0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr na hořčici s bramborovým salátem

Kapr na hořčici s bramborovým salátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapr na hořčici s bramborovým salátem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2323 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 199 g
Tuky 128 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Společně s Radkem Šubrtem vás přesvědčíme, že ikonická ryba českých Vánoc si zaslouží častější přítomnost na našem talíři než jenom jednou ročně. Využijte blížících se výlovů rybníků a dopřejte si chutné čerstvé kapří maso v neotřelé úpravě. 

Suroviny

kapr 1 ks
vyřezané 2 celé filety, s kůží nebo bez
citronová štáva
z půlky citronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
+ na opékání
hořčice hrubozrnná 1 PL
citron 1 ks
na tenké plátky či klínky
brokolice
vařená na páře, k podávání
máslo
k podávání
Na omáčku
máslo 1 PL
šalotka 1 ks
nadrobno
víno bílé 100 ml
mouka pšeničná hladká 1 ČL
vývar 300 ml
rybí (ze žeberních kostí a odřezků z filetů)
hořčice hrubozrnná 1 PL
smetana ke šlehání 100 ml
Na salát
brambory 800 g
salátové (varný typ A), na kostičky
máslo 2 PL
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté
sušená rajčata 2 PL
nakládaná v oleji, okapaná, nakrájená
pažitka 2 PL
nasekaná

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a odložte.

2 Filety nakrájejte na porce, pokapejte je citronovou šťávou, osolte a opepřete. Smíchejte olivový olej a hrubozrnnou hořčici, potřete porce ryby a dejte do chladničky na 1–2 hodiny marinovat.

3 V pánvi vyložené pečicím papírem (aby se maso nepřichytávalo a potom nerozpadalo) rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm porce kapra asi 5 minut z každé strany. S kaprem opékejte i plátky či klínky biocitronu.

4 Na omáčku v rendlíku na másle opékejte šalotku asi 4 minuty dosklovita. Zalijte vínem a nechte vyvařit. Zaprašte moukou, míchejte asi 1 minutu a zalijte vývarem. Přidejte hořčici, rozšlehejte metličkou a vařte 10 minut, až omáčka zhoustne. Zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem.

5 V rendlíku rozehřejte máslo, přisypte nakrájené lístky tymiánu a nechte rozvonět. Přidejte sušená rajčata a uvařené brambory. Zlehka promíchejte a stáhněte z ohně. Osolte, vmíchejte pažitku a ihned podávejte s porcemi kapra, brokolicí krátce prohřátou na másle a přelité omáčkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit