0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

4.4/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2340 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 418 g
Tuky 36 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do receptu z retro kuchařky z 80. let jsme se zamilovali na první pohled. Se švestkovou omáčkou nemá chybu!

Suroviny

mléko 600 ml
sůl 1 špetka
krupička dětská 180 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 70 g
nastrouhaná kůra
rozinky 2 PL
propláchnuté a namočené v rumu či v čaji
rostlinný olej
na smažení
moučkový cukr
na posypání
Na omáčku
možno nahradit blumami
krupicový cukr 100 g
nebo podle chuti, omáčka by měla být příjemně nakyslá
skořice 1 ČL
citronová šťáva
podle chuti
rum 1 PL
možno nahradit tuzemákem (nemusí být)

1 Do hrnce vlijte mléko, přidejte sůl a nechte mléko vařit těsně pod bod varu. Vsypte krupici a za stálého míchání vařte na mírném ohni 6–7 minut, až kaše zhoustne. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky, krupicový cukr, citronovou kůru a rozinky.

2 Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho zlehka do kaše. Nechte kaši zcela vychladnout.

Mezitím připravte omáčku. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce s cukrem a skořicí. Přilijte trochu vody a cca 10 minut na mírném ohni vařte, až se ovoce začne rozpadat. Rozmixujte, podle chuti přidejte citronovou šťávu, a chcete-li, i rum.

4 V malém rendlíku rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Z vychladlé kaše vykrajujte lžící noky a vkládejte je po dávkách do rozehřátého oleje a smažte dozlatova. Noky odkládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte (studené či teplé) s omáčkou, sypané moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Nechcete tvarovat noky? Uvařte kaši trochu řidší a přendejte ji do cukrářského sáčku se špičkou. Přímo ze sáčku vytlačujte kousky do oleje a smažte asi 7 cm velké kousky, podobné španělským churros.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč