Maso i příloha v jednom.
Suroviny
vepřová plec
1,5
kg
pepř celý
1
ČL
hrubě drcený
tymián
1
PL
čerstvý
sůl mořská
krupicový cukr
olivový olej
4
PL
cibule
2
ks
nahrubo
zelí červené
1,5
kg
najemno nakrouhané
brambory
1
ks
oloupaná, nahrubo nastrouhaná
koření
2
ČL
koření pěti vůní
jablko
2
ks
bez jádřince na osminky
víno červené
300
ml
brusinky
3
PL
nakládané či rybízový džem
vývar hovězí
200
ml
bramborové šišky
knedlíky či vařené brambory k podávání
Postup
1
Předehřejte troubu na 120 °C. Maso nakrájejte na 3 cm silné plátky a posypte ho pepřem, solí a tymiánem.
2
Do ohnivzdorného kastrolu dejte 2 lžíce oleje a na něm dozlatova osmažte cibuli; stačí asi čtyři minuty. Posypte ji 2 lžícemi cukru a nechte ho zkaramelizovat. Pak přisypte zelí, bramboru a dobře promíchejte. Přidejte jablka, víno, brusinky nebo rybíz a osolte.
3
Na zbylém oleji v pánvi postupně opečte maso dohněda a rozložte ho na zelí. Do pánve nalijte vývar a odvařte všechny chutné připečeniny. Nalijte do pekáčku k masu a zelí.
4
Přiklopte a pečte v troubě 4 hodiny, až je vepřové úplně měkké. Zelí ochutnejte a dotáhněte solí a cukrem. Podávejte s bramborovými šiškami, knedlíky či bramborami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu(30 receptů)