0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažení sledi

Smažení sledi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smažení sledi

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2964 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 218 g
Tuky 213 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Dánsku se na Velikonoce často podává sleď, typická tamější ryba. „Nejlepší sledi jsou z ostrova Bornholm,“ tvrdí Flemming Laugesen. Výborní jsou samozřejmě ve formě matjesů a uzenáčů, ale také obalení v žitné mouce. Žito stejně jako brambory, řepa a jehněčí maso patří k tradičním skandinávským surovinám.

Suroviny

menší
sleď 6 ks
hořčice hrubozrnná 2 PL
petrželka 3 PL
nasekaná
sůl mořská
cukr
pepř
čerstvě mletý
mouka žitná hladká 4 PL
máslo
na smažení
olej
na smažení
jablečný ocet 1 ČL
malé, nastrouhané nahrubo
křen 1 ČL
nastrouhaný
cibule červená 1 ks
malá, na plátky
brambory vařené
k podávání
Na omáčku
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 200 ml
petrželka hrst
nasekaná

Postup

1

Umyjte červenou řepu a povařte ji doměkka v mírně osolené vodě asi 25 minut.

2

Sledě zbavte hlavy a ocasu, rozevřete břišní dutinu a vyřízněte páteř. Potřete maso hořčicí, posypte petrželkou, osolte a opepřete a ryby obalte v žitné mouce. Smažte je na směsi másla a oleje z každé strany 3 minuty dozlatova.

3

Vařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte ji se zakysanou smetanou, s octem a křenem, osolte a opepřete. Pak přidejte cibuli a jablko.

4

Na omáčku rozehřejte máslo, zaprašte moukou a míchejte 1 minutu, až jíška zpění a zbělá. Za stálého míchání přidávejte mléko, smetanu a asi 100 ml vody, která vám zbyla z vaření brambor. Vařte asi 10 minut; pokud je omáčka moc hustá, rozřeďte ji další vodou z brambor. Osolte, opepřete a vmíchejte petrželku.

5

Sledě podávejte s vařenými bramborami přelitými petrželkovou omáčkou a se salátem z červené řepy.

TIP NA NÁKUP
Sledě mají na www.cerstveryby.cz. Až vyzkoušíte smažené sledě, můžete zkusit výrobu domácích zavináčů. Recept najdete v nové kuchařce z Edice Apetit Ryby a plody moře.

VIZITKA
Flemming Laugesen je Dán, který přes třináct let žije v Praze a k tomu miluje Itálii a italská vína. Působí jako wine director ve skupině Aromi a nejnověji můžete jím vybraná vína ochutnat a koupit v prodejně La Bottega di Finestra. Jeho láskou jsou malá vinařství, kde na rozdíl od průmyslové výroby respektují přirozené a jedinečné vlastnosti vína.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč