Hovězí polévka s morkovými knedlíčky

vyvar
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí polévka s morkovými knedlíčky

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1425 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 120 g
Tuky 63 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Morkové knedlíčky jsou snad ještě lepší než oblíbené játrové!

Suroviny

hovězí žebra 300 g
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
celer 0.25 ks
cibule 0.5 ks
pepř 5 kuličky
petrželka
hladkolistá na ozdobu
Na knedlíčky
hovězí morková kost 600 g
vydlabte asi 100 g morku)
vejce 1 ks
mléko 100 ml
housky 150 g
bez kůrky
strouhanka 2 PL
sůl
pepř
črstvě mletý

1 Prázdné morkové kosti a hovězí žebra zalijte studenou vodou (1,5 l), přidejte celý pepř a osolte. Vařte zvolna asi 2–4 hodiny (během varu dolévejte vodu). Asi 20 minut před koncem varu přidejte očištěnou mrkev, celer, petržel a cibuli. Pak přeceďte, ideálně přes plátýnko.

2 Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na kostičky a pokropte je mlékem. Nadrobno pokrájený morek smíchejte se žloutky a petrželkou. Osolte a opepřete. Dobře vymíchejte a pak přidejte žemli a prosátou strouhanku. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.

3 Z hmoty tvořte malé kuličky a po částech je zavářejte do části vroucího vývaru. Vařte 2–3 minuty. Každou dávku vyjměte děrovanou naběračkou a ponořte do studené vody, aby knedlíčky ztuhly. Nakonec všechny vložte zpět a už jen prohřejte. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Na knedlíčky jsou ideální žemle, housky a rohlíky. Dostatečně tuhý je i tzv. americký toustový chléb (běžný toustový chleba je málo hutný a knedlíčky se rozpadají).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit