Domácí švestková povidla pečená v troubě vyvrátí všechny vaše dosavadní přesvědčení o tom, jak je příprava povidel složitá. Jen pár ingrediencí, trocha práce s odpeckováním a mletím švestek a pak už jen čekat, až je trouba promění v lahodnou ovocnou pomazánku. Připravte si jednoduchá švestková povidla do zásoby, v zimě se určitě hodí na vdolky, do taštiček nebo do buchet. Pravá švestková povidla jsou k nezaplacení.
Postup
Švestky vypeckujte, rozemelte a dejte do vyššího pekáčku vyloženým papírem na pečení.
Švestky pokapejte octem a dejte péct do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečte 20-25 minut. Nemíchejte!
Pak na švestky rovnoměrně nasypte 250 g cukru (stále nemíchejte!) a znovu dejte péct na 15 minut.
Poté přisypte zbývajících 250 g cukru, opět jen po povrchu a bez míchání, a vraťte na dalších 15 minut do trouby.
Vyndejte z trouby a přidejte rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Koření zamíchejte a ponorným mixérem povidla rozmixujte (je lepší opatrně přesunout obsah pekáčku na mixování do kastrolu – třeba vekou servírovací lžící).
Zkuste, jestli mají povidla správnou konzistenci (kápněte je na studený talířek – kapka by měla po chvíli ztuhnout), případně přidejte lžičku až dvě kyseliny citronové.
Horká povidla naplňte do sklenic (toto množství je na 4 sklenice 370ml), zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Tip: Doporučujeme péct ve vyšším pekáčku. Klasický plech je na toto množství příliš nízký, švestky pustí hodně šťávy. Vyplatí se vyložit plech pečícím papírem tak, aby pokryl nejen dno, ale i všechny 4 strany, ušetříte si práci s odmáčením a mytím pekáčku.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com