0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špagety s cuketou a pošírovaným kuřecím masem

Špagety s cuketou a pošírovaným kuřecím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špagety s cuketou a pošírovaným kuřecím masem

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2612 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 161 g
Tuky 141 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím menší cukety použijete, tím spíš stojí za to dát vyniknout jejich chuti. K tomuhle základu ladí i opečené krevety. Když máte jen větší cukety, doplňte je klidně tuňákem z konzervy.

Suroviny

vývar kuřecí 600 ml
může být naředěný vodou, 500 ml vývaru : 100 ml vody
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
kuřecí prsa 3 ks
po cca 180 g
špagety 300 g
olivový olej 2 PL
cibule červená 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené na tenké plátky
chilli paprička 1 ks
dlouhá, červená, nakrájená nadrobno (zbavená semínek, chcete-li mít pokrm jemnější)
víno bílé 50 ml
suché
cuketa 400 g
malá – do 15 cm, nastrouhaná či nakrájená na velmi tenké nudličky (julienne)
crème fraîche 200 g
nebo co nejtučnější zakysaná smetana
citronová kůra
nastrouhaná najemno z 1 citronu
kopr 2 PL
nahrubo nasekaný
máslo 40 g
nakrájené na kostičky

Postup

1

V rendlíku přiveďte k mírnému varu vývar, nesolený osolte. Pak vložte kuřecí maso, ztlumte oheň a táhněte pod bodem varu cca 15 minut, aby šťáva po zapíchnutí nože do nejsilnější části masa vytékala čirá. Maso dejte na prkénko, nechte trochu zchladnout a pak nakrájejte na kousky o velikosti sousta či natrhejte vidličkami.

2

Zatímco se vaří maso, uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu al dente.

3

Připravte také omáčku. Ve velké hluboké nepřilnavé pánvi na středním až silném ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli a opékejte 2 minuty. Přidejte česnek a chilli papričku a opékejte další 2 minuty. Vlijte bílé víno, potom ještě víc zesilte oheň a svařte víno na poloviční objem. Přidejte cukety, crème fraîche či zakysanou smetanu, dobře promíchejte.

4

Sceďte špagety, vodu uchovejte. Těstoviny přidejte do pánve spolu s 1/2 naběračky vody z vaření, citronovou kůrou, polovinou kopru a máslem a prohřívejte 1 minutu (podle potřeby přilijte další vodu z vaření), pak vmíchejte kuřecí maso. Těstoviny obraťte v omáčce tak, aby se v ní dobře obalily, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypané zbývajícím koprem.

NĚCO NAVÍC
Použitý vývar lze zužitkovat do fenyklové polévky s fazolemi a mangoldem, nebo v něm pošírovat maso i další den. V chladničce vydrží 2–3 dny, stejně jako zabalené pošírované kuřecí maso.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit