0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s telecím masem a houbami

Koláč s telecím masem a houbami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s telecím masem a houbami

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4370 kcal
Bílkoviny 199 g
Sacharidy 213 g
Tuky 268 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Náš rodinný recept na tourte lorraine vyžaduje, aby bylo maso pokrájené na drobounké kostičky. Jen tak absorbuje na začátku přiměřeně vína a na konci všechnu smetanu s vejci,“ prozradil nám Jean Paul Manzac, šéfkuchař a dovozce francouzských lahůdek. „I když je příprava koláče poněkud zdlouhavá, výsledkem je lahůdka úžasné chuti a vůně,“ dodává rodilý Gaskoněc o stálici francouzských Velikonoc.

Suroviny

krkovice 200 g
nepříliš tučná
telecí krk 400 g
lze nahradit plecí
česnek 3 stroužky
cibule bílá 2 ks
žampiony 150 g
tymián sušený 1 ČL
víno bílé 500 ml
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1.5 hrsti
nasekaná
listové těsto 500 g
crème fraîche 6 PL
vejce 2 ks
žloutek 1 ks
na potření
salát z polníčku k podávání

1 Vepřové i telecí maso nasekejte spolu s česnekem, cibulí, žampiony a tymiánem kolíbkou na půlcentimetrové kostičky (nebo vše společně umelte na velmi hrubo). Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a zalijte vínem. V uzavřeném pevném plastovém sáčku nebo v plastové nádobě nechte marinovat 24 hodin v chladničce.

2 Troubu předehřejte na 200 °C, dortovou formu vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na poloviny a ty pak rozválejte na dvě kola. Jedním vyložte dortovou formu včetně boků; druhé ořízněte tak, abyste získali kolo velikosti formy. Masovou náplň dejte na hustý cedník, nechte odkapat a ještě vymačkejte. Směs pak vložte do formy na listové těsto.

3 Přečnívající okraje těsta přehněte přes maso. Žloutek rozšlehejte s trochou vody a potřete jím těsto. Zakryjte druhým kolem těsta a přitiskněte. Uprostřed udělejte díru o průměru 3 cm, aby mohla při pečeníunikat pára. Z alobalu si vytvarujte malý komínek a zastrčte ho do díry. Těsto potřete zbylým žloutkem. Pečte 20 minut.

4 Mezitím rozmíchejte crème fraîche se 2 vejci a osolte a opepřete. Po 20 minutách pečení vytáhněte alobalový komínek a dírou nalijte do koláče smetanovou směs. Dejte péct na dalších 15 minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a před krájením a podáváním ho nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s lehkým salátem z polníčku se zálivkou z octa, oleje a dijonské hořčice.

TIP NA NÁKUP
Telecí maso ve špičkové kvalitě koupíte na www.jehnecimaso.cz. Dovezou vám ho až domů.

VIZITKA
Jean Paul Manzac vařil v nejlepších restauracích po celém světě a je držitelem četných gastronomických ocenění. Tento pravý Gaskoněc žije v Praze od roku 1998 a nyní k nám dováží francouzské lahůdky. Vlastní obchod La Boucherie Moderne (Zubatého 5, Praha 5), kde prodává maso, špičková francouzská kuřata, uzeniny a také francouzské sýry od malovýrobců.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit