0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2027 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 286 g
Tuky 43 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječná variace na jarní rizoto vás okouzlí geniální kombinací chutí!

Suroviny

šalotka 1 ks
nadrobno pokrájená
olivový olej extra panenský
rýže arborio 350 g
víno bílé 200 ml
800 ml
drůbeží nebo zeleninový vývar
sůl
12 ks
výhonky zeleného chřestu zbavené tuhých konců
citronová štáva
parmazán 25 g
strouhaný
máslo 1 PL
losos 200 g
uzený teplým kouřem, rozdělený na kousky o velikosti sousta
petržel 1 hrst
hladkolistá petržel nebo estragon nasekaná

1 Šalotku opečte na lžíci olivového oleje doměkka, asi 5 minut. Pak vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Vlijte víno a míchejte, až se odpaří a vstřebá. Pak po naběračkách přilévejte vývar, další vždy teprve tehdy, když se předchozí vstřebá.

2 Mezitím v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2 minuty spařte chřest, pak ho sceďte a osvěžte pod tekoucí studenou vodou nebo ve vodě s kostkami ledu. Nakrájejte na 3cm kousky, hlavičky ponechte v celku.

3 Až bude rýže uvařená al dente (zhruba po 15–20 minutách přilévání a míchání), odstavte rizoto, vmíchejte citronovou šťávu, parmazán a máslo. Zlehka vmíchejte lososa a chřest. Posypte petrželkou či jinou bylinkou. Podávejte.

NĚCO NAVÍC
Lze použít i lososa uzeného zastudena či marinovaného, popřípadě opečeného čerstvého. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč