Zapečené lilky po italsku

Zapečené lilky po italsku

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (24)
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 993 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 50 g
Tuky 52 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochutnejte bleskovou variaci na italskou specialitu parmigiana di melanzane.

Suroviny

lilek 2 ks
střední
sůl mořská
olej
na smažení
rajčatové pyré 600 ml
domácí
mozzarella 200 g
parmazán 4 PL
strouhaný
bazalka
na ozdobení
ciabatta
lze nahradit jiným italskýmchlebem, k podávání

1 Lilky nakrájejte na 1cm kolečka, osolte je a nechte 30 minut vypotit (viz Proč se lilek potí?). Pak propláchněte, pečlivě osušte a v pánvi na oleji osmažte po obou stranách dočervena. Nechte odsát tuk na papírových utěrkách.

2 Do zapékací nádoby nalijte třetinu omáčky. Na ni rozložte polovinu lilku. Poklaďte polovinou mozzarelly a zalijte další třetinou  omáčky. Posypte polovinou parmazánu, na to naklaďte zbytek lilku a zbytek mozzarelly, zalijte zbylou omáčkou a posypte zbylým parmazánem. 

3 Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 15 minut, až se sýry rozpustí. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě s křupavým italským chlebem.

PROČ SE LILEK POTÍ?

Vypocení lilků je kuchařský streotyp, který podle pěstitelů už dnes není nutný. Nově vyšlechtěné odrůdy lilku totiž neobsahují látky způsobující hořkou chuť, kvůli kterým se lilek nechával vypotit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit