0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2340 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 418 g
Tuky 36 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do receptu z retro kuchařky z 80. let jsme se zamilovali na první pohled. Se švestkovou omáčkou nemá chybu!

Suroviny

mléko 600 ml
sůl 1 špetka
krupička dětská 180 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 70 g
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
rozinky 2 PL
propláchnuté a namočené v rumu či v čaji
rostlinný olej
na smažení
moučkový cukr
na posypání
Na omáčku
švestky 500 g
možno nahradit blumami
krupicový cukr 100 g
nebo podle chuti, omáčka by měla být příjemně nakyslá
skořice 1 ČL
citronová štáva
podle chuti
rum 1 PL
možno nahradit tuzemákem (nemusí být)

1 Do hrnce vlijte mléko, přidejte sůl a nechte mléko vařit těsně pod bod varu. Vsypte krupici a za stálého míchání vařte na mírném ohni 6–7 minut, až kaše zhoustne. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky, krupicový cukr, citronovou kůru a rozinky.

2 Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho zlehka do kaše. Nechte kaši zcela vychladnout.

Mezitím připravte omáčku. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce s cukrem a skořicí. Přilijte trochu vody a cca 10 minut na mírném ohni vařte, až se ovoce začne rozpadat. Rozmixujte, podle chuti přidejte citronovou šťávu, a chcete-li, i rum.

4 V malém rendlíku rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Z vychladlé kaše vykrajujte lžící noky a vkládejte je po dávkách do rozehřátého oleje a smažte dozlatova. Noky odkládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte (studené či teplé) s omáčkou, sypané moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Nechcete tvarovat noky? Uvařte kaši trochu řidší a přendejte ji do cukrářského sáčku se špičkou. Přímo ze sáčku vytlačujte kousky do oleje a smažte asi 7 cm velké kousky, podobné španělským churros.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit