Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3758 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 583 g
Tuky 86 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Jedoduchý a hlavně rychlý koláč, na kterýxh se vejde spousta švestek. Těšte se na opravdu nadýchaný a šťavnatý dezert.

Suroviny

mléko 125 ml
vejce 2 ks
cukr 60 g
sůl špetka
strouhanka 4 PL
švestky 1,5 kg
cukr

Postup

1
Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech. Vznikne nám středně tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Dáme zakryté na hodinu do tepla a necháme kynout. Až těsto vykyne, znovu ho zpracujeme a vyválíme na velikost plechu. Ten vyložíme papírem na pečení, položíme do něj těsto a jemně ho popícháme vidličku, nikoli však skrz! Těsto posypeme strouhankou a poklademe švestkami, které jsme si předtím nakrojili (ale nedokrojili až do konce) na čtvrtiny. Klademe řadu za řadou, tak se vytvoří struktura podobná povrchu borové šišky. švestky posypeme skořicovým cukrem a pečeme asi 25-30 minut při 180° C. Kdo chce, může místo skořicového cukru posypat koláč drobenkou, pak se peče o 10 minut déle.

Komentáře

19.10.2009 09:41
Vyzkoušeno, výborné! Udělala jsem normálně kvásek a smíchala s otatním( jako třeba na vánočku) a po vykynutí udělala další, jak je psáno v receptu. Je opravdu moc dobrý!
29.09.2009 17:00
... nejspíš špatný není... jen neobratně popsaný ;-) Do mísy se dá jen část mouky (z celkového množství 500g) na kvásek ...
16.09.2009 14:21
ten pracovní postup je nejspíš špatně... viz. : 1.1.Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech!!! tak kolik tam té mouky má být?

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč