Smažení sledi

Smažení sledi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2859 kcal
Bílkoviny 106 g
Cukr 199 g
Tuky 212 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
V Dánsku se na Velikonoce často podává sleď, nejtypičtější dánská ryba. „Nejlepší sledi jsou z ostrova Bornholm,“ tvrdí Flemming Laugesen. Výborní jsou samozřejmě ve formě matjesů a uzenáčů, ale také obalení v žitné mouce. Žito stejně jako brambory, řepa a jehněčí maso patří k tradičním skandinávským surovinám.

Suroviny

červená řepa 300 g
radši menší bulvy
sleď 6 ks
čerstvý, vykuchaný
hořčice hrubozrnná 2 PL
petrželka 3 PL
nasekaná
sůl mořská
cukr
pepř
čerstvě mletý
mouka žitná hladká 4 PL
máslo
olej
na smažení
zakysaná smetana 250 ml
jablečný ocet 1 ČL
jablka 1 ks
malé, nastrouhané nahrubo
křen 1 ČL
nastrouhaný
cibule červená 1 ks
malá, na plátky
brambory
vařené, k podávání
Na omáčku
máslo 2 PL
2 PL
hladké máslo
mléko 200 ml
smetana ke šlehání 150 ml
petrželka hrst
nasekaná
1 Umyjte červenou řepu a povařte ji doměkka v mírně osolené vodě asi 25 minut.

2 Sledě zbavte hlavy a ocasu, rozevřete břišní dutinu a vyřízněte páteř. Potřete maso hořčicí, posypte petrželkou, osolte a opepřete a ryby obalte v žitné mouce. Smažte je na směsi másla a oleje z každé strany 3 minuty dozlatova.

3

Vařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte ji se zakysanou smetanou, s octem a křenem, osolte a opepřete. Pak přidejte cibuli a jablko.

4 Na omáčku rozehřejte máslo, zaprašte moukou a míchejte 1 minutu, až jíška zpění a zbělá. Za stálého míchání přidávejte mléko, smetanu a asi 100 ml vody, která vám zbyla z vaření brambor. Vařte asi 10 minut; pokud je omáčka moc hustá, rozřeďte ji další vodou z brambor. Osolte, opepřete a vmíchejte petrželku.

5 Sledě podávejte s vařenými bramborami přelitými petrželkovou omáčkou a se salátem z červené řepy.

TIP NA NÁKUP
Sledě mají na www.cerstveryby.cz. Až vyzkoušíte smažené sledě, můžete zkusit výrobu domácích zavináčů. Recept najdete v nové kuchařce z Edice Apetit Ryby a plody moře.

VIZITKA
Flemming Laugesen je Dán, který přes třináct let žije v Praze a k tomu miluje Itálii a italská vína. Působí jako wine director ve skupině Aromi a nejnověji můžete jím vybraná vína ochutnat a koupit v prodejně La Bottega di Finestra. Jeho láskou jsou malá vinařství, kde na rozdíl od průmyslové výroby respektují přirozené a jedinečné vlastnosti vína.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit