Ochutnejte bleskovou variaci na italskou specialitu parmigiana di melanzane.
Suroviny
lilek
3
ks
střední
sůl mořská
olej
na smažení
sugo
600
ml
domácí (viz postup)
mozzarella
200
g
parmazán
4
PL
strouhaný
bazalka
na ozdobení
nebo jiný italský chléb
Postup
1
Lilky nakrájejte na 1cm kolečka, osolte je a nechte 30 minut vypotit (viz Proč se lilek potí?). Pak propláchněte, pečlivě osušte a v pánvi na oleji osmažte po obou stranách dočervena. Nechte odsát tuk na papírových utěrkách.
3
Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 15 minut, až se sýry rozpustí. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě s křupavým italským chlebem, v bezlepkové variantě použijte například rýži.
Proč se lilek potí?
Vypocení lilků je kuchařský streotyp, který podle pěstitelů už dnes není nutný. Nově vyšlechtěné odrůdy lilku totiž neobsahují látky způsobující hořkou chuť, kvůli kterým se lilek nechával vypotit.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 36 nejlepších italských receptů(36 receptů)
- Sugo: Italská rajčatová omáčka a kde ji uplatníte(12 receptů)
- Rychlé rodinné recepty, které zvládnete ve dvou až třech krocích(30 receptů)
- 22 podob lilku(22 receptů)