Štěpánská hovězí pečeně

Štěpánská hovězí pečeně

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3630 kcal
Bílkoviny 116 g
Cukr 298 g
Tuky 210 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí váleček je dokonale libové maso. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení ho zejména strávníci, kteří si drží linii, ale přesto si chtějí občas vychutnat tradiční českou kuchyni. 

Suroviny

uzená slanina 150 g
nebo špek
1 kg
hovězí váleček
sůl a pepř
sádlo 3 PL
cibule 3 ks
nakrájená nahrubo
nové koření 5 kuliček
pepř mletý 10 kuliček
bobkový list 3 ks
mouka pšeničná hladká 1 ČL
vývar hovězí 600 ml
máslo 1 PL
studené, nasekané
vejce 4 ks
vařená natvrdo a oloupaná

1 Troubu předehřejte na 150°C. Dvě třetiny špeku nakrájejte na tenké klínky a prošpikujte s nimi maso (viz Pravidla pro dokonalý výsledek). Maso opepřete a řádně osolte.

2 V kastrolu vhodném do trouby rozpalte sádlo a maso v něm opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a odložte stranou. Do prázdného kastrolu vsypte cibuli a opékejte asi 8 minut dočervena. Přidejte zbylý špek nakrájený na kostičky, nové koření, pepř a bobkový list. Míchejte ještě 2 minuty, zaprašte lžičkou mouky a míchejte 30 sekund. 

3 Maso vraťte do kastrolu a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou, vložte do trouby a pomalu duste doměkka přibližně 2 hodiny. Podle potřeby přilijte vývar či vodu. 

Hotové měkké maso vyndejte z hrnce, šťávu propasírujte a po částech vmíchejte kousky chlazeného másla. Při vmíchávání másla šťávu už nevařte! Dochuťte solí a pepřem. Maso nakrájejte na plátky, vejce na měsíčky a podávejte s dušenou rýží či knedlíkem. 

TIP VAŠKA FRIČE

„Pro pečení nebo vaření v celku napřed váleček důkladně prošpikujte, aby maso zůstalo šťavnaté.“ 

 

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Špikování. Do masa udělejte podélně tenkým dlouhým vykosťovacím nožem zářez a nožem pomalu zatočte. Otvor rozšiřte prstem a naplňte ho proužkem špeku.
  • Ovázání provázkem. Pokud se vám stane, že si domů přinesete váleček ze staršího kusu hovězího, který nedrží dobře pohromadě, po prošpikování ho ovažte provázkem, aby drželo tvar. Nejprve veďte provázek uprostřed podélně a zavažte uzlík. Poté provázek omotávejte kolem rolády kolmo k základnímu ‚švu‘ (s asi 2cm rozestupy) a každý kruh pod ním podvlékněte a udělejte očko. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit