Do tak krásného kousku masa jako je hovězí váleček se zamilujete na první pohled. Je libové, pevné a nabízí spoustu možností úprav. Zkuste si připravit tuto lahůdku – hovězí plátky na houbách a podávejte s rýží nebo houskovým knedlíkem. Osvědčená dobrota nejen pro nedělní oběd.
Suroviny
Postup
Plátky masa osolte a opepřete. Z obou stran obalte v hladké mouce a dobře oklepejte. Ve vyšší pánvi nebo hrnci rozehřejte sádlo. Maso opečte po obou stranách dočervena. Vyjměte a dejte stranou.
Do pánve s výpekem vhoďte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte lžičkou hladké mouky a míchejte asi 1 minutu. Mouka s cibulí se začnou lehce přichytávat, díky tomu bude omáčka silnější.
Namočené sušené houby slijte a pokrájejte. Přisypte do pánve a ihned zalijte vývarem. Vraťte zpět plátky masa a přiveďte k varu.
Přilijte ocet. Ztlumte plamen, přiklopte a duste asi 45 minut doměkka. Podle potřeby přilévejte vývar.
Mezitím v jiné pánvi rozpusťte lžíci másla a opečte na něm pokrájené čerstvé houby. Osolte a opepřete. Přidejte k masu v omáčce zhruba po půl hodině dušení.
Jakmile je maso měkké, odstavte hrnec z plotny. Do omáčky vmíchejte kostičky studeného másla, které spojí všechny chutě dohromady.
Podávejte s dušenou rýží a ozdobené pažitkou.