Existují dva druhy lidí – ti, kteří jedí žebírka spořádaně příborem, a pak ti, jež se nebojí zašpinit si ruce. Ať už patříte ke kterékoli skupině, ručíme za to, že na terijaki žebírcích si neskutečně pochutnáte. Rýže a nakládaná zelenina jen dokonale podpoří asijské vyznění pokrmu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160°C. V hrnci rozehřejte olej a žebírka na něm opečte dozlatova ze všech stran (pokud jsou v jednom kuse, nařežte je tak, aby se vám do hrnce vešla).
Sójovou omáčku mirin, cukr, vývar, zázvor, česnek a hvězdičku badyánu dejte do rendlíku a zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Přelijte do hrnce s žebírky a ta otočte tak, aby byla kostí vzhůru. Přilijte vodu tak, aby byla žebírka ponořená, přiklopte poklicí a dejte péct do trouby na cca 3 hodiny.
Na nakládanou zeleninu vlijte do rendlíku rýžové víno, přidejte cukr, sečuánský pepř, chilli papričku a 100 ml vody. Zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Nechte zcela zchladnout. Zeleninu dejte do misky a přilijte nálev. Nechte několik hodin odstát, nejlépe přes noc.
Zvyšte teplotu v troubě na 180°C. Z hrnce sejměte pokličku, seberte tuk a pečte žebra ještě hodinu.
Nakládanou zeleninu slijte a promíchejte s horkou rýží. Podávejte s žebírky a zdobte koriandrem a sezamem.
NĚCO NAVÍC
Žebírka kupte nejlépe u řezníka a poproste jej o pěkná, masitá. Z těch ,na polévku‘ se moc nenajíte.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.