Vanilková zmrzlina na ruční pohon

Vanilková zmrzlina na ruční pohon

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 843 kcal
Bílkoviny 4 g
Cukr 60 g
Tuky 66 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

My jsme zmrzlinu připravili otáčením v ruční pračce, ale doma to zvládnete i pomocí dvou znovu uzavíratelných sáčků. Nejlepší je čerstvá, k uchování v mrazáku se nehodí.

Suroviny

smetana ke šlehání 200 ml
ke šlehání
100 ml
plnotučné mléko
moučkový cukr 50 g
podle chuti
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit dření z 1/4 vanilkového lusku
led 500 g
v kostkách
sůl 4 PL
hrubá

1 V nádobě s nálevkou smíchejte smetanu a mléko, přidejte cukr, vanilkový extrakt (nebo přidejte dřeň z 1/4 vanilkového lusku) a dobře zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Připravte si 2 uzavíratelné sáčky, jeden větší a jeden menší.

2 Do menšího sáčku nalijte smetanovou směs, vytlačte co nejvíc vzduchu a uzavřete (pokud máte tu možnost, využijte svářečku fólií). Do většího sáčku nasypte trochu ledu, vložte sáček se zmrzlinovou směsí a doplňte ledem. Zasypte solí a dobře sáček uzavřete.

3 Sáčkem vydatně třeste (dobré je sáček obalit utěrkou, aby vás nezábly ruce) a hrkejte, aby byl sáček se směsí pokrytý ledem a směs začala tuhnout zhruba do konzistence točené zmrzliny – trvá to asi 10 minut. Čím déle budete třást, tím by měla být zmrzlina tužší. Vyjměte a ihned podávejte, třeba k ovoci nebo ke koláči či k jablečno-dýňovému pyré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit