0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2027 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 286 g
Tuky 43 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječná variace na jarní rizoto vás okouzlí geniální kombinací chutí!

Suroviny

šalotka 1 ks
nadrobno pokrájená
olivový olej extra panenský
rýže arborio 350 g
800 ml
drůbeží nebo zeleninový vývar
sůl
12 ks
výhonky zeleného chřestu zbavené tuhých konců
citronová šťáva
strouhaný
máslo 1 PL
losos 200 g
uzený teplým kouřem, rozdělený na kousky o velikosti sousta
petržel 1 hrst
hladkolistá petržel nebo estragon nasekaná

1 Šalotku opečte na lžíci olivového oleje doměkka, asi 5 minut. Pak vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Vlijte víno a míchejte, až se odpaří a vstřebá. Pak po naběračkách přilévejte vývar, další vždy teprve tehdy, když se předchozí vstřebá.

2 Mezitím v hrnci s vroucí osolenou vodou na 2 minuty spařte chřest, pak ho sceďte a osvěžte pod tekoucí studenou vodou nebo ve vodě s kostkami ledu. Nakrájejte na 3cm kousky, hlavičky ponechte v celku.

3 Až bude rýže uvařená al dente (zhruba po 15–20 minutách přilévání a míchání), odstavte rizoto, vmíchejte citronovou šťávu, parmazán a máslo. Zlehka vmíchejte lososa a chřest. Posypte petrželkou či jinou bylinkou. Podávejte.

NĚCO NAVÍC
Lze použít i lososa uzeného zastudena či marinovaného, popřípadě opečeného čerstvého. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč