Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slaný pikantní koláč

Stačí 5 přísad!
Vydání: 2007/6
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení: 25 minut
P
Koláč Středomořská

Ingredience

    • 400 g hotového listového těsta, nejlépe připraveného na pečicím papíru
    • 100 g ostřejšího sýra, rozdrobeného (feta, koliba, kaškaval...)
    • hrst vypeckovaných černých oliv
    • 250 g třešňových rajčátek, přepůlených
    • 2 lžíce kvalitního bazalkového pesta
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pokud jste koupili těsto v celku, rozválejte je na pečicí papír. Těstem na papíře vyložte plech. Dva centimetry od okraje těsta naznačte ostrým nožem kolem dokola řez a okraje podle řezu zahrňte dovnitř a přimáčkněte. Posypte rozdrobeným sýrem, poklaďte olivami a rajčátky, podle chuti a slanosti sýra osolte a pořádně opepřete.

2.  Plech vložte do trouby a pečte dvacet až pětadvacet minut, aby těsto vyběhlo a zezlátlo, rajčata zvláčněla a sýr se roztavil. Vyjměte z trouby, potřete pestem a podávejte nakrájené na řezy. Výborný doplněk: zelený listový salát.

Někdo to rád jemné  Příště vyzkoušejte odlehčenou variantu: namísto koliby použijte zhruba deset deka důkladně okapaného čerstvého sýra typu cottage. Černé olivy nahraďte zelenými.

Listové těsto  můžete libovolně naplnit nebo obložit podle své fantazie a momentálního stavu zásob. Některé ingredience, jako třeba sýry, slanina, tučnější uzeniny, papriky, rajčata anebo nakládaná zelenina, snesou zhruba stejně dlouhý pobyt v troubě jako těsto. Jiné však nikoli, proto je přidávejte později – to se týká třeba šunky nebo špenátových listů. Sušené bylinky nechte raději až úplně na poslední chvíli. Čerstvá bazalka, petrželka, pažitka či koriandr nejvíc vyniknou syrové.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Listové těsto stokrát jinak, díky za novou variantu. Tento druh slaného koláče peču velmi často a vždy s úspěchem! Doporučuji variantu rajčata, cibulka, žampiony, sýr, koření na pizu...
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č. 6/07, str.19

Přidat komentář