Casserole je označení pro různé kombinace masa a zeleniny nebo jen zeleniny uvařené a poté i servírované v jednom hrnci. Dokonalé prolnutí chutí vás úplně ohromí!
Suroviny
Postup
Neprve připravte těsto na knedlíčky. Rukama spojte mouku s máslem a vytvořte směs podobnou strouhance. Přidejte sýr a petrželku, osolte, opepřete a dejte stranou, nejlépe do chladu.
Olej rozpalte ve velkém (aspoň 3,5litrovém) hrnci s těžkým dnem. Přidejte šalotku a opékejte ji asi 3 minuty tak, aby změkla a začala zlátnout. Přidejte brambory a za stálého míchání je 5 až 7 minut opékejte. S několikaminutovými rozestupy postupně přidejte česnek,
baby karotku a kedlubnové plátky. Přidejte vývar, dvě třetiny vína, cukr, sójovou omáčku a přiveďte k varu. Přikryté nechte probublávat 10 až 15 minut.
Do směsi na knedlíčky přidejte dvě lžíce vody a vytvořte hladké těsto. Z něj pak vyválejte zhruba 25 malých knedlíčků velikosti třešňového rajčátka. Do hrnce přihoďte fazolky a pět minut je vařte. Pak přidejte houby a cuketové špalíky. Kukuřičný škrob rozmíchejte
ve zbytku vína a vmíchejte ho do casserole. Počkejte, až omáčka lehce zhoustne, pak ji ochuťte solí a pepřem a opět přiveďte k varu. Nyní navrch opatrně položte knedlíčky, přiklopte pokličkou a zhruba patnáct minut vařte, aby byly knedlíčky hotové, zelenina změklá a šťáva krásně hustá.
Úplně nakonec podélně rozřízněte chilli papričku, vydlabejte z ní semínka a plod nakrájejte najemno. Smíchejte s nasekanou pažitkou a petrželkou a směsí casserole posypte. Výborně chutná druhý den.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Středomořský jídelníček z jedné pánve na celý měsíc(32 receptů )