Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zeleninové casserole

Zeleninové casserole

4/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2892 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 311 g
Tuky 105 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Casserole je označení pro různé kombinace masa a zeleniny nebo jen zeleniny uvařené a poté i servírované v jednom hrnci. Dokonalé prolnutí chutí vás úplně ohromí!

Související recepty

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
změklé, na kousky
jemně nastrouhaný
petrželka 3 PL
jemně nasekaná
Na casserole
olivový olej 3 PL
oloupaná, podélně rozkrojená
nové, malé, oloupané a přepůlené
baby mrkev 200 g
kedlubna 500 g
na plátky
vývar zeleninový 600 ml
třtinový cukr 1 špetka
sójová omáčka 1 ČL
fazolky zelené 200 g
přepůlené
na plátky
cuketa 200 g
nakrájená na špalíčky
škrob 2 ČL
čerstvá
pažitka 1 PL
nasekaná
petrželka 1 PL
nasekaná

Postup

1

Neprve připravte těsto na knedlíčky. Rukama spojte mouku s máslem a vytvořte směs podobnou strouhance. Přidejte sýr a petrželku, osolte, opepřete a dejte stranou, nejlépe do chladu.

2

Olej rozpalte ve velkém (aspoň 3,5litrovém) hrnci s těžkým dnem. Přidejte šalotku a opékejte ji asi 3 minuty tak, aby změkla a začala zlátnout. Přidejte brambory a za stálého míchání je 5 až 7 minut opékejte. S několikaminutovými rozestupy postupně přidejte česnek,
baby karotku a kedlubnové plátky. Přidejte vývar, dvě třetiny vína, cukr, sójovou omáčku a přiveďte k varu. Přikryté nechte probublávat 10 až 15 minut.

3

Do směsi na knedlíčky přidejte dvě lžíce vody a vytvořte hladké těsto. Z něj pak vyválejte zhruba 25 malých knedlíčků velikosti třešňového rajčátka. Do hrnce přihoďte fazolky a pět minut je vařte. Pak přidejte houby a cuketové špalíky. Kukuřičný škrob rozmíchejte
ve zbytku vína a vmíchejte ho do casserole. Počkejte, až omáčka lehce zhoustne, pak ji ochuťte solí a pepřem a opět přiveďte k varu. Nyní navrch opatrně položte knedlíčky, přiklopte pokličkou a zhruba patnáct minut vařte, aby byly knedlíčky hotové, zelenina změklá a šťáva krásně hustá.

4

Úplně nakonec podélně rozřízněte chilli papričku, vydlabejte z ní semínka a plod nakrájejte najemno. Smíchejte s nasekanou pažitkou a petrželkou a směsí casserole posypte. Výborně chutná druhý den.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín