Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou

Kapr se šalvějovou omáčkou a citronovou čočkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3616 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 196 g
Tuky 197 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V nejvážnější den křesťanského kalendáře, tedy na Velký pátek, patří na stůl ryba, sklenku bílého vína na zapití bychom si ale tentokrát měli odepřít.

Suroviny

kapr 800 g
s kůží, nakrájeného na 8 porcí
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
mletý, podle chuti
citronová štáva
na pokapání + klínky citronu k podávání
máslo
na opékání
Na omáčku
máslo 50 g
cibule 1 ks
střední, nakrájená najemno
česnek 4 stroužky
najemno
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar 400 ml
nebo zeleninový vývar
smetana ke šlehání 200 ml
citronová štáva
podle chuti
šalvěj 1 hrst
a trocha na ozdobení
Na čočku
čočka černá beluga 200 g
olivový olej 2 PL
šalotka 3 ks
najemno
tymián 3 snítky
lístky
víno bílé 150 ml
suché
vývar zeleninový 200 ml
máslo 1 PL
citronová kůra
podle chuti
citronová štáva
podle chuti

1 Na omáčku v rendlíku rozpusťte máslo, nechte na něm zesklovatět cibuli, přidejte česnek a nechte ho rozvonět. Pak zasypte moukou, opečte dorůžova, zalijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte zhruba 30 minut zvolna provařit. Potom přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a trochou šťávy z citronu a odstavte. Vmíchejte lístky šalvěje a nechte alespoň hodinu nebo dvě louhovat. Před podáváním omáčku prohřejte, přeceďte přes síto a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

2 Čočku propláchněte studenou vodou. V rendlíku na středním ohni rozehřejte olej a 5 minut opékejte šalotku. Přidejte tymián, ještě minutu opékejte, podlijte vínem, nechte ho zprudka odvařit. Vsypte čočku a promíchejte, zalijte vývarem a cca 30 minut zvolna vařte. Pak čočku osolte a opepřete, vmíchejte máslo a ochuťte citronovou šťávou i kůrou.

3 Porce ryby osolte, opepřete a okmínujte podle chuti. Pokapejte je citronovou šťávou a nechte asi 10 minut stát. Potom rozpalte nepři- lnavou pánev, přidejte máslo a rybu na něm opékejte nejprve kůží dolů, pak ji opatrně otočte a krátce ji ještě opečte po straně bez kůže.

4 Na talíře rozdělte po dvou kouscích opečené ryby a podávejte ji s čočkou a prohřátou omáčkou, doplňte klínky citronu na pokapání a lístky šalvěje – můžete je i opéct na másle dokřupava jako šalvějové chipsy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit