0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a zelným salátem

Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a zelným salátem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4366 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 342 g
Tuky 230 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečínka z krkovice je krásně šťavnatá.

Suroviny

vepřové maso 1 kg
bez kosti, v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
šalotka 2 ks
na tenká kolečka
šalvěj 1 hrst
lístky nahrubo a celé k podávání
česnek 2 stroužek
drcený
tymián 1
bobkový list 2 ks
cider 170 ml
lze nahradit jablečným moštem
vývar 100 ml
vepřový nebo drůbeží
javorový sirup 1 PL
jablko 2 ks
oloupené, bez jadřince, nahrubo
krupicový cukr 1 PL
podle chuti
ocet 1 ČL
bílý, vinný
Na salát
zelí bílé 500 g
červené, nakrouhané
jablko 1 ks
červené, bez jadřince a nakrájené na drobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená tence a na šimko
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané
sýr 50 g
s modrou plísní, rozdrobený
Na salátovou zálivku
olivový olej 30 ml
majonéza 1 PL
ocet 1 PL
červený, vinný
1 PL
hořcice dijonská
med 1 PL
podle chuti
sůl špetka

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C. Maso osolte, opepřete a podle potřeby svažte kuchyňským provázkem. V pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vložte maso a za stálého obracení ho opékejte 5 minut ze všech stran dohněda.

2

Přeneste do kastrolu vhodného do trouby či pekáče s víkem (nemáte-li víko, bude třeba nádobu natěsno zakrýt alobalem).

3

Přidejte zbývající olej a na středním ohni opékejte šalotku 4 minuty doměkka. Přidejte šalvěj a česnek. Nechte je minutu rozvonět. Přesuňte k masu, přidejte tymián a bobkové listy. Cider smíchejte s vývarem a javorovým sirupem. Přilijte do kastrolu, přidejte jablka, přiklopte a vložte do trouby. Po 15 minutách zmírněte troubu na 180°C. Maso upečte doměkka (cca 1,5 hodiny).

4

Mezitím promíchejte přísady na salát, osolte a opepřete. Prošlehejte suroviny na zálivku a vše smíchejte.

5

Maso vyjměte na talíř a volně zakryjte alobalem. Jablka a čtvrtinu tekutiny rozmixujte nahrubo s cukrem a octem, podle chuti dosolte. Maso nakrájejte a podávejte ozdobené šalvějí, doplněné omáčkou a salátem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit