Recept na cuketové pesto si uložte. Jakmile ho poprvé ochutnáte, nebudete se moct dočkat chvíle, kdy se na zahradě začnou zelenat záplavy cuket. Pokud jste často stáli před problémem, jak si s přebytkem této zeleniny poradit, cuketové pesto je jedno z nejlahodnějších řešení. Recept se vám ovšem bude hodit i kdykoliv jindy, protože cuketa je dostupná během celého roku.
Suroviny
Postup
Připravte pesto. Nastrouhanou cuketu zabalte do utěrky a vyždímejte. Dejte
do stolního mixéru spolu s bazalkou, špenátem, česnekem, parmazánem a ořechy. Osolte, opepřete a rozmixujte na pastu. Nechte přístroj v chodu a přilévejte olej, až vznikne pesto. Možná nebudete potřebovat celou dávku oleje. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a dochuťte pepřem.
Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem. Na plech vyskládejte pancettu či slaninu, vložte do trouby a 15–20 minut vypékejte dokřupava. Nechte zchladnout a rozlámejte na kousky. Mezitím ve vroucí osolené vodě uvařte špagety, aby byly al dente. Piniové oříšky a kešú nasucho opražte a kešú nahrubo nasekejte. Smíchejte uvařené špagety s pestem, rozdělte na talíře, ozdobte kousky pancetty či slaniny a lístky bazalky. Posypte parmazánem a ořechy.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li doma odpůrce cukety, přidejte do talíře orestované tenké plátky cukety, vytvořené škrabkou na zeleninu.