Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švédské party kuličky
Švédské party kuličky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švédské party kuličky

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Na cca 26 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5112 kcal
Bílkoviny 286 g
Sacharidy 448 g
Tuky 262 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neskutečně dobrá smetanová omáčka předurčuje tuhle verzi švédských masových kuliček k tomu, aby se zařadila ke stálicím vašich oslav i nedělních obědů – stačí je doplnit bramborovou kaší. K přípravě použijte půl na půl hovězí a vepřové maso, ať jsou kuličky dokonale šťavnate a tak akorát tučné.

Suroviny

Na kuličky
vejce 2 ks
velikosti L
zbavený kůrek a nakrájený na kostičky
česnek 2 stroužky
drcený
mleté
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
sůl 1,5 ČL
nejlépe s 15% tuku
Na omáčku
vývar kuřecí 720 ml
horký
třtinový cukr 1 ČL
tmavě hnědý
sójová omáčka 1,5 ČL
kůra najemno nastrouhaná z celého citronu + 1,5 lžičky šťávy
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
sůl
K podávání
petrželka 2 PL
hladkolistá, nakrájená
brusinková zavařenina

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, plech vyložte pečicím papírem. V misce prošlehejte vejce se smetanou. Vmíchejte toustový chleba a promačkávejte, aby vznikla kaše bez viditelných chlebových kousků. Odložte.

2

Ve velké míse důkladně propracujte rukama mleté vepřové maso, česnek, nové koření, pepř a sůl. Pak přidejte chlebovou kaši a zpracujte do stejnorodé hmoty. Přidejte mleté hovězí a znovu propracujte.

3

Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky o průměru cca 4 cm (mělo by jich být zhruba 26) a pokládejte je na připravený plech. Pečte cca 25 minut uprostřed trouby, aby byly kuličky uvnitř tak akorát hotové, ale zbytečně se nevysušily.

4

Zatímco se kuličky pečou, připravte omáčku. Ve velké hluboké pánvi na středním až silném ohni rozpusťte máslo. Zaprašte moukou a za stálého míchání metlou opékejte do světlé jíšky, zhruba 1 minutu. Za stálého míchání pomalu vlijte vývar a dobře rozmíchejte dohladka. Přidejte cukr a přiveďte zpět k varu. Zmírněte oheň a vařte, aby se omáčka mírně svařila a zhoustla. Trvá to asi 10 minut. Občas ji prošlehejte metlou a seškrábněte stěny pánve.

5

Do omáčky vlijte smetanu, ochuťte sójovou omáčkou, citronovou kůrou a pepřem, opět přiveďte k varu. Ztlumte oheň a zvolna vařte 7–10 minut, aby omáčka zhoustla a udržela se na zadní straně lžíce, občas promíchejte. Pak do omáčky vmíchejte případný výpek z kuliček, dolaďte citronovou šťávou, podle chuti dosolte a dopepřete. Vložte kuličky a nechte je prohřát, občas je obraťte, aby se omáčkou obalily ze všech stran.

6

Kuličky s částí omáčky přesuňte na servírovací talíř. Posypte petrželkou. Do kuliček vetkněte napichovátka. Zvlášť v miskách doplňte brusinkami a zbývající omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Samotné kuličky vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Omáčku připravte čerstvou a kuličky v ní důkladně prohřejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín