Šopský salát alias šopák je původně bulharský recept. Oblibě se ovšem těší nejen na Balkáně, ale i u nás. Není divu, kombinace čerstvých rajčat, okurky, papriky, štiplavé cibulky a slaného balkánského sýra je totiž dokonalá. Zálivka stačí jednoduchá z oleje a citronové šťávy nebo vinného octa.
Suroviny
rajče
300
g
nakrájené na kostky
okurka
1
ks
salátová nebo polní, podle úvahy oloupaná a nakrájená na kostky
paprika zelená
250
g
nakrájená na kostky
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno nebo natenko
slunečnicový olej
3
PL
nebo bílý vinný ocet, množství podle chuti
sůl
pepř
mletý
rozdrobený
Postup
1
Všechnu nakrájenou zeleninu promíchejte s olejem a citronovou šťávou podle chuti, osolte a opepřete. Nechte asi hodinu odležet. Pak salát jemně promíchejte a posypte rozdrobeným sýrem.