Marocký kořeněný koláč

Marocký kořeněný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11915 kcal
Bílkoviny 247 g
Cukr 959 g
Tuky 752 g
Vláknina 129 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Slavnostní jídlo pro vegetariány je plné oříšků, zeleniny, koření a bylin. Z lahodného balíčku křupavého těsta budou nadšeni všichni příznivci nevšedních chutí.

Suroviny

koriandr 4 ČL
semínka
římský kmín 4 ČL
např.Benkor
1 ČL
slaká paprika plus trochu na poprášení
skořice 0.5 ČL
mletá
olivový olej 150 g
1 kg
dužina dýně nakrájená na kostičky, lze nahradit odkapaným dýňovým kompotem
cibule 12 ks
malá, rozčtvrcená
zázvor (čerstvý) 4 cm
nastrouhaný
mandle 150 g
loupané
pistácie 150 g
loupané
brusinky 70 g
sušené nebo zavařené, lze nahradit předem namočenými rozinkami
med 6 PL
tekutý
špenát 250 g
čerstvé , lze nahradit mrazenými
cizrna 400 g
sterilizovaná, scezená
česnek 2 stroužky
kmín 1 ČL
mletý
citronová štáva 3 PL
Další ingredience
koriandr 4 PL
čerstvý, sekaný
máslo 100 g
rozpuštěné
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
listové těsto 8 plátků
o průměru cca 30 cm
citron 1 ks
skrojky citronu k podávání
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Semínka koriandru a římského kmínu krátce nasucho opečte na pánvi; rozvine se tím jejich vůně. Buďte ale opatrní, snadno se připalují! Potom je rozdrťte v hmoždíři nebo misce (dobře to jde rukojetí válečku na nudle) a smíchejte se skořicí, paprikou, půl lžičkou soli a čtyřmi lžícemi oleje. Kostky dýně vložte do zapékací misky nebo pekáče a přelijte kořeněným olejem. Promíchejte a pečte dvacet minut.

2. Mezitím na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a dozlatova na něm opečte cibulky. Vmíchejte zázvor a po 100 gramech mandlí a pistácií. Opečte je dohněda a pak přisypte brusinky, dvě lžíce medu i špenátové lístky a promíchejte. Jakmile špenát zavadne, sejměte směs z ohně a přimíchejte ji k opečené dýni. Uchovejte v teple.

3. Cizrnu rozmixujte s česnekem, kmínem, zbylým olejem, citronovou šťávou, dvěma lžícemi vody, solí a pepřem, takže vznikne aromatická pasta – hummus. Vmíchejte sekaný koriandr.

4. Koláčovou formu o průměru 28 cm vymažte máslem a kolem dokola vyložte čtyřmi pláty těsta tak, aby na dně formy nebyly mezery a pláty asi o polovinu přečnívaly přes okraj. Každý plát potřete rozpuštěným máslem. Překryjte zbylými čtyřmi tak, aby zakryly švy spodní vrstvy a rovněž přečnívaly přes okraj. Do formy navršte polovinu dýňové směsi, pak hummus a zbytek dýně. Náplň teď překryjte přečnívajícím těstem; smačkávejte a řaste je tak, aby vznikly nadýchané záhyby. Také ty důkladně potřete máslem.

5. Vložte do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut, dokud těsto nebude krásně křehké a zlaté. Chvíli před dopečením rozehřejte v pánvi zbytek másla a opečte na něm zbylé mandle a pistácie. Přilijte zbylý med, promíchejte a směsí přelijte hotový koláč. Podávejte s ostrou omáčkou podle našeho receptu a se skrojky citronu.

Obchod Apetit