Palačinky podle receptu Zdeňka Lahovského, šéfcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou hotové nebe na zemi!
Suroviny
Postup
Nejdřív si připravte fíky: cukr nasypte do hrnce, zalijte cca 300ml vody a přiveďte k varu. Nemíchejte a počkejte, až směs začne karamelizovat (zlátnout). Pak přilijte víno, vhoďte skořici, bobkové listy a badyán, přidejte dřeň z vanilkových lusků i s lusky, pomerančovou kůru a ještě chvilku vařte, aby se tekutina lehce zredukovala a zesirupovatěla. Do sirupu pak dejte fíky, nechte vychladnout a uložte do chladu do druhého dne.
Z mléka, vajec, obou druhů prosáté mouky, dřeně z vanilkového lusku, cukru, skořice a citronové kůry vymíchejte hladké těsto. Nechte ho asi 30 minut odpočinout a potom z něj připravte palačinky.
Fíky s vinným sirupem prohřejte, přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky a podávejte s palačinkami.
JAK NA TO:
- Rozpálenou pánev vždy vytřete ubrouskem namočeným v oleji, vlijte těsto a krouživými pohyby pánve ho rozlijte do stran.
- Palačinku opékejte z obou stran na mírném plameni. „Na sporáku mám osm teplotních stupňů a palačinky opékám na třetím,“ říká Zdeněk.
- Jakmile budete mít palačinky opečené, ohřejte v pánvi fíky s voňavým kořeněným sirupem. Finální šmrnc jim dodají chilli papričky!
- Výsledné palačinky jsou krásně tenoučké a dozlatova opečené. Ozdobně je složte na talíř a přelijte přes ně horké fíky i se sirupem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Originální valentýnská snídaně: Jak připravit snídani na 21 způsobů pro zamilované(21 receptů )
- 40 nápadů na slané i sladké palačinky, po kterých se vám budou sbíhat sliny(44 receptů )
- Snídaně pro dva(12 receptů )
- Nepropásněte čerstvé fíky! Jsou přirozeně sladké a skvělé do koláčů, salátů nebo jako doplněk k sýru a šunce(45 receptů )
- Palačinky a lívance: 50 ověřených receptů od českých po japonské(50 receptů )