Poctivě tažený hovězí vývar je výživný sám o sobě, ale zelenina a dobře vymyšlené kapání, knedlíčky či jiná zavářka do polévky ho promění v plnohodnotné jídlo. Tentokrát jsme vsadili na zdravé ‚těstoviny‘ z vajec, mozzarelly a psyllia (rozpustné vlákniny).
Suroviny
Postup
V hrnci na másle orestujte cibuli dosklovita, přidejte mrkev a zvolna opékejte, přisypte hrášek, kukuřici a přilijte vývar.
Vejce, mozzarellu, psyllium a sůl rozmixujte dohladka. Čím hladší směs, tím jemnější těstoviny. Směs vylijte na 1–2 plechy (podle toho, jak tenké těstoviny chcete) vyložené pečicím papírem a rozetřete ji. Těsto trošku nabude, tak se nebojte roztírat dotenka.
Plechy s těstem vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte 6–8 minut. Výsledkem by měly být pružné nevysušené pláty, které však nebudou příliš vlhké, aby se těstoviny nelepily.
Upečené placky vyndejte z trouby a otočte je papírem nahoru. Ten pak jemně sloupněte. Ještě teplé placky smotejte do ruličky a pomocí ostrého nože je nakrájejte na tenké nudličky. Rozdělte je do talířů a přilijte vývar se zeleninou či bez a podávejte.