Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí balenky na tokajském víně
Telecí balenky na tokajském víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí balenky na tokajském víně

3.6/5 Počet hodnocení: 16
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5062 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 129 g
Tuky 348 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italové připravují telecí maso úplně běžně, u nás je ale pořád tak trochu opomíjené. Objevte s námi všechny jeho půvaby – křehkost, jemnost a fantastickou chuť.

Suroviny

na tenké plátky
máslo 160 g
nadrobno
na nudličky
tokajské
vývar kuřecí 500 ml
tymián 1 snítka
sůl
pepř
cukr špetka
na dochucení
nádivka viz Něco navíc

Postup

1

Maso zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Naplňte nádivkou, zabalte úhledné balenky a svažte je provázkem. Opečte je na sádle a vyjměte. K sádlu přidejte 60 g másla a orestujte na něm cibuli a slaninu. Přidejte tymián, vložte zpět balenky a zalijte je vínem (100 ml si nechte na dokončení) i vývarem a přiveďte k varu. Vložte do trouby a pečte při na 170 °C asi 45 minut.

2

Měkké balenky vyjměte z omáčky a zahustěte ji jíškou z mouky a 60 g másla, přidejte smetanu a nechte provařit. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Vymixujte s trochou zbylého vína a 40 g másla do hladké omáčky. Přeceďte přes jemné síto.

NĚCO NAVÍC
Na 2 lžících másla opečte nakrájené 2 červené cibule a 1 stroužek česneku, přidejte 1–2 jablka nakrájená na kostičky a opékejte 5 minut. Pak smíchejte s 1 lžičkou tymiánu, 1 lžičkou dijonské hořčice, 1 lžící nasekané petrželky, 2 malými vejci a s 5 staršími rohlíky, nakrájenými na kostičky a navlhčenými 100 ml smetany ke šlehání.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín