„Náš rodinný recept na tourte lorraine vyžaduje, aby bylo maso pokrájené na drobounké kostičky. Jen tak absorbuje na začátku přiměřeně vína a na konci všechnu smetanu s vejci,“ prozradil nám Jean Paul Manzac, šéfkuchař a dovozce francouzských lahůdek. „I když je příprava koláče poněkud zdlouhavá, výsledkem je lahůdka úžasné chuti a vůně,“ dodává rodilý Gaskoněc o stálici francouzských Velikonoc.
Suroviny
1 Vepřové i telecí maso nasekejte spolu s česnekem, cibulí, žampiony a tymiánem kolíbkou na půlcentimetrové kostičky (nebo vše společně umelte na velmi hrubo). Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a zalijte vínem. V uzavřeném pevném plastovém sáčku nebo v plastové nádobě nechte marinovat 24 hodin v chladničce.
2 Troubu předehřejte na 200 °C, dortovou formu vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na poloviny a ty pak rozválejte na dvě kola. Jedním vyložte dortovou formu včetně boků; druhé ořízněte tak, abyste získali kolo velikosti formy. Masovou náplň dejte na hustý cedník, nechte odkapat a ještě vymačkejte. Směs pak vložte do formy na listové těsto.
3 Přečnívající okraje těsta přehněte přes maso. Žloutek rozšlehejte s trochou vody a potřete jím těsto. Zakryjte druhým kolem těsta a přitiskněte. Uprostřed udělejte díru o průměru 3 cm, aby mohla při pečeníunikat pára. Z alobalu si vytvarujte malý komínek a zastrčte ho do díry. Těsto potřete zbylým žloutkem. Pečte 20 minut.
4 Mezitím rozmíchejte crème fraîche se 2 vejci a osolte a opepřete. Po 20 minutách pečení vytáhněte alobalový komínek a dírou nalijte do koláče smetanovou směs. Dejte péct na dalších 15 minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a před krájením a podáváním ho nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s lehkým salátem z polníčku se zálivkou z octa, oleje a dijonské hořčice.
TIP NA NÁKUP
Telecí maso ve špičkové kvalitě koupíte na www.jehnecimaso.cz. Dovezou vám ho až domů.
VIZITKA
Jean Paul Manzac vařil v nejlepších restauracích po celém světě a je držitelem četných gastronomických ocenění. Tento pravý Gaskoněc žije v Praze od roku 1998 a nyní k nám dováží francouzské lahůdky. Vlastní obchod La Boucherie Moderne (Zubatého 5, Praha 5), kde prodává maso, špičková francouzská kuřata, uzeniny a také francouzské sýry od malovýrobců.