Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně

4 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5210 kcal
Bílkoviny 326 g
Sacharidy 298 g
Tuky 290 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí váleček je dokonale libové maso. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení ho zejména strávníci, kteří si drží linii, ale přesto si chtějí občas vychutnat tradiční českou kuchyni. 

Suroviny

uzená slanina 150 g
nebo špek
hovězí maso 1 kg
hovězí váleček
sůl a pepř
sádlo 3 PL
cibule 3 ks
nakrájená nahrubo
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 10 kuliček
bobkový list 3 ks
mouka pšeničná hladká 1 ČL
vývar hovězí 600 ml
máslo 1 PL
studené, nasekané
vejce 4 ks
vařená natvrdo a oloupaná

1 Troubu předehřejte na 150°C. Dvě třetiny špeku nakrájejte na tenké klínky a prošpikujte s nimi maso (viz Pravidla pro dokonalý výsledek). Maso opepřete a řádně osolte.

2 V kastrolu vhodném do trouby rozpalte sádlo a maso v něm opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a odložte stranou. Do prázdného kastrolu vsypte cibuli a opékejte asi 8 minut dočervena. Přidejte zbylý špek nakrájený na kostičky, nové koření, pepř a bobkový list. Míchejte ještě 2 minuty, zaprašte lžičkou mouky a míchejte 30 sekund. 

3 Maso vraťte do kastrolu a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou, vložte do trouby a pomalu duste doměkka přibližně 2 hodiny. Podle potřeby přilijte vývar či vodu. 

Hotové měkké maso vyndejte z hrnce, šťávu propasírujte a po částech vmíchejte kousky chlazeného másla. Při vmíchávání másla šťávu už nevařte! Dochuťte solí a pepřem. Maso nakrájejte na plátky, vejce na měsíčky a podávejte s dušenou rýží či knedlíkem. 

TIP VAŠKA FRIČE

„Pro pečení nebo vaření v celku napřed váleček důkladně prošpikujte, aby maso zůstalo šťavnaté.“ 

 

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Špikování. Do masa udělejte podélně tenkým dlouhým vykosťovacím nožem zářez a nožem pomalu zatočte. Otvor rozšiřte prstem a naplňte ho proužkem špeku.
  • Ovázání provázkem. Pokud se vám stane, že si domů přinesete váleček ze staršího kusu hovězího, který nedrží dobře pohromadě, po prošpikování ho ovažte provázkem, aby drželo tvar. Nejprve veďte provázek uprostřed podélně a zavažte uzlík. Poté provázek omotávejte kolem rolády kolmo k základnímu ‚švu‘ (s asi 2cm rozestupy) a každý kruh pod ním podvlékněte a udělejte očko. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit