Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

5/5 Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2027 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 286 g
Tuky 43 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječná variace na jarní rizoto vás okouzlí geniální kombinací chutí!

Suroviny

nadrobno pokrájená
olivový olej extra panenský
rýže arborio 350 g
800 ml
drůbeží nebo zeleninový vývar
sůl
12 ks
výhonky zeleného chřestu zbavené tuhých konců
strouhaný
losos 200 g
uzený teplým kouřem, rozdělený na kousky o velikosti sousta
petržel 1 hrst
hladkolistá petržel nebo estragon nasekaná

Postup

1

Šalotku opečte na lžíci olivového oleje doměkka, asi 5 minut. Pak vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Vlijte víno a míchejte, až se odpaří a vstřebá. Pak po naběračkách přilévejte vývar, další vždy teprve tehdy, když se předchozí vstřebá.

2

Mezitím v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2 minuty spařte chřest, pak ho sceďte a osvěžte pod tekoucí studenou vodou nebo ve vodě s kostkami ledu. Nakrájejte na 3cm kousky, hlavičky ponechte v celku.

3

Až bude rýže uvařená al dente (zhruba po 15–20 minutách přilévání a míchání), odstavte rizoto, vmíchejte citronovou šťávu, parmazán a máslo. Zlehka vmíchejte lososa a chřest. Posypte petrželkou či jinou bylinkou. Podávejte.

NĚCO NAVÍC
Lze použít i lososa uzeného zastudena či marinovaného, popřípadě opečeného čerstvého.

CHŘEST

U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou), Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...