0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3076 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 397 g
Tuky 111 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
špaldová
třtinový cukr 4 PL
mléko 350 ml
droždí 20 g
vejce 1 ks
máslo 100 g
rozpuštěné
mouka
na vysypání

Postup

1

V troše mléka rozpusťte lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek.

2

Mouku přesejte přes síto, přidejte vejce, kvásek a asi polovinu mléka a začněte zadělávat těsto (šlehač s hnětacími háky je skvělý pomocník!). Podle potřeby přidávejte další mléko, výsledné těsto je hladké, drží pohromadě a při doteku trochu lepí.

3

Těsto pak nechte vykynout na teplém místě překryté čistou utěrkou.

4

Troubu vyhřejte na 180 stupňů.

5

Pekáček vytřete rozpuštěným máslem. Nakynuté těsto rukama propracujte na pomoučené pracovní ploše.

6

Nožem (nebo ještě lépe cukrářskou stěrkou, tou to jde nejlépe) nakrájejte na malé kousky, které skládejte těsně vedle sebe do připraveného pekáčku. Buchtičky k sobě musí být pořádně natěsno naskládané, aby kynuly jen do výšky, a ne do šířky.

7

Nakonec je i z vrchu potřete dostatkem rozpuštěného másla a dejte je asi na 30 minut péct dozlatova.

8

Krém připravte podle výše uvedeného rozpisu, pokud máte radši hustější, můžete do něj vmíchat 1 lžíci škrobu rozmíchaného v troše mléka. Nezapomeňte ho asi 3 minuty s krémem provařit!

Foto ilustrační, zdroj: Commons.Wikimedia.org

 
Autor: andousek6

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit