0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninové casserole

Zeleninové casserole

3.4 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2892 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 311 g
Tuky 105 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Casserole je označení pro různé kombinace masa a zeleniny nebo jen zeleniny uvařené a poté i servírované v jednom hrnci. Dokonalé prolnutí chutí vás úplně ohromí!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 50 g
změklé, na kousky
čedar 50 g
jemně nastrouhaný
petrželka 3 PL
jemně nasekaná
Na casserole
olivový olej 3 PL
šalotka 8 ks
oloupaná, podélně rozkrojená
brambory 250 g
nové, malé, oloupané a přepůlené
baby mrkev 200 g
kedlubna 500 g
na plátky
vývar zeleninový 600 ml
víno bílé 300 ml
třtinový cukr 1 špetka
sójová omáčka 1 ČL
fazolky zelené 200 g
přepůlené
žampiony 250 g
na plátky
cuketa 200 g
nakrájená na špalíčky
škrob 2 ČL
chilli paprička 1 ks
čerstvá
pažitka 1 PL
nasekaná
petrželka 1 PL
nasekaná

1 Neprve připravte těsto na knedlíčky. Rukama spojte mouku s máslem a vytvořte směs podobnou strouhance. Přidejte sýr a petrželku, osolte, opepřete a dejte stranou, nejlépe do chladu.

2 Olej rozpalte ve velkém (aspoň 3,5litrovém) hrnci s těžkým dnem. Přidejte šalotku a opékejte ji asi 3 minuty tak, aby změkla a začala zlátnout. Přidejte brambory a za stálého míchání je 5 až 7 minut opékejte. S několikaminutovými rozestupy postupně přidejte česnek,
baby karotku a kedlubnové plátky. Přidejte vývar, dvě třetiny vína, cukr, sójovou omáčku a přiveďte k varu. Přikryté nechte probublávat 10 až 15 minut.

3 Do směsi na knedlíčky přidejte dvě lžíce vody a vytvořte hladké těsto. Z něj pak vyválejte zhruba 25 malých knedlíčků velikosti třešňového rajčátka. Do hrnce přihoďte fazolky a pět minut je vařte. Pak přidejte houby a cuketové špalíky. Kukuřičný škrob rozmíchejte
ve zbytku vína a vmíchejte ho do casserole. Počkejte, až omáčka lehce zhoustne, pak ji ochuťte solí a pepřem a opět přiveďte k varu. Nyní navrch opatrně položte knedlíčky, přiklopte pokličkou a zhruba patnáct minut vařte, aby byly knedlíčky hotové, zelenina změklá a šťáva krásně hustá.

4 Úplně nakonec podélně rozřízněte chilli papričku, vydlabejte z ní semínka a plod nakrájejte najemno. Smíchejte s nasekanou pažitkou a petrželkou a směsí casserole posypte. Výborně chutná druhý den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit