Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu

Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 20 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8076 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 1402 g
Tuky 117 g
Vláknina 188 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Palačinky podle receptu Zdeňka Lahovského, šéfcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou hotové nebe na zemi!

Související recepty

Suroviny

mléko 1 l
vejce 5 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
moučkový cukr 50 g
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozříznutý, dřeň vyškrábnutá
skořice 1 ČL
mletá
citronová kůra
olej
na opékání
Na fíky
krupicový cukr 400 g
víno červené 400 ml
skořice 2 svitky
bobkový list 2 ks
badyán 2 hvězdičky
vanilkový lusk 2 ks
podélně rozříznuté, dřeň vyškrábnutá
kůra z jednoho pomeranče okrájená nahrubo škrabkou
fíky 20 ks
čerstvé, nakrájené na klínky
chilli paprička 1 ks

1 Nejdřív si připravte fíky: cukr nasypte do hrnce, zalijte cca 300ml vody a přiveďte k varu. Nemíchejte a počkejte, až směs začne karamelizovat (zlátnout). Pak přilijte víno, vhoďte skořici, bobkové listy a badyán, přidejte dřeň z vanilkových lusků i s lusky, pomerančovou kůru a ještě chvilku vařte, aby se tekutina lehce zredukovala a zesirupovatěla. Do sirupu pak dejte fíky, nechte vychladnout a uložte do chladu do druhého dne.

2 Z mléka, vajec, obou druhů prosáté mouky, dřeně z vanilkového lusku, cukru, skořice a citronové kůry vymíchejte hladké těsto. Nechte ho asi 30 minut odpočinout a potom z něj připravte palačinky.

3 Fíky s vinným sirupem prohřejte, přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky a podávejte s palačinkami. 

JAK NA TO:

1 Rozpálenou pánev vždy vytřete ubrouskem namočeným v oleji, vlijte těsto a krouživými pohyby pánve ho rozlijte do stran.

2 Palačinku opékejte z obou stran na mírném plameni. „Na sporáku mám osm teplotních stupňů a palačinky opékám na třetím,“ říká Zdeněk.

Jakmile budete mít palačinky opečené, ohřejte v pánvi fíky s voňavým kořeněným sirupem. Finální šmrnc jim dodají chilli papričky!

4 Výsledné palačinky jsou krásně tenoučké a dozlatova opečené. Ozdobně je složte na talíř a přelijte přes ně horké fíky i se sirupem. 

Jak na dokonalé palačinky

Jak na dokonalé palačinky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit