Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

Smažené krupicové noky se švestkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2340 kcal
Bílkoviny 63 g
Cukr 418 g
Tuky 36 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do receptu z retro kuchařky z 80. let jsme se zamilovali na první pohled. Se švestkovou omáčkou nemá chybu!

Suroviny

mléko 600 ml
sůl 1 špetka
krupička dětská 180 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky odděleně
krupicový cukr 70 g
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
rozinky 2 PL
propláchnuté a namočené v rumu či v čaji
rostlinný olej
na smažení
moučkový cukr
na posypání
Na omáčku
švestky 500 g
možno nahradit blumami
krupicový cukr 100 g
nebo podle chuti, omáčka by měla být příjemně nakyslá
skořice 1 ČL
citronová štáva
podle chuti
rum 1 PL
možno nahradit tuzemákem (nemusí být)

1 Do hrnce vlijte mléko, přidejte sůl a nechte mléko vařit těsně pod bod varu. Vsypte krupici a za stálého míchání vařte na mírném ohni 6–7 minut, až kaše zhoustne. Sejměte z ohně, vmíchejte žloutky, krupicový cukr, citronovou kůru a rozinky.

2 Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho zlehka do kaše. Nechte kaši zcela vychladnout.

Mezitím připravte omáčku. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce s cukrem a skořicí. Přilijte trochu vody a cca 10 minut na mírném ohni vařte, až se ovoce začne rozpadat. Rozmixujte, podle chuti přidejte citronovou šťávu, a chcete-li, i rum.

4 V malém rendlíku rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Z vychladlé kaše vykrajujte lžící noky a vkládejte je po dávkách do rozehřátého oleje a smažte dozlatova. Noky odkládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte (studené či teplé) s omáčkou, sypané moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Nechcete tvarovat noky? Uvařte kaši trochu řidší a přendejte ji do cukrářského sáčku se špičkou. Přímo ze sáčku vytlačujte kousky do oleje a smažte asi 7 cm velké kousky, podobné španělským churros.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit