Máte rádi klasické české šunkofleky? Pak vám doporučujeme ochutnat jejich italskou variantu – zaručeně budete nadšeni!
Postup
UVAŘTE TĚSTOVINY
Troubu předehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu ve vroucí osolené vodě. Když je vsypete do hrnce, promíchejte je, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené sceďte.
PŘIPRAVTE BEŠAMELOVOU OMÁČKU
Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte v hrnci máslo, přisypte mouku, udělejte jíšku a pak vlijte mléko. Za stálého míchání nechte zhoustnout; osolte a opepřete.
PŘIDEJTE SÝR
Plísňový sýr pokrájejte nadrobno nebo rozdrobte a vmíchejte do bešamelové omáčky. Nechte ho rozpustit a pak vše přelijte přes těstoviny.
ZAPEČTE V TROUBĚ
Směs dejte do zapékací formy. Proložte plátky šunky i rajčat a posypte strouhaným sýrem. Zapékejte asi 25 minut, aby byl povrch zlatavý a sýr se rozpustil.
TŘI VARIACE, KTERÉ SI ZAMILUJETE
- S pikantní hořčicí: Namísto plísňového sýra vmíchejte do bešamelové omáčky jemně nastrouhaný tvrdý sýr spolu se lžící kvalitní kremžské hořčice. Dobře rozmíchanou omáčku pak přelijte přes těstoviny.
- Smetanovo-sýrová: Nahraďte plísňový sýr strouhaným tvrdým, například žlutým mimolete nebo uzeným sýrem. Omáčku zjemněte dvěma lžícemi smetany ke šlehání. Posypte týmž sýrem, který jste dali do omáčky.
- S ovčím nebo kozím sýrem: Efektní chuť zaručí měkký rozdrobený ovčí nebo kozí sýr místo plísňového. Do omáčky přidejte 50 g rozkrojených třešňových rajčátek, a naopak vynechte tvrdý sýr i plátky rajčat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 35x zapečené těstoviny: Nostalgie v moderním kabátu(36 receptů )