Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborové škubánky

Návrat do dětství

Vydání: 2004/10
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Česká

Ingredience

    • 1 kg brambor (typ C čili varné)
    • sůl
    • 300 g hrubé mouky  (ta obsahuje správný podíl lepku a zajistí  perfektní škubánkovou  konzistenci)
    • 250 g másla nebo sádla
    • 200 g tvarohu na strouhání
    • 300 g moučkového cukru smíchaného se 100 g mletého máku

Příprava jídla

 
1. DEJTE VAŘIT BRAMBORY
Oloupejte je, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou. Správný typ brambor je tzv. céčko, písmeno C je vyznačeno na obalu.

2. ZASYPAT A PROPÍCHAT
Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar.
 

3.+ 4. PAŘENÍ POVOLENO!
Hrnec vraťte na plotýnku, přiklop­te a nechte ,škubánkový základ‘ dvacet minut propařit. Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.
 

5. ROZTAVTE MÁSLO
Asi po deseti minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.

6.+ 7. HLADCE VYKRAJUJTE
Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

8. PO LIBOSTI DOCHUŤTE
Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem. S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo naší klasikou třeba osmahnutou cibulkou…
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.62
Obrazek uzivatele
Prosím dejte si pozor na paření mouky. Už při čtení receptu mne zaujala doba páření - dvacet minut! Nedělejte to, protože předpokládám, že drtivá většina vaří v normálním nádobí a ne v nádobí se super nepřilnavým povrchem. Je totiž nepravděpodobné, že při snížení tekutiny na vaření o polovinu a pak ještě dvacet minut po dvacet minut zahřívat - pařit, tak si koledujete o problém v podobě připálených brambor. Doporučuji klasicky - vodu slít stejně jako v receptu jen s tím rozdílem, že opětovně přivedete k varu a odstavíte. Těch dvacet minut dodržte, mouka pak ztrácí svou syrovou pachutˇ. To zahřátí můžete klidně zopakovat, ale nikdy ne souvisle dvacet minut, protože pak o škubánky přijdete a to vás pak odradí na velmi dlouho od tak dobrého pokrmu, jakým škubánky určitě jsou! Přeji Všem dobrou chutˇ.
Obrazek uzivatele
já mám nejradši škubánky druhý den, kdy se z nich vytvaruje placka, která se opeče na pánvi a osolí. mňam:)

Přidat komentář