Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štěpánská hovězí pečeně
Štěpánská hovězí pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Štěpánská hovězí pečeně

4/5 Počet hodnocení: 28
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4319 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 295 g
Tuky 178 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štěpánská hovězí pečeně rozhodně patří mezi klenoty české kuchyně a je jako stvořená pro nedělní nebo sváteční oběd. Ideálně podávaná s dušenou rýží nebo domácím kynutým knedlíkem. I když recept vyžaduje víc času, rozhodně na něm není nic složitého. Navíc hovězí váleček je dokonale libové maso. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení ho zejména strávníci, kteří si drží linii, ale přesto si chtějí občas vychutnat tradiční českou kuchyni. 

Suroviny

špek 150 g
nebo uzené slaniny
hovězí
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená nahrubo
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 10 kuliček
vývar hovězí 600 ml
studené, nasekané
vejce 4 ks
vařená natvrdo a oloupaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C. Dvě třetiny špeku nakrájejte na tenké klínky a prošpikujte s nimi maso (viz Pravidla pro dokonalý výsledek). Maso opepřete a řádně osolte.

    2

    V kastrolu vhodném do trouby rozpalte sádlo a maso v něm opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a odložte stranou. Do prázdného kastrolu vsypte cibuli a opékejte asi 8 minut dočervena. Přidejte zbylý špek nakrájený na kostičky, nové koření, pepř a bobkový list. Míchejte ještě 2 minuty, zaprašte lžičkou mouky a míchejte 30 sekund. 

      3

      Maso vraťte do kastrolu a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou, vložte do trouby a pomalu duste doměkka přibližně 2 hodiny. Podle potřeby přilijte vývar či vodu. 

        4

        Hotové měkké maso vyndejte z hrnce, šťávu propasírujte a po částech vmíchejte kousky chlazeného másla. Při vmíchávání másla šťávu už nevařte! Dochuťte solí a pepřem. Maso nakrájejte na plátky, vejce na měsíčky a podávejte s dušenou rýží či knedlíkem.

        TIP VAŠKA FRIČE

        „Pro pečení nebo vaření v celku napřed váleček důkladně prošpikujte, aby maso zůstalo šťavnaté.“

        PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

        • Špikování. Do masa udělejte podélně tenkým dlouhým vykosťovacím nožem zářez a nožem pomalu zatočte. Otvor rozšiřte prstem a naplňte ho proužkem špeku.
        • Ovázání provázkem. Pokud se vám stane, že si domů přinesete váleček ze staršího kusu hovězího, který nedrží dobře pohromadě, po prošpikování ho ovažte provázkem, aby drželo tvar. Nejprve veďte provázek uprostřed podélně a zavažte uzlík. Poté provázek omotávejte kolem rolády kolmo k základnímu ‚švu‘ (s asi 2cm rozestupy) a každý kruh pod ním podvlékněte a udělejte očko. 

        Tento recept naleznete také v kolekcích:

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2013/11

        Apetit magazín

        AD
        Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
        • Lidé a jídlo

        Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

        České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...