Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a zelným salátem

Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a zelným salátem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4356 kcal
Bílkoviny 242 g
Sacharidy 352 g
Tuky 230 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečínka z krkovice je krásně šťavnatá.

Suroviny

bez kosti, v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
na tenká kolečka
šalvěj 1 hrst
lístky nahrubo a celé k podávání
česnek 2 stroužek
drcený
tymián 1
cider 170 ml
lze nahradit jablečným moštem
vývar 100 ml
vepřový nebo drůbeží
oloupené, bez jadřince, nahrubo
podle chuti
ocet 1 ČL
bílý, vinný
Na salát
nakrouhané
červené, bez jadřince a nakrájené na drobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená tence a na šimko
nasekané
sýr 50 g
s modrou plísní, rozdrobený
Na salátovou zálivku
olivový olej 30 ml
majonéza 1 PL
ocet 1 PL
červený, vinný
1 PL
hořcice dijonská
med 1 PL
podle chuti
sůl špetka

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C. Maso osolte, opepřete a podle potřeby svažte kuchyňským provázkem. V pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vložte maso a za stálého obracení ho opékejte 5 minut ze všech stran dohněda.

2

Přeneste do kastrolu vhodného do trouby či pekáče s víkem (nemáte-li víko, bude třeba nádobu natěsno zakrýt alobalem).

3

Přidejte zbývající olej a na středním ohni opékejte šalotku 4 minuty doměkka. Přidejte šalvěj a česnek. Nechte je minutu rozvonět. Přesuňte k masu, přidejte tymián a bobkové listy. Cider smíchejte s vývarem a javorovým sirupem. Přilijte do kastrolu, přidejte jablka, přiklopte a vložte do trouby. Po 15 minutách zmírněte troubu na 180°C. Maso upečte doměkka (cca 1,5 hodiny).

4

Mezitím promíchejte přísady na salát, osolte a opepřete. Prošlehejte suroviny na zálivku a vše smíchejte.

5

Maso vyjměte na talíř a volně zakryjte alobalem. Jablka a čtvrtinu tekutiny rozmixujte nahrubo s cukrem a octem, podle chuti dosolte. Maso nakrájejte a podávejte ozdobené šalvějí, doplněné omáčkou a salátem. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín