Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát z pečených cibulek s krutony

Tenhle báječný salát je tak zdravý, že jediná porce pokryje pětinu vaší doporučené denní potřeby vitaminů!

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Chůlazení: dle potřeby
PT1H15M
Příprava 1:15
Salát

Ingredience

    • 900 g cibulí, nejlépe červených
    • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 4 lžíce červeného vinného octa nebo ­octa balsamico
    • 1 lžíce tekutého medu
    • 1 sušená chilli paprička, nalámaná


    na kousky

     

    • 1 svitek skořice, sůl, pepř
    • 80 g zelených lístků, například polníčku nebo řeřichy, ale vhodný je i čerstvý jarní špenát
    • 50 g ostřejšího sýra, například ovčího nebo sýra s modrou plísní


    na zálivku

     

     

    • 1 lžička tekutého medu
    • 2–3 lžičky octa balsamico
    • sůl a pepř na dochucení
    • na krutony
    • asi 100 g chleba typu ciabatta, nakrájeného na kostičky
    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

     

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Cibule oloupejte, ale neodkrajujte spodní část (u kořínků). Nakrájejte je na klínky (osminky; menší cibule stačí na čtvrtky), dole je však úplně nedokrojte – měly by pořád držet pohromadě.

2.  Vsypte cibule do pekáče a promíchejte s olejem, octem a medem. Posypte chilli a přidejte svitek skořice. Všechno osolte, opepřete, přilijte 150 ml vody a znovu promíchejte.

3.  Pekáč vložte do trouby na střední příčku (nechte si v troubě prostor na plech s krutony). Pečte zhruba 45–50 minut, po dvaceti minutách promíchejte. Cibule by měly krásně zkřehnout a šťáva zhoustnout. Jelikož vypečenou šťávu budete potřebovat do zálivky, občas přidejte trochu vody a odškrábněte výpečky.

4.  Asi čtvrt hodiny před dopečením cibulí promíchejte kostky chleba s olejem a rozestřete je na plech. Vložte ho do trouby (nad nebo pod pekáč s cibulemi) a opečte chléb dozlatova. Cibule i krutony pak nechte vychladnout.

5.  Před podáváním rozdělte na talíře propláchnuté zelené lístky a pečené cibule. Do šťávy v pekáči přidejte trochu horké vody, nechte rozpustit přípečky a vše dobře promíchejte. Přimíchejte med a ocet balsamico, osolte a opepřete podle chuti. Šťávou přelijte porce salátu a posypte ho krutony a kousky sýra.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.32

Přidat komentář