
Krémové rizoto
Skvělá kombinace vláčné rýže, mascarpone a křupavé slané ‚drobenky‘.
Vydání: 2006/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 cibule, nadrobno nakrájené
- ½ celeru, nasekaného
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 g rýže na rizoto, propláchnuté a odkapané
- 250 ml suchého bílého vína nebo vermutu
- 1 velká hrst čerstvého tymiánu nebo 3 lžíce sušeného
- 2 velké palice česneku, neloupané a upečené asi 30 minut v troubě při 200/180°
- 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 70 g másla
- 150 g parmazánu
- 2 vrchovaté lžíce mascarpone
- 2 hrsti drobků staršího pečiva
- 150 g drcených mandlí
- 1 lžíce oleje na opražení
- sůl, tymián a pepř na dochucení
Na slanou drobenku
Příprava jídla
1. Vychladlý česnek oloupejte a stroužky vytlačte ze slupek. Cibulku a celer v hlubším hrnci zvolna (čtyři až pět minut) osmahněte na oleji. Vsypte rýži a zesilte plamen. Opékejte za nepřetržitého míchání asi minutu, aby rýže zesklovatěla. Přilijte alkohol a za stálého míchání jej nechte vsáknout.
2. Přidejte tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírněte plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přilévejte vývar. Další přidejte vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne (trvá to asi patnáct až osmnáct minut). Odstavte a vmíchejte máslo se strouhaným parmazánem. Promíchejte, zakryjte a nechte dvě minuty stát. Během této doby získá rizoto perfektní konzistenci.
3. Teď připravte slanou drobenku: na rozehřátém oleji dozlatova opečte mandle, tymián a kousky chleba. Nechte odsát přebytečný tuk, lehce osolte a opepřete. Rozdělte rizoto na jednotlivé porce, ozdobte mascarpone a posypejte opraženými drobečky s mandlemi. S podáváním nečekejte!
2. Přidejte tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírněte plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přilévejte vývar. Další přidejte vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne (trvá to asi patnáct až osmnáct minut). Odstavte a vmíchejte máslo se strouhaným parmazánem. Promíchejte, zakryjte a nechte dvě minuty stát. Během této doby získá rizoto perfektní konzistenci.
3. Teď připravte slanou drobenku: na rozehřátém oleji dozlatova opečte mandle, tymián a kousky chleba. Nechte odsát přebytečný tuk, lehce osolte a opepřete. Rozdělte rizoto na jednotlivé porce, ozdobte mascarpone a posypejte opraženými drobečky s mandlemi. S podáváním nečekejte!
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Eva (neověřeno)
1. Září 2006 13:53
Stana (neověřeno)
4. Září 2006 14:09
Eva (neověřeno)
13. Září 2006 15:45
Patricia (neověřeno)
26. Únor 2008 19:03
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 20:35