0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené lilky po italsku

Melanzane alla parmigiana
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené lilky po italsku

4.4 / 5. Počet hodnocení: 34
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 777 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 18 g
Tuky 52 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochutnejte bleskovou variaci na italskou specialitu parmigiana di melanzane.

Suroviny

lilek 3 ks
střední
sůl mořská
olej
na smažení
sugo 600 ml
domácí (viz postup)
mozzarella 200 g
parmazán 4 PL
strouhaný
bazalka
na ozdobení
ciabatta
nebo jiný italský chléb

Postup

1

Lilky nakrájejte na 1cm kolečka, osolte je a nechte 30 minut vypotit (viz Proč se lilek potí?). Pak propláchněte, pečlivě osušte a v pánvi na oleji osmažte po obou stranách dočervena. Nechte odsát tuk na papírových utěrkách.

2

Do zapékací nádoby nalijte třetinu omáčky. Na ni rozložte polovinu lilku. Poklaďte polovinou mozzarelly a zalijte další třetinou omáčky. Posypte polovinou parmazánu, na to naklaďte zbytek lilku a zbytek mozzarelly, zalijte zbylou omáčkou a posypte zbylým parmazánem. 

3

Pečte v troubě předehřáté na 175°C asi 15 minut, až se sýry rozpustí. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě s křupavým italským chlebem, v bezlepkové variantě použijte například rýži.

Proč se lilek potí?

Vypocení lilků je kuchařský streotyp, který podle pěstitelů už dnes není nutný. Nově vyšlechtěné odrůdy lilku totiž neobsahují látky způsobující hořkou chuť, kvůli kterým se lilek nechával vypotit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit