Neskutečně dobrá smetanová omáčka předurčuje tuhle verzi švédských masových kuliček k tomu, aby se zařadila ke stálicím vašich oslav i nedělních obědů – stačí je doplnit bramborovou kaší. K přípravě použijte půl na půl hovězí a vepřové maso, ať jsou kuličky dokonale šťavnate a tak akorát tučné.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160°C, plech vyložte pečicím papírem. V misce prošlehejte vejce se smetanou. Vmíchejte toustový chleba a promačkávejte, aby vznikla kaše bez viditelných chlebových kousků. Odložte.
Ve velké míse důkladně propracujte rukama mleté vepřové maso, česnek, nové koření, pepř a sůl. Pak přidejte chlebovou kaši a zpracujte do stejnorodé hmoty. Přidejte mleté hovězí a znovu propracujte.
Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky o průměru cca 4 cm (mělo by jich být zhruba 26) a pokládejte je na připravený plech. Pečte cca 25 minut uprostřed trouby, aby byly kuličky uvnitř tak akorát hotové, ale zbytečně se nevysušily.
Zatímco se kuličky pečou, připravte omáčku. Ve velké hluboké pánvi na středním až silném ohni rozpusťte máslo. Zaprašte moukou a za stálého míchání metlou opékejte do světlé jíšky, zhruba 1 minutu. Za stálého míchání pomalu vlijte vývar a dobře rozmíchejte dohladka. Přidejte cukr a přiveďte zpět k varu. Zmírněte oheň a vařte, aby se omáčka mírně svařila a zhoustla. Trvá to asi 10 minut. Občas ji prošlehejte metlou a seškrábněte stěny pánve.
Do omáčky vlijte smetanu, ochuťte sójovou omáčkou, citronovou kůrou a pepřem, opět přiveďte k varu. Ztlumte oheň a zvolna vařte 7–10 minut, aby omáčka zhoustla a udržela se na zadní straně lžíce, občas promíchejte. Pak do omáčky vmíchejte případný výpek z kuliček, dolaďte citronovou šťávou, podle chuti dosolte a dopepřete. Vložte kuličky a nechte je prohřát, občas je obraťte, aby se omáčkou obalily ze všech stran.
Kuličky s částí omáčky přesuňte na servírovací talíř. Posypte petrželkou. Do kuliček vetkněte napichovátka. Zvlášť v miskách doplňte brusinkami a zbývající omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Samotné kuličky vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Omáčku připravte čerstvou a kuličky v ní důkladně prohřejte.