Zatlačený švestkový koláč neboli Zwetschgendatschi

Zatlačený švestkový koláč neboli Zwetschgendatschi

3.7 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3758 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 583 g
Tuky 86 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Jedoduchý a hlavně rychlý koláč, na kterýxh se vejde spousta švestek. Těšte se na opravdu nadýchaný a šťavnatý dezert.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 125 ml
vejce 2 ks
cukr 60 g
sůl špetka
droždí 20 g
máslo 60 g
strouhanka 4 PL
švestky 1.5 kg
cukr
skořice
  1. Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech. Vznikne nám středně tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Dáme zakryté na hodinu do tepla a necháme kynout.
  2. Až těsto vykyne, znovu ho zpracujeme a vyválíme na velikost plechu. Ten vyložíme papírem na pečení, položíme do něj těsto a jemně ho popícháme vidličku, nikoli však skrz! Těsto posypeme strouhankou a poklademe švestkami, které jsme si předtím nakrojili (ale nedokrojili až do konce) na čtvrtiny. Klademe řadu za řadou, tak se vytvoří struktura podobná povrchu borové šišky.
  3. Švestky posypeme skořicovým cukrem a pečeme asi 25-30 minut při 180° C. Kdo chce, může místo skořicového cukru posypat koláč drobenkou, pak se peče o 10 minut déle.

Komentáře

Anonym

ten pracovní postup je nejspíš špatně... viz. : 1.1.Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech!!! tak kolik tam té mouky má být?

Marta Holpuchová

... nejspíš špatný není... jen neobratně popsaný ;-) Do mísy se dá jen část mouky (z celkového množství 500g) na kvásek ...

Anonym

Vyzkoušeno, výborné! Udělala jsem normálně kvásek a smíchala s otatním( jako třeba na vánočku) a po vykynutí udělala další, jak je psáno v receptu. Je opravdu moc dobrý!

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit