Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené těstoviny s modrým sýrem
Zapečené těstovin se šunkou a modrým sýrem
ZDROJ: Stanley Dumanig/Unsplash
sdílet:

Zapečené těstoviny s modrým sýrem

4.3/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3019 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 327 g
Tuky 129 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte rádi klasické české šunkofleky? Pak vám doporučujeme ochutnat jejich italskou variantu – zaručeně budete nadšeni!

Suroviny

penne 350 g
mléko 600 ml
sůl
pepř
šunka 150 g
na plátky
na plátky
sýr 25 g
strouhaný, tip nazlátlý mimolete

Postup

1

UVAŘTE TĚSTOVINY
Troubu předehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu ve vroucí osolené vodě. Když je vsypete do hrnce, promíchejte je, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené sceďte.

2

PŘIPRAVTE BEŠAMELOVOU OMÁČKU
Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte v hrnci máslo, přisypte mouku, udělejte jíšku a pak vlijte mléko. Za stálého míchání nechte zhoustnout; osolte a opepřete.

3

PŘIDEJTE SÝR
Plísňový sýr pokrájejte nadrobno nebo rozdrobte a vmíchejte do bešamelové omáčky. Nechte ho rozpustit a pak vše přelijte přes těstoviny.

4

ZAPEČTE V TROUBĚ
Směs dejte do zapékací formy. Proložte plátky šunky i rajčat a posypte strouhaným sýrem. Zapékejte asi 25 minut, aby byl povrch zlatavý a sýr se rozpustil.

TŘI VARIACE, KTERÉ SI ZAMILUJETE

  • S pikantní hořčicí: Namísto plísňového sýra vmíchejte do bešamelové omáčky jemně nastrouhaný tvrdý sýr spolu se lžící kvalitní kremžské hořčice. Dobře rozmíchanou omáčku pak přelijte přes těstoviny.
      
  • Smetanovo-sýrová: Nahraďte plísňový sýr strouhaným tvrdým, například žlutým mimolete nebo uzeným sýrem. Omáčku zjemněte dvěma lžícemi smetany ke šlehání. Posypte týmž sýrem, který jste dali do omáčky.
      
  • S ovčím nebo kozím sýrem: Efektní chuť zaručí měkký rozdrobený ovčí nebo kozí sýr místo plísňového. Do omáčky přidejte 50 g rozkrojených třešňových rajčátek, a naopak vynechte tvrdý sýr i plátky rajčat.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...