Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8100 kcal
Bílkoviny 115 g
Cukr 854 g
Tuky 434 g
Vláknina 218 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaný koláč ve vánočním balení. Potěší nejen vegetariány.

Suroviny

Na koláč
1 ks
máslová dýně oloupaná, dužina nakrájená na kousky
olivový olej 3 PL
česnek 4 stroužek
neoloupané, rozmáčknuté
rozmarýn 1 snítka
lístky otrhané, nasekané nadrobno
tymián
pár snítek, lístky otrhané, nasekané nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
nadrobno
1 ks
žampion portobello na kostičky
jedlé kaštany 125 g
vařené, nasekané nahrubo
petrželka 2 PL
nasekaná
šalvěj 1 PL
nasekaná
mascarpone 250 g
muškátový oříšek 1 špetka
nastrouhaný
křehké těsto 600 g
lze nahradit křehkým těstem
vejce 1 ks
prošlehané
Na omáčku z portského vína
olivový olej 1 PL
šalotka 1 ks
najemno
jalovec 4 kulička
skořice 1 ks
5 cm svitek
badyán 2 ks
hřebíček 5 ks
1 ks
kardamon tobolka
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
vývar zeleninový 200 ml
víno červené 300 ml
typ tawny
rybízový džem 1 PL
máslo 1 PL
studené

1 Troubu předehřejte na 200°C. Dýni rozložte do pekáčku, přidejte 2 lžíce oleje, česnek, rozmarýn, tymián, osolte a promíchejte. Pečte 40 minut, až bude dýně měkká a lehce zhnědne. Pekáček vyndejte z trouby a vyberte z něj česnek. Vymáčkněte ho ze slupky, rozmačkejte, vraťte do pekáčku a promíchejte. Nechte vychladnout.

2 Zbylý olej rozpalte v pánvi a opékejte na něm cibuli, až změkne a zezlátne. Přidejte portobello a ještě 3–4 minuty restujte. Odstavte z plotny. V míse promíchejte kaštany, bylinky, mascarpone a muškátový oříšek. Vmíchejte portobello a dýni (snažte se zeleninu nerozmačkat). Dochuťte solí a pepřem. Těsto vyválejte a 2/3 vyložte pečicí formu, zbylou 1/3 vyválejte do tvaru zapékací mísy a vykrájejte hvězdičky. Formu naplňte připravenou směsí a zakryjte zbylým těstem. Potřete vejcem a pečte v troubě zhruba 30 minut.

3 Na omáčku na olivovém oleji pomalu opékejte šalotku, vmíchejte koření, nechte rozvonět a zalijte vývarem. Zvyšte plamen a svařte tekutinu na čtvrtinu. Vlijte portské a nechte 20 minut vařit na mírném plameni. Slijte přes cedník a vařte na prudkém plameni asi 10 minut do hustší omáčky. Nakonec vmíchejte džem a zjemněte omáčku máslem (už nevařte!). Omáčkou přelijte porce koláče.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit