Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou

Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3616 kcal
Bílkoviny 222 g
Cukr 196 g
Tuky 197 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V nejvážnější den křesťanského kalendáře, tedy na Velký pátek, patří na stůl ryba, sklenku bílého vína na zapití bychom si ale tentokrát měli odepřít.

Suroviny

kapr 800 g
s kůží, nakrájeného na 8 porcí
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
mletý, podle chuti
citronová štáva
na pokapání + klínky citronu k podávání
máslo
na opékání
Na omáčku
máslo 50 g
cibule 1 ks
střední, nakrájená najemno
česnek 4 stroužky
najemno
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar 400 ml
nebo zeleninový vývar
smetana ke šlehání 200 ml
citronová štáva
podle chuti
šalvěj 1 hrst
a trocha na ozdobení
Na čočku
čočka černá beluga 200 g
olivový olej 2 PL
šalotka 3 ks
najemno
tymián 3 snítky
lístky
víno bílé 150 ml
suché
vývar zeleninový 200 ml
máslo 1 PL
citronová kůra
podle chuti
citronová štáva
podle chuti

1 Na omáčku v rendlíku rozpusťte máslo, nechte na něm zesklovatět cibuli, přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Pak zasypte moukou, opečte dorůžova, zalijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte zhruba 30 minut zvolna provařit. Potom přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a trochou šťávy z citronu a odstavte. Vmíchejte lístky šalvěje a nechte alespoň hodinu nebo dvě louhovat. Před podáváním omáčku prohřejte, přeceďte přes síto a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

2 Čočku propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte tymián, ještě minutu opékejte, podlijte vínem, nechte ho zprudka odvařit. Vsypte čočku a promíchejte, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte. Pak čočku osolte a opepřete, vmíchejte máslo a ochuťte citronovou šťávou i kůrou.

3 Porce ryby osolte, opepřete a okmínujte podle chuti. Pokapejte je citronovou šťávou a nechte asi 10 minut stát. Potom rozpalte nepři- lnavou pánev, přidejte máslo a rybu na něm opékejte nejprve kůží dolů, pak ji opatrně otočte a krátce ji ještě opečte po straně bez kůže.

4 Na talíře rozdělte po dvou kouscích opečené ryby a podávejte ji s čočkou a prohřátou omáčkou, doplňte klínky citronu na pokapání a lístky šalvěje – můžete je i opéct na másle dokřupava jako šalvějové chipsy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit