Hovězí plátky na houbách

Hovězí plátky na houbách

3.6 / 5. Počet hodnocení: 53
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 785 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 54 g
Tuky 45 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do tak krásného kousku masa jako je hovězí váleček se zamilujete na první pohled. Je libové, pevné a nabízí spoustu možností úprav. Zkuste napříkla lahůdku v podobě plátků na houbách.

Suroviny

4 plátky
hovězí váleček
sůl a pepř
mouka pšeničná hladká
na obalení + 1 lžička na zahuštění omáčky
sádlo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
houby 1 PL
namočené sušené
vývar hovězí 500 ml
ocet 1 PL
máslo 2 PL
houby 300 g
směs
pažitka
na ozdobení
rýže dušená
k podávání

Plátky masa osolte, opepřete, z obou stran obalte v hladké mouce a dobře oklepněte. Ve vyšší pánvi nebo v hrnci na rozehřátém sádle maso opečte po obou stranách dočervena. Vyjměte a dejte stranou. 

Do uvolněné pánve vsypte cibuli a opékejte dočervena. Zaprašte lžičkou hladké mouky a míchejte asi 1 minutu. Mouka s cibulkou se začnou k pánvi přichytávat, ale neděste se. Není to na škodu, právě naopak, omáčka bude silnější. Namočené sušené houby slijte, pokrájejte a přisypte do pánve. Ihned zalijte vývarem. Vraťte zpět plátky masa a přiveďte k varu. Přilijte ocet, ztlumte plamen, přiklopte a duste asi 45 minut doměkka. Podle potřeby přilévejte vývar. 

V jiné pánvi na 1 lžíci másla opečte pokrájené čerstvé houby, osolte je a opepřete a zhruba po půl hodině dušení masa je přidejte k plátkům v omáčce. Jakmile je maso měkké, odstavte hrnec z plotny a do omáčky vmíchejte zbylou lžíci studeného másla, které spojí všechny chutě dohromady (máslo pokrájejte na menší kostičky, ty do omáčky postupně přimíchejte).

Podávejte s dušenou rýží a ozdobené pažitkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit