0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu

Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 20 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8160 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 1413 g
Tuky 121 g
Vláknina 186 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Palačinky podle receptu Zdeňka Lahovského, šéfcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou hotové nebe na zemi!

Suroviny

Na palačinky
mléko 1 l
vejce 5 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
moučkový cukr 50 g
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozříznutý, dřeň vyškrábnutá
skořice 0.5 ČL
mletá
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
olej
na opékání
Na fíky
krupicový cukr 400 g
víno červené 400 ml
skořice 2 svitky
bobkový list 2 ks
badyán 2 hvězdičky
vanilkový lusk 2 ks
podélně rozříznuté, dřeň vyškrábnutá
pomerančová kůra
kůra z jednoho pomeranče okrájená nahrubo škrabkou
fíky 20 ks
čerstvé, nakrájené na klínky
chilli paprička 2 ks

Postup

1

Nejdřív si připravte fíky: cukr nasypte do hrnce, zalijte cca 300ml vody a přiveďte k varu. Nemíchejte a počkejte, až směs začne karamelizovat (zlátnout). Pak přilijte víno, vhoďte skořici, bobkové listy a badyán, přidejte dřeň z vanilkových lusků i s lusky, pomerančovou kůru a ještě chvilku vařte, aby se tekutina lehce zredukovala a zesirupovatěla. Do sirupu pak dejte fíky, nechte vychladnout a uložte do chladu do druhého dne.

2

Z mléka, vajec, obou druhů prosáté mouky, dřeně z vanilkového lusku, cukru, skořice a citronové kůry vymíchejte hladké těsto. Nechte ho asi 30 minut odpočinout a potom z něj připravte palačinky.

3

Fíky s vinným sirupem prohřejte, přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky a podávejte s palačinkami. 

4

JAK NA TO:

  • Rozpálenou pánev vždy vytřete ubrouskem namočeným v oleji, vlijte těsto a krouživými pohyby pánve ho rozlijte do stran.
  • Palačinku opékejte z obou stran na mírném plameni. „Na sporáku mám osm teplotních stupňů a palačinky opékám na třetím,“ říká Zdeněk.

opékání palačinek

5
  • Jakmile budete mít palačinky opečené, ohřejte v pánvi fíky s voňavým kořeněným sirupem. Finální šmrnc jim dodají chilli papričky!
  • Výsledné palačinky jsou krásně tenoučké a dozlatova opečené. Ozdobně je složte na talíř a přelijte přes ně horké fíky i se sirupem. 

servírování palačinek

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit