
rybízový džem 1 PL
studené

1 Troubu předehřejte na 200°C. Dýni rozložte do pekáčku, přidejte 2 lžíce oleje, česnek, rozmarýn, tymián, osolte a promíchejte. Pečte 40 minut, až bude dýně měkká a lehce zhnědne. Pekáček vyndejte z trouby a vyberte z něj česnek. Vymáčkněte ho ze slupky, rozmačkejte, vraťte do pekáčku a promíchejte. Nechte vychladnout.

2 Zbylý olej rozpalte v pánvi a opékejte na něm cibuli, až změkne a zezlátne. Přidejte portobello a ještě 3–4 minuty restujte. Odstavte z plotny. V míse promíchejte kaštany, bylinky, mascarpone a muškátový oříšek. Vmíchejte portobello a dýni (snažte se zeleninu nerozmačkat). Dochuťte solí a pepřem. Těsto vyválejte a 2/3 vyložte pečicí formu, zbylou 1/3 vyválejte do tvaru zapékací mísy a vykrájejte hvězdičky. Formu naplňte připravenou směsí a zakryjte zbylým těstem. Potřete vejcem a pečte v troubě zhruba 30 minut.

3 Na omáčku na olivovém oleji pomalu opékejte šalotku, vmíchejte koření, nechte rozvonět a zalijte vývarem. Zvyšte plamen a svařte tekutinu na čtvrtinu. Vlijte portské a nechte 20 minut vařit na mírném plameni. Slijte přes cedník a vařte na prudkém plameni asi 10 minut do hustší omáčky. Nakonec vmíchejte džem a zjemněte omáčku máslem (už nevařte!). Omáčkou přelijte porce koláče.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč