Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Marocký kořeněný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11440 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 953 g
Tuky 737 g
Vláknina 132 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní jídlo pro vegetariány je plné oříšků, zeleniny, koření a bylin. Z lahodného balíčku křupavého těsta budou nadšeni všichni příznivci nevšedních chutí.

Suroviny

koriandr čerstvý 4 ČL
semínka
římský kmín 4 ČL
např. Benkor
plus trochu na poprášení
skořice ½ ČL
mletá
olivový olej 150 g
dužina nakrájená na kostičky, lze nahradit odkapaným dýňovým kompotem
cibule 12 ks
malá, rozčtvrcená
zázvor (čerstvý) 4 cm
nastrouhaný
mandle 150 g
loupané
pistácie 150 g
loupané
sušené brusinky 70 g
nebo zavařené, lze nahradit předem namočenými rozinkami
med 6 PL
tekutý
čerstvý, lze nahradit mrazeným
scezená
česnek 2 stroužky
kmín 1 ČL
mletý
Další ingredience
koriandr čerstvý 4 PL
čerstvý, sekaný
máslo 100 g
rozpuštěné
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
o průměru cca 30 cm
skrojky citronu k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Semínka koriandru a římského kmínu krátce nasucho opečte na pánvi; rozvine se tím jejich vůně. Buďte ale opatrní, snadno se připalují! Potom je rozdrťte v hmoždíři nebo misce (dobře to jde rukojetí válečku na nudle) a smíchejte se skořicí, paprikou, půl lžičkou soli a čtyřmi lžícemi oleje. Kostky dýně vložte do zapékací misky nebo pekáče a přelijte kořeněným olejem. Promíchejte a pečte dvacet minut.

2

Mezitím na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a dozlatova na něm opečte cibulky. Vmíchejte zázvor a po 100 gramech mandlí a pistácií. Opečte je dohněda a pak přisypte brusinky, dvě lžíce medu i špenátové lístky a promíchejte. Jakmile špenát zavadne, sejměte směs z ohně a přimíchejte ji k opečené dýni. Uchovejte v teple.

3

Cizrnu rozmixujte s česnekem, kmínem, zbylým olejem, citronovou šťávou, dvěma lžícemi vody, solí a pepřem, takže vznikne aromatická pasta – hummus. Vmíchejte sekaný koriandr.

4

Koláčovou formu o průměru 28 cm vymažte máslem a kolem dokola vyložte čtyřmi pláty těsta tak, aby na dně formy nebyly mezery a pláty asi o polovinu přečnívaly přes okraj. Každý plát potřete rozpuštěným máslem. Překryjte zbylými čtyřmi tak, aby zakryly švy spodní vrstvy a rovněž přečnívaly přes okraj. Do formy navršte polovinu dýňové směsi, pak hummus a zbytek dýně. Náplň teď překryjte přečnívajícím těstem; smačkávejte a řaste je tak, aby vznikly nadýchané záhyby. Také ty důkladně potřete máslem.

5

Vložte do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut, dokud těsto nebude krásně křehké a zlaté. Chvíli před dopečením rozehřejte v pánvi zbytek másla a opečte na něm zbylé mandle a pistácie. Přilijte zbylý med, promíchejte a směsí přelijte hotový koláč. Podávejte s ostrou omáčkou podle našeho receptu a se skrojky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

03.09.2007 22:03
Recept se nachází v č.12/05, str.18