Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí plátky na houbách
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 79
Do 75 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1559 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 60 g
Tuky 69 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do tak krásného kousku masa jako je hovězí váleček se zamilujete na první pohled. Je libové, pevné a nabízí spoustu možností úprav. Zkuste si připravit tuto lahůdku – hovězí plátky na houbách a podávejte s rýží nebo houskovým knedlíkem. Osvědčená dobrota nejen pro nedělní oběd.

Suroviny

váleček 4 plátky
hovězí, každý cca 200 g
sůl a pepř
na obalení + 1 lžička na zahuštění omáčky
nakrájená nadrobno
namočené
vývar hovězí 500 ml
ocet 1 PL
houby 300 g
směs čerstvých
pažitka
na ozdobení
rýže dušená
k podávání

Postup

1

Plátky masa osolte, opepřete, z obou stran obalte v hladké mouce a dobře oklepněte. Ve vyšší pánvi nebo v hrnci na rozehřátém sádle maso opečte po obou stranách dočervena. Vyjměte a dejte stranou. 

2

Do uvolněné pánve vsypte cibuli a opékejte dočervena.

3

Zaprašte lžičkou hladké mouky a míchejte asi 1 minutu. Mouka s cibulkou se začnou k pánvi přichytávat, ale neděste se. Není to na škodu, právě naopak, omáčka bude silnější.

4

Namočené sušené houby slijte, pokrájejte a přisypte do pánve. Ihned zalijte vývarem. Vraťte zpět plátky masa a přiveďte k varu.

5

Přilijte ocet, ztlumte plamen, přiklopte a duste asi 45 minut doměkka. Podle potřeby přilévejte vývar. 

6

V jiné pánvi na 1 lžíci másla opečte pokrájené čerstvé houby, osolte je a opepřete a zhruba po půl hodině dušení masa je přidejte k plátkům v omáčce.

7

Jakmile je maso měkké, odstavte hrnec z plotny a do omáčky vmíchejte zbylou lžíci studeného másla, které spojí všechny chutě dohromady (máslo pokrájejte na menší kostičky, ty do omáčky postupně přimíchejte).

8

Podávejte s dušenou rýží a ozdobené pažitkou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín