Zatlačený švestkový koláč neboli Zwetschgendatschi

Zatlačený švestkový koláč neboli Zwetschgendatschi

3.7 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3758 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 583 g
Tuky 86 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Jedoduchý a hlavně rychlý koláč, na kterýxh se vejde spousta švestek. Těšte se na opravdu nadýchaný a šťavnatý dezert.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 125 ml
vejce 2 ks
cukr 60 g
sůl špetka
droždí 20 g
máslo 60 g
strouhanka 4 PL
švestky 1.5 kg
cukr
skořice
  1. Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech. Vznikne nám středně tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Dáme zakryté na hodinu do tepla a necháme kynout.
  2. Až těsto vykyne, znovu ho zpracujeme a vyválíme na velikost plechu. Ten vyložíme papírem na pečení, položíme do něj těsto a jemně ho popícháme vidličku, nikoli však skrz! Těsto posypeme strouhankou a poklademe švestkami, které jsme si předtím nakrojili (ale nedokrojili až do konce) na čtvrtiny. Klademe řadu za řadou, tak se vytvoří struktura podobná povrchu borové šišky.
  3. Švestky posypeme skořicovým cukrem a pečeme asi 25-30 minut při 180° C. Kdo chce, může místo skořicového cukru posypat koláč drobenkou, pak se peče o 10 minut déle.

Komentáře

Anonym

ten pracovní postup je nejspíš špatně... viz. : 1.1.Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech!!! tak kolik tam té mouky má být?

Marta Holpuchová

... nejspíš špatný není... jen neobratně popsaný ;-) Do mísy se dá jen část mouky (z celkového množství 500g) na kvásek ...

Anonym

Vyzkoušeno, výborné! Udělala jsem normálně kvásek a smíchala s otatním( jako třeba na vánočku) a po vykynutí udělala další, jak je psáno v receptu. Je opravdu moc dobrý!

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit