Morkové knedlíčky jsou snad ještě lepší než oblíbené játrové!
Suroviny
Postup
Prázdné morkové kosti a hovězí žebra zalijte studenou vodou (1,5 l), přidejte celý pepř a osolte. Vařte zvolna asi 2–4 hodiny (během varu dolévejte vodu). Asi 20 minut před koncem varu přidejte očištěnou mrkev, celer, petržel a cibuli. Pak přeceďte, ideálně přes plátýnko.
Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na kostičky a pokropte je mlékem. Nadrobno pokrájený morek smíchejte se žloutky a petrželkou. Osolte a opepřete. Dobře vymíchejte a pak přidejte žemli a prosátou strouhanku. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Z hmoty tvořte malé kuličky a po částech je zavářejte do části vroucího vývaru. Vařte 2–3 minuty. Každou dávku vyjměte děrovanou naběračkou a ponořte do studené vody, aby knedlíčky ztuhly. Nakonec všechny vložte zpět a už jen prohřejte. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Na knedlíčky jsou ideální žemle, housky a rohlíky. Dostatečně tuhý je i tzv. americký toustový chléb (běžný toustový chleba je málo hutný a knedlíčky se rozpadají).