Italové připravují telecí maso úplně běžně, u nás je ale pořád tak trochu opomíjené. Objevte s námi všechny jeho půvaby – křehkost, jemnost a fantastickou chuť.
Suroviny
Postup
Maso zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Naplňte nádivkou, zabalte úhledné balenky a svažte je provázkem. Opečte je na sádle a vyjměte. K sádlu přidejte 60 g másla a orestujte na něm cibuli a slaninu. Přidejte tymián, vložte zpět balenky a zalijte je vínem (100 ml si nechte na dokončení) i vývarem a přiveďte k varu. Vložte do trouby a pečte při na 170 °C asi 45 minut.
Měkké balenky vyjměte z omáčky a zahustěte ji jíškou z mouky a 60 g másla, přidejte smetanu a nechte provařit. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Vymixujte s trochou zbylého vína a 40 g másla do hladké omáčky. Přeceďte přes jemné síto.
NĚCO NAVÍC
Na 2 lžících másla opečte nakrájené 2 červené cibule a 1 stroužek česneku, přidejte 1–2 jablka nakrájená na kostičky a opékejte 5 minut. Pak smíchejte s 1 lžičkou tymiánu, 1 lžičkou dijonské hořčice, 1 lžící nasekané petrželky, 2 malými vejci a s 5 staršími rohlíky, nakrájenými na kostičky a navlhčenými 100 ml smetany ke šlehání.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů )