Do receptu z retro kuchařky z 80. let jsme se zamilovali na první pohled. Se švestkovou omáčkou nemá chybu!
Suroviny
Postup
Do hrnce vlijte mléko, přidejte sůl a nechte mléko vařit těsně pod bod varu. Vsypte krupici a za stálého míchání vařte na mírném ohni 6–7 minut, až kaše zhoustne. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky, krupicový cukr, citronovou kůru a rozinky.
Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho zlehka do kaše. Nechte kaši zcela vychladnout.
Mezitím připravte omáčku. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce s cukrem a skořicí. Přilijte trochu vody a cca 10 minut na mírném ohni vařte, až se ovoce začne rozpadat. Rozmixujte, podle chuti přidejte citronovou šťávu, a chcete-li, i rum.
V malém rendlíku rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Z vychladlé kaše vykrajujte lžící noky a vkládejte je po dávkách do rozehřátého oleje a smažte dozlatova. Noky odkládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte (studené či teplé) s omáčkou, sypané moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Nechcete tvarovat noky? Uvařte kaši trochu řidší a přendejte ji do cukrářského sáčku se špičkou. Přímo ze sáčku vytlačujte kousky do oleje a smažte asi 7 cm velké kousky, podobné španělským churros.