Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlina à la mrkvový dort

Vtip o zajíčkovi, co přijde do cukrárny a žádá si mrkvovou zmrzlinu, určitě znáte. My věříme, že kdyby to byla zmrzlina à la mrkvový dort, vysekl by zmrzlináři pochvalu. A tu budete zaručeně sklízet i vy!

Vydání: 2020/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 litr
Doba přípravy: Do 20 minut
+ mražení
PT30M
Vaření 0:30
Zmrzlina

Ingredience

    NA KANDOVANOU MRKEV

    • 50 g mrkve
    • 200 ml vody
    • 77 g krupicového cukru
    • 1 lžíce kukuřičného sirupu

    NA ZMRZLINU

    • 3 lžíce přepuštěného másla
    • 3 střední mrkve, nastrouhané nahrubo
    • 125 g světlého hnědého cukru
    • 1 malá lžička mleté skořice
    • na špičku nože mletého hřebíčku
    • 200 g smetany ke šlehání
    • 200 ml mléka
    • 200 g smetanového sýra typu Philadelphia
    • špetka soli
    • vlašské ořechy, opražené nasucho a nasekané nahrubo

Příprava jídla

Mrkev na kandování nakrájejte na malé úhledné kostičky. Do rendlíku se širokým dnem nalijte vodu, přidejte cukr a sirup. Přisypte mrkev a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte pomalu vařit, až se tekutina zredukuje na hustý sirup a kostičky mrkve zprůhlední. Mrkev je hotová, když se začnou mezi kostičkami mrkve tvořit skelné cukerné bubliny a na dně rendlíku zbývají asi 2 lžíce sirupu. Trvá to 20–30 minut (rychlost závisí i na zvolené nádobě). V závěru vaření mrkev hlídejte a občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.

2 Na zmrzlinu v pánvi rozehřejte máslo, přidejte mrkev a chvilku opékejte a míchejte. Přisypte cukr a koření a opékejte, až se cukr v pánvi rozpustí. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přilijte smetanu, mléko a přidejte smetanový sýr a špetku soli. Rozmixujte dohladka a dejte do ledničky vychladit.

3 Studenou směs důkladně promíchejte (můžete i krátce promixovat). Pak přelijte do zmrzlinovače a umíchejte. Ke konci mražení vmíchejte kandovanou mrkev (trochu uchovejte na zajíčky, viz Něco navíc). Zmrzlinu nandejte do servírovacích mističek a dejte zatuhnout do mrazáku.

4 Nemáte-li zmrzlinovač, přelijte směs do mrazuvzdorné nádoby, vložte do mrazáku a v průběhu mražení vždy po cca 40 minutách vytáhněte a promixujte ponorným mixérem. Opakujte zhruba třikrát či dokud zmrzlina nezíská hladkou konzistenci. Pak vmíchejte kandovanou mrkev a dejte zatuhnout.

5 Před podáváním nechte zmrzlinu povolit a zdobte sekanými ořechy.

NĚCO NAVÍC

Zmrzlina  à la mrkvový dort
Zmrzlinu můžete servírovat v kornoutu jako zajíčky: Připravte 1/3 dávky lineckého těsta podle svého osvědčeného receptu (nebo použijte náš). Těsto rozválejte a pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte
tvar oušek. Ouška upečte a nechte vychladnout. Bílkovou polevou nakreslete vnitřek oušek a nechte dobře zaschnout. Do kornoutku dejte kopeček zmrzliny a zapíchněte do něj ouška. Pokud máte kandovanou mrkev, přidělejte zajíčkovi čumáček.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pistáciová zmrzlina

Pohár Horká láska

Churros sendviče s mandlovou zmrzlinou

Tropická zmrzlinová bomba

Hruškový sorbet s křupavou hruškou

Přidat komentář