Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.6/5 Počet hodnocení: 100
Více než hodinu Snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 22597 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 5421 g
Tuky 53 g
Vláknina 183 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí švestková povidla pečená v troubě vyvrátí všechny vaše dosavadní přesvědčení o tom, jak je příprava povidel složitá. Jen pár ingrediencí, trocha práce s odpeckováním a mletím švestek a pak už jen čekat, až je trouba promění v lahodnou ovocnou pomazánku. Připravte si jednoduchá švestková povidla do zásoby, v zimě se určitě hodí na vdolky, do taštiček nebo do buchet. Pravá švestková povidla jsou k nezaplacení.

Suroviny

ocet 2 PL
cukr 500 g
skořice ½ ČL
mletá
roztlučený
rum 4 PL

Postup

1

Švestky vypeckujte, rozemelte a dejte do vyššího pekáčku vyloženým papírem na pečení.

2

Švestky pokapejte octem a dejte péct do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečte 20-25 minut. Nemíchejte!

3

Pak na švestky rovnoměrně nasypte 250 g cukru (stále nemíchejte!) a znovu dejte péct na 15 minut.

4

Poté přisypte zbývajících 250 g cukru, opět jen po povrchu a bez míchání, a vraťte na dalších 15 minut do trouby.

5

Vyndejte z trouby a přidejte rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Koření zamíchejte a ponorným mixérem povidla rozmixujte (je lepší opatrně přesunout obsah pekáčku na mixování do kastrolu – třeba vekou servírovací lžící).

6

Zkuste, jestli mají povidla správnou konzistenci (kápněte je na studený talířek – kapka by měla po chvíli ztuhnout), případně přidejte lžičku až dvě kyseliny citronové.

7

Horká povidla naplňte do sklenic (toto množství je na 4 sklenice 370ml), zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Tip: Doporučujeme péct ve vyšším pekáčku. Klasický plech je na toto množství příliš nízký, švestky pustí hodně šťávy. Vyplatí se vyložit plech pečícím papírem tak, aby pokryl nejen dno, ale i všechny 4 strany, ušetříte si práci s odmáčením a mytím pekáčku.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

Autor: katrinka

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...