Ochutnejte bleskovou variaci na italskou specialitu parmigiana di melanzane. Zapečený lilek na italský způsob uchvátí každého, kdo miluje italskou klasiku tak trochu v jiném podání. Avšak stále s rajčatovou omáčkou, parmazánem a tradičním kořením. Naprosto senzační letní jídlo, bez lepku a plné zeleniny!
Suroviny
Postup
Lilky nakrájejte na 1cm kolečka, osolte je a nechte 30 minut vypotit (viz Proč se lilek potí?). Pak propláchněte, pečlivě osušte a v pánvi na oleji osmažte po obou stranách dočervena. Nechte odsát tuk na papírových utěrkách.
Do zapékací nádoby nalijte třetinu domácí rajčatové omáčky. Na ni rozložte polovinu lilku. Poklaďte polovinou mozzarelly a zalijte další třetinou omáčky. Posypte polovinou parmazánu, na to naklaďte zbytek lilku a zbytek mozzarelly, zalijte zbylou omáčkou a posypte zbylým parmazánem.
Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 15 minut, až se sýry rozpustí. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě s křupavým italským chlebem, v bezlepkové variantě použijte například rýži.
Proč se lilek potí?
Vypocení lilků je kuchařský streotyp, který podle pěstitelů už dnes není nutný. Nově vyšlechtěné odrůdy lilku totiž neobsahují látky způsobující hořkou chuť, kvůli kterým se lilek nechával vypotit.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé rodinné recepty, které zvládnete ve dvou až třech krocích(29 receptů )
- Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony(69 receptů )
- Sugo: Italská rajčatová omáčka a kde ji uplatníte(12 receptů )
- 30 italských receptů do 30 minut: Rychlá rodinná jídla, se kterými zazáříte (36 receptů )