Koláč se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6876 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 696 g
Tuky 405 g
Vláknina 171 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaný koláč ve vánočním balení. Potěší nejen vegetariány.

Suroviny

Na koláč
dýně 1 ks
máslová, oloupaná, dužina nakrájená na kousky
olivový olej 3 PL
česnek 4 stroužky
neoloupané, rozmáčknuté
rozmarýn 1 snítka
lístky otrhané, nasekané nadrobno
tymián snítky
pár snítek, lístky otrhané, nasekané nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
nadrobno
žampiony portobello 1 ks
na kostičky
jedlé kaštany 125 g
vařené, nasekané nahrubo
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
šalvěj 1 PL
nasekaná
mascarpone 250 g
muškátový oříšek 1 špetka
nastrouhaný
křehké těsto 600 g
lze nahradit listovým těstem
vejce 1 ks
prošlehané
Na omáčku z portského vína
olivový olej 1 PL
šalotka 1 ks
najemno
jalovec 4 kuličky
skořice 1 svitek
5 cm dlouhý
badyán 2 hvězdičky
hřebíček 5 ks
kardamom 1 tobolka
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
vývar zeleninový 200 ml
víno portské 300 ml
typ tawny
rybízový džem 1 PL
máslo 1 PL
studené

1 Troubu předehřejte na 200°C. Dýni rozložte do pekáčku, přidejte 2 lžíce oleje, česnek, rozmarýn, tymián, osolte a promíchejte. Pečte 40 minut, až bude dýně měkká a lehce zhnědne. Pekáček vyndejte z trouby a vyberte z něj česnek. Vymáčkněte ho ze slupky, rozmačkejte, vraťte do pekáčku a promíchejte. Nechte vychladnout.

2 Zbylý olej rozpalte v pánvi a opékejte na něm cibuli, až změkne a zezlátne. Přidejte portobello a ještě 3–4 minuty restujte. Odstavte z plotny. V míse promíchejte kaštany, bylinky, mascarpone a muškátový oříšek. Vmíchejte portobello a dýni (snažte se zeleninu nerozmačkat). Dochuťte solí a pepřem. Těsto vyválejte a 2/3 vyložte pečicí formu, zbylou 1/3 vyválejte do tvaru zapékací mísy a vykrájejte hvězdičky. Formu naplňte připravenou směsí a zakryjte zbylým těstem. Potřete vejcem a pečte v troubě zhruba 30 minut.

3 Na omáčku na olivovém oleji pomalu opékejte šalotku, vmíchejte koření, nechte rozvonět a zalijte vývarem. Zvyšte plamen a svařte tekutinu na čtvrtinu. Vlijte portské a nechte 20 minut vařit na mírném plameni. Slijte přes cedník a vařte na prudkém plameni asi 10 minut do hustší omáčky. Nakonec vmíchejte džem a zjemněte omáčku máslem (už nevařte!). Omáčkou přelijte porce koláče.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit