Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Broskve na víně

Kombinace broskví a třešní plných šťávy je naprosto neodolatelná. Dezertní víno Brachetto pochází z italského kraje Piemont a vyrábí se okolo města Asti (proslaveného i šumivým Spumante). Je spojeno i s místním folklorem, zvlášť s figurkou bodrého násosky Giovanniho. Tenhle dezert je ale opojný jen tak akorát…

Vydání: 2006/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 10 minut
PT20M
Vaření 0:20
Italská

Ingredience

    • 3 velké, zralé, ale pevné broskve, oloupané
    • ½ kg tmavých třešní
    • 6 křupavých mandlových nebo kokosových sušenek
    • 300 ml červeného dezertního vína, ideálně jemně pěnivého piemontského Brachetta
    • 100 g krupicového cukru (i přírodního)
    • 100 ml červeného (ruby) portského (případně celé množství červeného portského s trochou třešňového likéru)
    • svitek skořice
    • hvězdička badyánu
    • tobolka vanilky

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Broskve rozpulte, vyjměte pecku a místo ní vložte do ovoce sušenku.

2.  Poloviny broskví položte do zapékací formy, do níž se pohodlně vejdou vedle sebe. Přidejte třešně; nemusíte si dělat starosti s vypeckováváním, stejně je pak budete při mlsání držet za stopku. Zalijte vínem smíchaným s cukrem, vložte aromatická koření a zhruba dvacet minut povařte v troubě. Při nízké teplotě ovoce takzvaně táhne a krásně nasákne voňavým vinným nálevem, a přitom se nerozvaří. Pobytem ve víně získají zajímavou chuť i křupavé sušenky.

3.  Ovoce rozložte na talířky nebo do misek. Vinný nálev můžete ještě krátce svařit, aby zhoustl, a pak jím přelijte jednotlivé porce.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vinařský svátek beaujolais nouveau se blíží!

Vinařský svátek beaujolais nouveau se blíží!

Tropický fizz

Italský megasendvič

Domácí 'giardiniera' s bruschettou

Rýžový salát se zeleninou

Slaný koláč se špenátem a ricottou

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/06, str.55

Přidat komentář