0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řecký salát s ledovým salátem

Řecký salát s ledovým salátem
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:

Řecký salát s ledovým salátem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2064 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 30 g
Tuky 185 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecký salát je kombinací rajčat, okurek, cibule, oliv, fety a zálivky. Je lehký, zdravý, velmi pestrý a především lahodný. Skvěle se hodí na letní party pod širým nebem nebo lehkou večeři. Jeho příprava je velmi snadná a nevyžaduje žádné zvláštní kuchařské dovednosti. Připravit ho tak zvládnou i děti. 

Suroviny

sýr feta 200 g
olivy černé 200 g
rajče 2 ks
okurka 2 ks
ledový salát 1 ks
Na zálivku
olivový olej 125 g
vinný ocet bílý 15 ml
česnek 2 stroužky
sůl 2 g
pepř 2 g
čerstvě drcený
oregano 5 g

Postup

1

Připravte zálivku. Ocet smíchejte s oreganem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Počkejte, až bylinky nasáknou, a pak je zalijte olivovým olejem.

2

Zeleninu omyjte a osušte. Rajčata nakrájejte na osminky (malá na čtvrtky), a každou část pak ještě na polovinu. Okurky nakrájejte podélně na čtvrtky a poté na plátky. Salát natrhejte na menší kousky. Vše vložte do mísy, přidejte černé olivy a na kostičky nakrájený sýr feta. Zalijte zálivkou a jemně promíchejte. Řecký salát je nejlepší podávat ihned!

NĚCO NAVÍC

  • Pokud nemáte po ruce obyčejná rajčata, můžete do řeckého salátu použít cherry rajčata, která je nejlepší rozkrojit na polovinu. Případně je můžeme použít celá, zejména pokud jsou velmi malé.
     
  • Do řeckého salátu můžeme přidat různé druhy oliv. Vhodné jsou jak černé, tak zelené olivy, ale také kalamata - jsou jemné chuti a obvykle se prodávají s peckami.
     
  • Varianta s ledovým salátem je příjemně křupavá. V Řecku ho však ve směsi nenajdete.
     
  • Okurky můžete do řeckého salátu přidat buď oloupané, nebo se slupkou. 
     

Zdroj: Moje Gotowanie

Související články

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit