Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu

Palačinky s fíky marinovanými v kořeněném karamelu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8076 kcal
Bílkoviny 191 g
Cukr 1402 g
Tuky 117 g
Vláknina 188 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Palačinky podle receptu Zdeňka Lahovského, šéfcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou hotové nebe na zemi!

Suroviny

mléko 1 l
vejce 5 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
moučkový cukr 50 g
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozříznutý, dřeň vyškrábnutá
skořice 1 ČL
mletá
citronová kůra
olej
na opékání
Na fíky
krupicový cukr 400 g
víno červené 400 ml
skořice 2 svitky
bobkový list 2 ks
badyán 2 hvězdičky
vanilkový lusk 2 ks
podélně rozříznuté, dřeň vyškrábnutá
kůra z jednoho pomeranče okrájená nahrubo škrabkou
fíky 20 ks
čerstvé, nakrájené na klínky
chilli paprička 1 ks

1 Nejdřív si připravte fíky: cukr nasypte do hrnce, zalijte cca 300ml vody a přiveďte k varu. Nemíchejte a počkejte, až směs začne karamelizovat (zlátnout). Pak přilijte víno, vhoďte skořici, bobkové listy a badyán, přidejte dřeň z vanilkových lusků i s lusky, pomerančovou kůru a ještě chvilku vařte, aby se tekutina lehce zredukovala a zesirupovatěla. Do sirupu pak dejte fíky, nechte vychladnout a uložte do chladu do druhého dne.

2 Z mléka, vajec, obou druhů prosáté mouky, dřeně z vanilkového lusku, cukru, skořice a citronové kůry vymíchejte hladké těsto. Nechte ho asi 30 minut odpočinout a potom z něj připravte palačinky.

3 Fíky s vinným sirupem prohřejte, přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky a podávejte s palačinkami. 

JAK NA TO:

1 Rozpálenou pánev vždy vytřete ubrouskem namočeným v oleji, vlijte těsto a krouživými pohyby pánve ho rozlijte do stran.

2 Palačinku opékejte z obou stran na mírném plameni. „Na sporáku mám osm teplotních stupňů a palačinky opékám na třetím,“ říká Zdeněk.

Jakmile budete mít palačinky opečené, ohřejte v pánvi fíky s voňavým kořeněným sirupem. Finální šmrnc jim dodají chilli papričky!

4 Výsledné palačinky jsou krásně tenoučké a dozlatova opečené. Ozdobně je složte na talíř a přelijte přes ně horké fíky i se sirupem. 

Jak na dokonalé palačinky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit