Zapečené lilky po italsku

Zapečené lilky po italsku

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (24)
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 993 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 50 g
Tuky 52 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochutnejte bleskovou variaci na italskou specialitu parmigiana di melanzane.

Suroviny

lilek 2 ks
střední
sůl mořská
olej
na smažení
rajčatové pyré 600 ml
domácí
mozzarella 200 g
parmazán 4 PL
strouhaný
bazalka
na ozdobení
ciabatta
lze nahradit jiným italskýmchlebem, k podávání

1 Lilky nakrájejte na 1cm kolečka, osolte je a nechte 30 minut vypotit (viz Proč se lilek potí?). Pak propláchněte, pečlivě osušte a v pánvi na oleji osmažte po obou stranách dočervena. Nechte odsát tuk na papírových utěrkách.

2 Do zapékací nádoby nalijte třetinu omáčky. Na ni rozložte polovinu lilku. Poklaďte polovinou mozzarelly a zalijte další třetinou  omáčky. Posypte polovinou parmazánu, na to naklaďte zbytek lilku a zbytek mozzarelly, zalijte zbylou omáčkou a posypte zbylým parmazánem. 

3 Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 15 minut, až se sýry rozpustí. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě s křupavým italským chlebem.

PROČ SE LILEK POTÍ?

Vypocení lilků je kuchařský streotyp, který podle pěstitelů už dnes není nutný. Nově vyšlechtěné odrůdy lilku totiž neobsahují látky způsobující hořkou chuť, kvůli kterým se lilek nechával vypotit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit