
Kapr na hořčici s bramborovým salátem
Společně s Radkem Šubrtem vás přesvědčíme, že ikonická ryba českých Vánoc si zaslouží častější přítomnost na našem talíři než jenom jednou ročně. Využijte blížících se výlovů rybníků a dopřejte si chutné čerstvé kapří maso v neotřelé úpravě.
Ingredience
- 1 kapr (vyřezané 2 celé filety, s kůží nebo bez)
- šťáva z 1/2 citronu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce olivového oleje + na opékání
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 biocitron, na tenké plátky či klínky
- brokolice vařená na páře + máslo k podávání
- 1 lžíce másla
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 100ml bílého vína
- 1 lžička hladké mouky
- 300ml rybího vývaru (ze žeberních kostí a odřezků z filetů)
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 100ml smetany ke šlehání
- 800g salátových brambor (varný typ A), nakrájených na kostičky
- 2 lžíce másla
- 2 snítky tymiánu, lístky odrhnuté
- 2 lžíce nakládaných sušených rajčat, okapaných a nakrájených na kousky
- 2 lžíce nasekané pažitky
NA OMÁČKU
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a odložte.
2 Filety nakrájejte na porce, pokapejte je citronovou šťávou, osolte a opepřete. Smíchejte olivový olej a hrubozrnnou hořčici, potřete porce ryby a dejte do chladničky na 1–2 hodiny marinovat.
3 V pánvi vyložené pečicím papírem (aby se maso nepřichytávalo a potom nerozpadalo) rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm porce kapra asi 5 minut z každé strany. S kaprem opékejte i plátky či klínky biocitronu.
4 Na omáčku v rendlíku na másle opékejte šalotku asi 4 minuty dosklovita. Zalijte vínem a nechte vyvařit. Zaprašte moukou, míchejte asi 1 minutu a zalijte vývarem. Přidejte hořčici, rozšlehejte metličkou a vařte 10 minut, až omáčka zhoustne. Zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem.
5 V rendlíku rozehřejte máslo, přisypte nakrájené lístky tymiánu a nechte rozvonět. Přidejte sušená rajčata a uvařené brambory. Zlehka promíchejte a stáhněte z ohně. Osolte, vmíchejte pažitku a ihned podávejte s porcemi kapra, brokolicí krátce prohřátou na másle a přelité omáčkou.
Přidat komentář