Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémové rizoto

Skvělá kombinace vláčné rýže, mascarpone a křupavé slané ‚drobenky‘.

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Italská

Ingredience

    • 2 cibule, nadrobno nakrájené
    • ½ celeru, nasekaného
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 400 g rýže na rizoto, propláchnuté a odkapané
    • 250 ml suchého bílého vína nebo vermutu
    • 1 velká hrst čerstvého tymiánu nebo 3 lžíce sušeného
    • 2 velké palice česneku, neloupané a upečené asi 30 minut v troubě při 200/180°
    • 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
    • 70 g másla
    • 150 g parmazánu
    • 2 vrchovaté lžíce mascarpone

    Na slanou drobenku

    • 2 hrsti drobků staršího pečiva
    • 150 g drcených mandlí
    • 1 lžíce oleje na opražení
    • sůl, tymián a pepř na dochucení

Příprava jídla

1.  Vychladlý česnek oloupejte a stroužky vytlačte ze slupek. Cibulku a celer v hlubším hrnci zvolna (čtyři až pět minut) osmahněte na oleji. Vsypte rýži a zesilte plamen. Opékejte za nepřetržitého míchání asi minutu, aby rýže zesklovatěla. Přilijte alkohol a za stálého míchání jej nechte vsáknout.

2.  Přidejte tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírněte plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přilévejte vývar. Další přidejte vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne (trvá to asi patnáct až osmnáct minut). Odstavte a vmíchejte máslo se strouhaným parmazánem. Promíchejte, zakryjte a nechte dvě minuty stát. Během této doby získá rizoto perfektní konzistenci.

3.  Teď připravte slanou drobenku: na rozehřátém oleji dozlatova opečte mandle, tymián a kousky chleba. Nechte odsát přebytečný tuk, lehce osolte a opepřete. Rozdělte rizoto na jednotlivé porce, ozdobte mascarpone a posypejte opraženými drobečky s mandlemi. S podáváním nečekejte!
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nepečený dezert tiramisu s malinami

Pečená jablka s mascarpone

Kuřecí prsa opékaná na pánvi

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Když já nerada celer :-(
Obrazek uzivatele
a tam patří ten klasickej, co roste v zemi nebo řapíkovej ?
Obrazek uzivatele
mám obavu, že právě ta bulva, kterou moc nemusím. Možná by to šlo nahradit petrželí či pastiňákem
Obrazek uzivatele
Do risotta se dava prave ta bulva - najemno nastrohana. Ve finale to ani necitite, ono se to tim jen tak lehce zahusti. Kdyz ho tam ale nedate, nic se nestane, ja ho taky vzdycky doma nemam ;-)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.81

Přidat komentář