Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort se sněhovými špičkami

Ožehnuté sněhové špičky a kupolovitý tvar pozdvihly tenhle dort mezi kousky, které rodině zaručeně vezmou dech!

Vydání: 2007/9
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H40M
Pečení 1:40
Dort

Ingredience

    • 400 g másla
      + další na vymazání
    • 330 g hladké mouky
      + na vysypání
    • 4 lžičky prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 400 g pískového cukru
      + 1 lžíce
    • 2 vanilkové lusky, podélně rozkrojené
    • 250 ml mléka
    • 8 velkých bílků
    • meruňková zavařenina na potření

    Na sirup

    • 100 g krystalového cukru
    • 3 lžíce likéru Amaretto

    Na sněhové špičky

    • 8 velkých bílků
    • 400 g pískového cukru
    • špetka soli
    • pár kapek mandlového extraktu

Příprava jídla

1. Nejprve svařte sirup. Do kastrůlku nasypte cukr, zalijte 100 ml vody a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a pak na mírném ohni už bez míchání vařte ještě tři minuty, aby směs zhoustla na konzistenci hustého sirupu. Odstavte, přimíchejte likér a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Sirup si můžete uvařit předem a uchovat v lednici.

2. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Nerezovou mísu s průměrem 26 cm a vysokou asi 10 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a společně prosijte. Změklé máslo se dvěma třetinami cukru a semínky vyškrábnutými z vanilkových lusků utřete do pěny (zhruba tři minuty). Postupně a po částech zašlehejte mouku a mléko (vždy střídejte díl mouky a mléka).

3. Z bílků ušlehejte sníh, postupně k němu zašlehejte zbývající třetinu cukru a ještě dvě minuty šlehejte. Pevný sníh pak opatrně vložte do připraveného těsta a to nalijte do mísy.

4. V předehřáté troubě pečte hodinu a čtyřicet minut, až dort na povrchu zhnědne a špejli vpíchnutou doprostřed vytáhnete ven čistou a suchou (pokud se vám zdá, že dort během pečení příliš tmavne, ochraňte ho alobalem). Nechte chladnout nejprve půl hodiny ve formě, pak ještě vyklopené na mřížce.

5. Zchladlý korpus na spodní (široké) straně zarovnejte do roviny a pak ho vodorovně prokrojte na čtyři pláty o stejné výšce. Největší plát položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete ho amarettovým sirupem a přikryjte v pořadí druhým největším plátem. Ten pro změnu natřete meruňkovou zavařeninou. Pokračujte třetím dílem, sirupem, posledním plátem a nakonec celý povrch dortu natřete zbytkem sirupu. V této podobě můžete dort uchovat v lednici do dalšího dne.

6. V nerezové nebo skleněné míse smíchejte všechny přísady na sněhové špičky. Mísu postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou a za stálého šlehání rozpusťte cukr a směs zahřívejte, dokud není horká na dotek (trvá to asi tři až pět minut). Pak mísu sejměte z vodní lázně a elektrickým šlehačem šlehejte nejprve dvě minuty na střední otáčky a pak ještě šest minut na vysoké. Měli byste získat pevnou, lesklou sněhovou hmotu.

7. Cukrářský sáček vybavte hvězdicovým nástavcem a naplňte sněhovou hmotou. Po celém povrchu dortu nastříkejte dlouhé špičky. V troubě vyhřáté na 220 stupňů a zapnutým horkovzdušným ohřevem vše krátce zapečte, až se špičky částečně zbarví dohněda; případně můžete použít horkovzdušnou pistoli a špičky opálit. Opatrně sesuňte dort z plechu na servírovací talíř a při pokojové teplotě ho nechte čtyři až šest hodin odpočívat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládový dort s kokosem

Banánový dort

Čokoládovo-malinová sopka

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Teď jsem ho vytáhla z trouby, Recept je přesný a jasný, jenom to šlehání nad párou jsem místo 5 minut dělala 10, ale to je možná daný skleněnou mísou. Dort vypadá nádherně.

Přidat komentář