0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestková povidla pečená v troubě

Švestková povidla pečená v troubě

Hodnocení receptu
4.7 / 5. Počet hodnocení: 85
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 22597 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 5421 g
Tuky 53 g
Vláknina 183 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

švestky 2 kg
ocet 2 PL
cukr 50
skořice 1
mletá
hřebíček 3 ks
roztlučený
rum 4 PL

Postup

1

Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do vyššího pekáčku, který vyložíme papírem na pečení.

2

Švestky pokapeme octem a dáme péct do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečeme 20-25 minut. Nemícháme!

3

Pak na švestky rovnoměrně nasypeme 25 dkg cukru - nemícháme - a znovu dáme péct na 15 minut.

4

Poté přisypeme zbývajících 25 dkg cukru, opět jen po povrchu a bez míchání, a vrátíme na dalších 15 minut do trouby.

5

Vyndáme z trouby a přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Koření zamícháme a ponorným mixérem povidla rozmixujeme (je lepší opatrně přesunout obsah pekáčku na mixování do kastrolu - třeba vekou servírovací lžící).

6

Zkušíme, jestli povidla mají správnou konzistenci (kápneme je na studený talířek - kapka by měla po chvíli ztuhnout), případně přidáme lžičku až dvě kyseliny citronové.

7

Naplníme do do sklenic (toto množství je na 4 sklenice 370ml) a otočíme dnem vzhůru.

Tip: Doporučují vyšší pekáček, klasický plech je na toto množství příliš nízký, švestky pustí hodně šťávy. Vyplatí se vyložit plech pečícím papírem tak, aby pokryl nejen dno, ale i všechny 4 strany, ušetříte si práci s odmáčením a mytím pekáčku...

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

Autor: katrinka

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit