Hovězí polévka s morkovými knedlíčky

Hovězí polévka s morkovými knedlíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1425 kcal
Bílkoviny 95 g
Cukr 120 g
Tuky 63 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Morkové knedlíčky jsou snad ještě lepší než oblíbené játrové!

Suroviny

hovězí žebra 300 g
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
celer 0.25 ks
cibule 0.5 ks
pepř 5 kuličky
petrželka
hladkolistá na ozdobu
Na knedlíčky
600 g
morkové kosti (vydlabete z nich asi 100 g morku)
vejce 1 ks
mléko 100 ml
housky 150 g
bez kůrky
strouhanka 2 PL
sůl
pepř
črstvě mletý

Prázdné morkové kosti a hovězí žebra zalijte studenou vodou (1,5 l), přidejte celý pepř a osolte. Vařte zvolna asi 2–4 hodiny (během varu dolévejte vodu). Asi 20 minut před koncem varu přidejte očištěnou mrkev, celer, petržel a cibuli. Pak přeceďte, ideálně přes plátýnko.

2 Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na kostičky a pokropte je mlékem. Nadrobno pokrájený morek smíchejte se žloutky a petrželkou. Osolte a opepřete. Dobře vymíchejte a pak přidejte žemli a prosátou strouhanku. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.

Z hmoty tvořte malé kuličky a po částech je zavářejte do části vroucího vývaru. Vařte 2–3 minuty. Každou dávku vyjměte děrovanou naběračkou a ponořte do studené vody, aby knedlíčky ztuhly. Nakonec všechny vložte zpět a už jen prohřejte. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Na knedlíčky jsou ideální žemle, housky a rohlíky. Dostatečně tuhý je i tzv. americký toustový chléb (běžný toustový chleba je málo hutný a knedlíčky se rozpadají).

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit