0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s telecím masem a houbami

Koláč s telecím masem a houbami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s telecím masem a houbami

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4370 kcal
Bílkoviny 199 g
Sacharidy 213 g
Tuky 268 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Náš rodinný recept na tourte lorraine vyžaduje, aby bylo maso pokrájené na drobounké kostičky. Jen tak absorbuje na začátku přiměřeně vína a na konci všechnu smetanu s vejci,“ prozradil nám Jean Paul Manzac, šéfkuchař a dovozce francouzských lahůdek. „I když je příprava koláče poněkud zdlouhavá, výsledkem je lahůdka úžasné chuti a vůně,“ dodává rodilý Gaskoněc o stálici francouzských Velikonoc.

Suroviny

nepříliš tučná
telecí krk 400 g
lze nahradit plecí
česnek 3 stroužky
cibule bílá 2 ks
tymián sušený 1 ČL
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1,5 hrsti
nasekaná
listové těsto 500 g
vejce 2 ks
žloutek 1 ks
na potření
salát z polníčku k podávání

1 Vepřové i telecí maso nasekejte spolu s česnekem, cibulí, žampiony a tymiánem kolíbkou na půlcentimetrové kostičky (nebo vše společně umelte na velmi hrubo). Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a zalijte vínem. V uzavřeném pevném plastovém sáčku nebo v plastové nádobě nechte marinovat 24 hodin v chladničce.

2 Troubu předehřejte na 200 °C, dortovou formu vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na poloviny a ty pak rozválejte na dvě kola. Jedním vyložte dortovou formu včetně boků; druhé ořízněte tak, abyste získali kolo velikosti formy. Masovou náplň dejte na hustý cedník, nechte odkapat a ještě vymačkejte. Směs pak vložte do formy na listové těsto.

3 Přečnívající okraje těsta přehněte přes maso. Žloutek rozšlehejte s trochou vody a potřete jím těsto. Zakryjte druhým kolem těsta a přitiskněte. Uprostřed udělejte díru o průměru 3 cm, aby mohla při pečeníunikat pára. Z alobalu si vytvarujte malý komínek a zastrčte ho do díry. Těsto potřete zbylým žloutkem. Pečte 20 minut.

4 Mezitím rozmíchejte crème fraîche se 2 vejci a osolte a opepřete. Po 20 minutách pečení vytáhněte alobalový komínek a dírou nalijte do koláče smetanovou směs. Dejte péct na dalších 15 minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a před krájením a podáváním ho nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s lehkým salátem z polníčku se zálivkou z octa, oleje a dijonské hořčice.

TIP NA NÁKUP
Telecí maso ve špičkové kvalitě koupíte na www.jehnecimaso.cz. Dovezou vám ho až domů.

VIZITKA
Jean Paul Manzac vařil v nejlepších restauracích po celém světě a je držitelem četných gastronomických ocenění. Tento pravý Gaskoněc žije v Praze od roku 1998 a nyní k nám dováží francouzské lahůdky. Vlastní obchod La Boucherie Moderne (Zubatého 5, Praha 5), kde prodává maso, špičková francouzská kuřata, uzeniny a také francouzské sýry od malovýrobců.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč