0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Marocký kořeněný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11440 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 953 g
Tuky 737 g
Vláknina 132 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní jídlo pro vegetariány je plné oříšků, zeleniny, koření a bylin. Z lahodného balíčku křupavého těsta budou nadšeni všichni příznivci nevšedních chutí.

Suroviny

koriandr čerstvý 4 ČL
semínka
římský kmín 4 ČL
např. Benkor
paprika mletá sladká 1 ČL
plus trochu na poprášení
skořice ½ ČL
mletá
olivový olej 150 g
dužina nakrájená na kostičky, lze nahradit odkapaným dýňovým kompotem
cibule 12 ks
malá, rozčtvrcená
zázvor (čerstvý) 4 cm
nastrouhaný
mandle 150 g
loupané
pistácie 150 g
loupané
sušené brusinky 70 g
nebo zavařené, lze nahradit předem namočenými rozinkami
med 6 PL
tekutý
čerstvý, lze nahradit mrazeným
scezená
česnek 2 stroužky
kmín 1 ČL
mletý
citronová šťáva 3 PL
Další ingredience
koriandr čerstvý 4 PL
čerstvý, sekaný
máslo 100 g
rozpuštěné
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
listové těsto 8 plátků
o průměru cca 30 cm
skrojky citronu k podávání

1 Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Semínka koriandru a římského kmínu krátce nasucho opečte na pánvi; rozvine se tím jejich vůně. Buďte ale opatrní, snadno se připalují! Potom je rozdrťte v hmoždíři nebo misce (dobře to jde rukojetí válečku na nudle) a smíchejte se skořicí, paprikou, půl lžičkou soli a čtyřmi lžícemi oleje. Kostky dýně vložte do zapékací misky nebo pekáče a přelijte kořeněným olejem. Promíchejte a pečte dvacet minut.

2 Mezitím na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a dozlatova na něm opečte cibulky. Vmíchejte zázvor a po 100 gramech mandlí a pistácií. Opečte je dohněda a pak přisypte brusinky, dvě lžíce medu i špenátové lístky a promíchejte. Jakmile špenát zavadne, sejměte směs z ohně a přimíchejte ji k opečené dýni. Uchovejte v teple.

3 Cizrnu rozmixujte s česnekem, kmínem, zbylým olejem, citronovou šťávou, dvěma lžícemi vody, solí a pepřem, takže vznikne aromatická pasta – hummus. Vmíchejte sekaný koriandr.

4 Koláčovou formu o průměru 28 cm vymažte máslem a kolem dokola vyložte čtyřmi pláty těsta tak, aby na dně formy nebyly mezery a pláty asi o polovinu přečnívaly přes okraj. Každý plát potřete rozpuštěným máslem. Překryjte zbylými čtyřmi tak, aby zakryly švy spodní vrstvy a rovněž přečnívaly přes okraj. Do formy navršte polovinu dýňové směsi, pak hummus a zbytek dýně. Náplň teď překryjte přečnívajícím těstem; smačkávejte a řaste je tak, aby vznikly nadýchané záhyby. Také ty důkladně potřete máslem.

5 Vložte do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut, dokud těsto nebude krásně křehké a zlaté. Chvíli před dopečením rozehřejte v pánvi zbytek másla a opečte na něm zbylé mandle a pistácie. Přilijte zbylý med, promíchejte a směsí přelijte hotový koláč. Podávejte s ostrou omáčkou podle našeho receptu a se skrojky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.12/05, str.18

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč