Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šopský salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 592 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 36 g
Tuky 45 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šopský salát alias šopák je původně bulharský recept. Oblibě se ovšem těší nejen na Balkáně, ale i u nás. Není divu, kombinace čerstvých rajčat, okurky, papriky, štiplavé cibulky a slaného balkánského sýra je totiž dokonalá. Zálivka stačí jednoduchá z oleje a citronové šťávy nebo vinného octa. 

Suroviny

rajče 300 g
nakrájené na kostky
salátová nebo polní, podle úvahy oloupaná a nakrájená na kostky
nakrájená na kostky
nakrájená nadrobno nebo natenko
slunečnicový olej 3 PL
nebo bílý vinný ocet, množství podle chuti
sůl
pepř
mletý
rozdrobený

Postup

1

Všechnu nakrájenou zeleninu promíchejte s olejem a citronovou šťávou podle chuti, osolte a opepřete. Nechte asi hodinu odležet. Pak salát jemně promíchejte a posypte rozdrobeným sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín