Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a červenozelným salátem

Pečená krkovice s jablečno-šalvějovou omáčkou a červenozelným salátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4366 kcal
Bílkoviny 247 g
Cukr 342 g
Tuky 230 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pečínka z krkovice je krásně šťavnatá.

Suroviny

vepřové maso 1 kg
bez kosti, v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
šalotka 2 ks
na tenká kolečka
šalvěj 1 hrst
lístky nahrubo a celé k podávání
česnek 2 stroužek
drcený
tymián 1
bobkový list 2 ks
cider 170 ml
lze nahradit jablečným moštem
vývar 100 ml
vepřový nebo drůbeží
javorový sirup 1 PL
jablka 2 ks
oloupené, bez jadřince, nahrubo
krupicový cukr 1 PL
podle chuti
ocet 1 ČL
bílý, vinný
Na salát
zelí bílé 500 g
červené, nakrouhané
jablka 1 ks
červené, bez jadřince a nakrájené na drobno
jarní cibulka 2 ks
nakrájená tence a na šimko
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané
sýr 50 g
s modrou plísní, rozdrobený
Na salátovou zálivku
olivový olej 30 ml
majonéza 1 PL
ocet 1 PL
červený, vinný
1 PL
hořcice dijonská
med 1 PL
podle chuti
sůl špetka

1 Předehřejte troubu na 200°C. Maso osolte, opepřete a podle potřeby svažte kuchyňským provázkem. V pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci oleje. Vložte maso a za stálého obracení ho opékejte 5 minut ze všech stran dohněda. Přeneste do kastrolu vhodného do trouby či pekáče s víkem (nemáte-li víko, bude třeba nádobu natěsno zakrýt alobalem).

2 Přidejte zbývající olej a na středním ohni opékejte šalotku 4 minuty doměkka. Přidejte šalvěj a česnek. Nechte je minutu rozvonět. Přesuňte k masu, přidejte tymián a bobkové listy. Cider smíchejte s vývarem a javorovým sirupem. Přilijte do kastrolu, přidejte jablka, přiklopte a vložte do trouby. Po 15 minutách zmírněte troubu na 180°C. Maso upečte doměkka (cca 1,5 hodiny).

3 Mezitím promíchejte přísady na salát, osolte a opepřete. Prošlehejte suroviny na zálivku a vše smíchejte.

4 Maso vyjměte na talíř a volně zakryjte alobalem. Jablka a čtvrtinu tekutiny rozmixujte nahrubo s cukrem a octem, podle chuti dosolte. Maso nakrájejte a podávejte ozdobené šalvějí, doplněné omáčkou a salátem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit