Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

Do receptu z retro kuchařky z 80. let jsme se zamilovali na první pohled. Se švestkovou omáčkou nemá chybu!

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT5M
Smažení 0:05
Sladká jídla Česká

Ingredience

    • 600 ml mléka
    • špetka soli
    • 180 g dětské krupičky
    • 2 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • 70 g krupicového cukru
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 2 lžíce rozinek, propláchnutých a namočených v rumu či v čaji
    • rostlinný olej na smažení
    • moučkový cukr na posypání

    NA OMÁČKU

    • 500 g švestek nebo blum
    • 100 g krupicového cukru (nebo podle chuti, omáčka by měla být příjemně nakyslá)
    • 1 lžička mleté skořice
    • citronová šťáva podle chuti
    • 1 lžíce rumu či tuzemáku (nemusí být)

Příprava jídla

1 Do hrnce vlijte mléko, přidejte sůl a nechte mléko vařit těsně pod bod varu. Vsypte krupici a za stálého míchání vařte na mírném ohni 6–7 minut, až kaše zhoustne. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky, krupicový cukr, citronovou kůru a rozinky.

2 Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho zlehka do kaše. Nechte kaši zcela vychladnout.

Mezitím připravte omáčku. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce s cukrem a skořicí. Přilijte trochu vody a cca 10 minut na mírném ohni vařte, až se ovoce začne rozpadat. Rozmixujte, podle chuti přidejte citronovou šťávu, a chcete-li, i rum.

4 V malém rendlíku rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Z vychladlé kaše vykrajujte lžící noky a vkládejte je po dávkách do rozehřátého oleje a smažte dozlatova. Noky odkládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte (studené či teplé) s omáčkou, sypané moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Nechcete tvarovat noky? Uvařte kaši trochu řidší a přendejte ji do cukrářského sáčku se špičkou. Přímo ze sáčku vytlačujte kousky do oleje a smažte asi 7 cm velké kousky, podobné španělským churros.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sakrajda neboli perníkový závin

Tvarožník s ostružinami

Budětické pouťové koláče

REKLAMA

Přidat komentář