Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smažení sledi
Smažení sledi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smažení sledi

3.7/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2964 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 218 g
Tuky 213 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Dánsku se na Velikonoce často podává sleď, typická tamější ryba. „Nejlepší sledi jsou z ostrova Bornholm,“ tvrdí Flemming Laugesen. Výborní jsou samozřejmě ve formě matjesů a uzenáčů, ale také obalení v žitné mouce. Žito stejně jako brambory, řepa a jehněčí maso patří k tradičním skandinávským surovinám.

Související recepty

Suroviny

menší
sleď 6 ks
hořčice hrubozrnná 2 PL
petrželka 3 PL
nasekaná
sůl mořská
cukr
pepř
čerstvě mletý
mouka žitná hladká 4 PL
na smažení
olej
na smažení
jablečný ocet 1 ČL
malé, nastrouhané nahrubo
křen 1 ČL
nastrouhaný
malá, na plátky
k podávání
Na omáčku
mléko 200 ml
petrželka hrst
nasekaná

Postup

1

Umyjte červenou řepu a povařte ji doměkka v mírně osolené vodě asi 25 minut.

2

Sledě zbavte hlavy a ocasu, rozevřete břišní dutinu a vyřízněte páteř. Potřete maso hořčicí, posypte petrželkou, osolte a opepřete a ryby obalte v žitné mouce. Smažte je na směsi másla a oleje z každé strany 3 minuty dozlatova.

3

Vařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte ji se zakysanou smetanou, s octem a křenem, osolte a opepřete. Pak přidejte cibuli a jablko.

4

Na omáčku rozehřejte máslo, zaprašte moukou a míchejte 1 minutu, až jíška zpění a zbělá. Za stálého míchání přidávejte mléko, smetanu a asi 100 ml vody, která vám zbyla z vaření brambor. Vařte asi 10 minut; pokud je omáčka moc hustá, rozřeďte ji další vodou z brambor. Osolte, opepřete a vmíchejte petrželku.

5

Sledě podávejte s vařenými bramborami přelitými petrželkovou omáčkou a se salátem z červené řepy.

TIP NA NÁKUP
Sledě mají na www.cerstveryby.cz. Až vyzkoušíte smažené sledě, můžete zkusit výrobu domácích zavináčů. Recept najdete v nové kuchařce z Edice Apetit Ryby a plody moře.

VIZITKA
Flemming Laugesen je Dán, který přes třináct let žije v Praze a k tomu miluje Itálii a italská vína. Působí jako wine director ve skupině Aromi a nejnověji můžete jím vybraná vína ochutnat a koupit v prodejně La Bottega di Finestra. Jeho láskou jsou malá vinařství, kde na rozdíl od průmyslové výroby respektují přirozené a jedinečné vlastnosti vína.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Apetit magazín