Řecký salát je kombinací rajčat, okurek, cibule, oliv, fety a zálivky. Je lehký, zdravý, velmi pestrý a především lahodný. Skvěle se hodí na letní party pod širým nebem nebo lehkou večeři. Jeho příprava je velmi snadná a nevyžaduje žádné zvláštní kuchařské dovednosti. Připravit ho tak zvládnou i děti.
Suroviny
Postup
Připravte zálivku. Ocet smíchejte s oreganem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Počkejte, až bylinky nasáknou, a pak je zalijte olivovým olejem.
Zeleninu omyjte a osušte. Rajčata nakrájejte na osminky (malá na čtvrtky), a každou část pak ještě na polovinu. Okurky nakrájejte podélně na čtvrtky a poté na plátky. Salát natrhejte na menší kousky. Vše vložte do mísy, přidejte černé olivy a na kostičky nakrájený sýr feta. Zalijte zálivkou a jemně promíchejte. Řecký salát je nejlepší podávat ihned!
NĚCO NAVÍC
- Pokud nemáte po ruce obyčejná rajčata, můžete do řeckého salátu použít cherry rajčata, která je nejlepší rozkrojit na polovinu. Případně je můžete použít celá, zejména pokud jsou velmi malá.
- Do řeckého salátu můžete přidat různé druhy oliv. Vhodné jsou jak černé, tak zelené olivy, ale také kalamata – jsou jemné chuti a obvykle se prodávají s peckami.
- Varianta s ledovým salátem je příjemně křupavá. V Řecku ho však ve směsi nenajdete.
- Okurky můžete do řeckého salátu přidat buď oloupané, nebo se slupkou.
Zdroj: Moje Gotowanie