Pražský koláč býval prostě úžasný, ač z obchodu. A jelikož se nám po něm zastesklo, museli jsme ho upéct a zavzpomínat si. Recept na pražský koláč je pro nás nostalgický návrat, který si můžete užít i vy. Sladká brioška s pudinkovým krémem rozehraje chuťovou symfonii, na kterou jen tak nezapomenete.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou cukru. V míse smíchejte mouku, sůl, zbytek cukru, majolku a vejce. Vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte je ještě asi deset minut kynout.
Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi dvacet minut (dozlatova).
Mezitím vlijte do kastrolu mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte.
Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.
Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné ,špičky‘, a pak ji opatrně vetřete do krému.
Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.
Komentáře
Já když dělám drobenku, tak vždy víc a zbytek dám v sáčku do mrazáku. Pak jen odebírám, když potřebuji příště...