Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Štěpánská hovězí pečeně

Hovězí váleček je dokonale libové maso. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení ho zejména strávníci, kteří si drží linii, ale přesto si chtějí občas vychutnat tradiční českou kuchyni. 

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT2H
Pečení 2:00
Maso

Ingredience

    • 150g bílé uzené slaniny neboli špeku
    • 1kg hovězího válečku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 lžíce sádla
    • 3 cibule, nakrájené nahrubo
    • 5 kuliček nového koření,
    • 10 kuliček černého pepře
    • 3 bobkové listy
    • 1 lžička hladké mouky
    • 600ml hovězího vývaru
    • 1 lžíce studeného másla, nasekaného 
    • 4 vejce, vařená natvrdo a oloupaná

     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 150°C. Dvě třetiny špeku nakrájejte na tenké klínky a prošpikujte s nimi maso (viz Pravidla pro dokonalý výsledek). Maso opepřete a řádně osolte.

2 V kastrolu vhodném do trouby rozpalte sádlo a maso v něm opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a odložte stranou. Do prázdného kastrolu vsypte cibuli a opékejte asi 8 minut dočervena. Přidejte zbylý špek nakrájený na kostičky, nové koření, pepř a bobkový list. Míchejte ještě 2 minuty, zaprašte lžičkou mouky a míchejte 30 sekund. 

3 Maso vraťte do kastrolu a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou, vložte do trouby a pomalu duste doměkka přibližně 2 hodiny. Podle potřeby přilijte vývar či vodu. 

Hotové měkké maso vyndejte z hrnce, šťávu propasírujte a po částech vmíchejte kousky chlazeného másla. Při vmíchávání másla šťávu už nevařte! Dochuťte solí a pepřem. Maso nakrájejte na plátky, vejce na měsíčky a podávejte s dušenou rýží či knedlíkem. 

TIP VAŠKA FRIČE

„Pro pečení nebo vaření v celku napřed váleček důkladně prošpikujte, aby maso zůstalo šťavnaté.“ 

 

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Špikování. Do masa udělejte podélně tenkým dlouhým vykosťovacím nožem zářez a nožem pomalu zatočte. Otvor rozšiřte prstem a naplňte ho proužkem špeku.
  • Ovázání provázkem. Pokud se vám stane, že si domů přinesete váleček ze staršího kusu hovězího, který nedrží dobře pohromadě, po prošpikování ho ovažte provázkem, aby drželo tvar. Nejprve veďte provázek uprostřed podélně a zavažte uzlík. Poté provázek omotávejte kolem rolády kolmo k základnímu ‚švu‘ (s asi 2cm rozestupy) a každý kruh pod ním podvlékněte a udělejte očko. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí plátky na houbách

Pomalu pečené maso: hovězí

Přidat komentář