Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a červenozelným salátem

Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a červenozelným salátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4366 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 342 g
Tuky 230 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečínka z krkovice je krásně šťavnatá.

Související recepty

Suroviny

vepřové maso 1 kg
bez kosti, v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
šalotka 2 ks
na tenká kolečka
šalvěj 1 hrst
lístky nahrubo a celé k podávání
česnek 2 stroužek
drcený
tymián 1
bobkový list 2 ks
cider 170 ml
lze nahradit jablečným moštem
vývar 100 ml
vepřový nebo drůbeží
javorový sirup 1 PL
jablka 2 ks
oloupené, bez jadřince, nahrubo
krupicový cukr 1 PL
podle chuti
ocet 1 ČL
bílý, vinný
Na salát
zelí bílé 500 g
červené, nakrouhané
jablka 1 ks
červené, bez jadřince a nakrájené na drobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená tence a na šimko
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané
sýr 50 g
s modrou plísní, rozdrobený
Na salátovou zálivku
olivový olej 30 ml
majonéza 1 PL
ocet 1 PL
červený, vinný
1 PL
hořcice dijonská
med 1 PL
podle chuti
sůl špetka

1 Předehřejte troubu na 200°C. Maso osolte, opepřete a podle potřeby svažte kuchyňským provázkem. V pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vložte maso a za stálého obracení ho opékejte 5 minut ze všech stran dohněda. Přeneste do kastrolu vhodného do trouby či pekáče s víkem (nemáte-li víko, bude třeba nádobu natěsno zakrýt alobalem).

2 Přidejte zbývající olej a na středním ohni opékejte šalotku 4 minuty doměkka. Přidejte šalvěj a česnek. Nechte je minutu rozvonět. Přesuňte k masu, přidejte tymián a bobkové listy. Cider smíchejte s vývarem a javorovým sirupem. Přilijte do kastrolu, přidejte jablka, přiklopte a vložte do trouby. Po 15 minutách zmírněte troubu na 180°C. Maso upečte doměkka (cca 1,5 hodiny).

3 Mezitím promíchejte přísady na salát, osolte a opepřete. Prošlehejte suroviny na zálivku a vše smíchejte.

4 Maso vyjměte na talíř a volně zakryjte alobalem. Jablka a čtvrtinu tekutiny rozmixujte nahrubo s cukrem a octem, podle chuti dosolte. Maso nakrájejte a podávejte ozdobené šalvějí, doplněné omáčkou a salátem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit