
Salát z pečených cibulek s krutony
Tenhle báječný salát je tak zdravý, že jediná porce pokryje pětinu vaší doporučené denní potřeby vitaminů!
Vydání: 2006/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4-6
Ingredience
- 900 g cibulí, nejlépe červených
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce červeného vinného octa nebo octa balsamico
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 sušená chilli paprička, nalámaná
- 1 svitek skořice, sůl, pepř
- 80 g zelených lístků, například polníčku nebo řeřichy, ale vhodný je i čerstvý jarní špenát
- 50 g ostřejšího sýra, například ovčího nebo sýra s modrou plísní
- 1 lžička tekutého medu
- 2–3 lžičky octa balsamico
- sůl a pepř na dochucení
- na krutony
- asi 100 g chleba typu ciabatta, nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
na kousky
na zálivku
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Cibule oloupejte, ale neodkrajujte spodní část (u kořínků). Nakrájejte je na klínky (osminky; menší cibule stačí na čtvrtky), dole je však úplně nedokrojte – měly by pořád držet pohromadě.
2. Vsypte cibule do pekáče a promíchejte s olejem, octem a medem. Posypte chilli a přidejte svitek skořice. Všechno osolte, opepřete, přilijte 150 ml vody a znovu promíchejte.
3. Pekáč vložte do trouby na střední příčku (nechte si v troubě prostor na plech s krutony). Pečte zhruba 45–50 minut, po dvaceti minutách promíchejte. Cibule by měly krásně zkřehnout a šťáva zhoustnout. Jelikož vypečenou šťávu budete potřebovat do zálivky, občas přidejte trochu vody a odškrábněte výpečky.
4. Asi čtvrt hodiny před dopečením cibulí promíchejte kostky chleba s olejem a rozestřete je na plech. Vložte ho do trouby (nad nebo pod pekáč s cibulemi) a opečte chléb dozlatova. Cibule i krutony pak nechte vychladnout.
5. Před podáváním rozdělte na talíře propláchnuté zelené lístky a pečené cibule. Do šťávy v pekáči přidejte trochu horké vody, nechte rozpustit přípečky a vše dobře promíchejte. Přimíchejte med a ocet balsamico, osolte a opepřete podle chuti. Šťávou přelijte porce salátu a posypte ho krutony a kousky sýra.
2. Vsypte cibule do pekáče a promíchejte s olejem, octem a medem. Posypte chilli a přidejte svitek skořice. Všechno osolte, opepřete, přilijte 150 ml vody a znovu promíchejte.
3. Pekáč vložte do trouby na střední příčku (nechte si v troubě prostor na plech s krutony). Pečte zhruba 45–50 minut, po dvaceti minutách promíchejte. Cibule by měly krásně zkřehnout a šťáva zhoustnout. Jelikož vypečenou šťávu budete potřebovat do zálivky, občas přidejte trochu vody a odškrábněte výpečky.
4. Asi čtvrt hodiny před dopečením cibulí promíchejte kostky chleba s olejem a rozestřete je na plech. Vložte ho do trouby (nad nebo pod pekáč s cibulemi) a opečte chléb dozlatova. Cibule i krutony pak nechte vychladnout.
5. Před podáváním rozdělte na talíře propláchnuté zelené lístky a pečené cibule. Do šťávy v pekáči přidejte trochu horké vody, nechte rozpustit přípečky a vše dobře promíchejte. Přimíchejte med a ocet balsamico, osolte a opepřete podle chuti. Šťávou přelijte porce salátu a posypte ho krutony a kousky sýra.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 20:42