Česká vánoční tradice je sice krásná, kapřímu masu však svědčí i exotická úprava se zázvorem, koriandrem a chilli.
Suroviny
Na rybu
palmový cukr
25
g
stejně jako ostatní exotické suroviny koupíte v obchodech s orientálním zbožím
700
ml
tamarindová voda smíchejte tamarindovou pastu s vodou
rybí omáčka
2
PL
600
g
kapří filet
sójová omáčka
100
ml
olej
na smažení
Postup
1
Do hmoždíře postupně dejte zázvor, koriandr, chilli papričky, česnek, sójové boby a sůl a utřete na pastu.V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a pastu na něm osmahněte. Přidejte cukr, pár lžic vody a chvíli povařte; pak přidejte tamarindovou vodu a rybí omáčku a vařte asi 7 minut na hustou, sladkokyselou, pálivou a přiměřeně slanou omáčku.
2
Filety pokrájejte tak, abyste narušili kůstky, nikoli však kůži, a maso naporcujte. Rybu naložte aspoň na 15 minut do sójové omáčky a pak ji osmažte dozlatova. Kapra přelijte omáčkou. Podávat můžete se smaženou thajskou bazalkou, osmaženým česnekem, osmaženými kolečky šalotky a smaženými sušenými chilli papričkami.