Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablečný štrúdl

Maximálně zrychlená varianta babičkovské klasiky
Autor:
Hodnocení:
47 (hlasů)
Počet porcí: 2 záviny
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení: 15 minut
P
Koláč Česká

Ingredience

    • 50 g másla
    • 4 lžíce strouhanky
    • 500g balení listového těsta  (například Babické)
    • 4 větší jablka
    • 1 sáček skořicového cukru (nebo 2 vrchovaté lžíce krupicového cukru smíchané s 1 zarovnanou lžičkou mleté skořice)
    • hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů (lze vynechat)
    • 1 vajíčko na potření
    Na ozdobu:
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1. Osmahněte strouhanku
Na pánvi rozpusťte máslo. Pak na ně nasypte strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty smažte dozlatova. Odstavte z plotýnky. Zapněte troubu na 180 °C. Teprve teď vytáhněte z lednice těsto – bude se vám s ním lépe pracovat. Rozkrojte je na dvě části a na pomoučněném válu každou rozválejte do obdélníkového tvaru.

2. Připravte náplň
Na těsto rozprostřete osmahnutou strouhanku. Jablka oloupejte, přepulte a nastrouhejte do větší misky. Pak k nim přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Náplň ochutnejte a podle potřeby přislaďte. Poté ji rozdělte na připravená těsta se strouhankou tak, aby jablka nesahala úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta.

3. Zabalte štrúdl
Těsto i s náplní opatrně zaviňte; okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do  trouby. Jakmile budou krásně zlatavé, rychle ven s nimi!

4. Ušlehejte šlehačku
Vychlazenou smetanu nalijte do misky a šlehejte tak dlouho, až změní konzistenci a začne tuhnout. Pak stačí už jenom chvilička šlehání. Elektrický šlehač v této fázi průběžně vypínejte, abyste zkontrolovali stav smetany. Kdybyste totiž šlehali příliš dlouho, změnila by se v ‚máslo‘. Vychlazený štrúdl pocukrujte, nakrájejte na porce, rozdělte na talířky a ozdobte šlehačkou.

Experimentujte!
Místo osmažené strouhanky příště použijte třeba strouhaný kokos.

Jablka můžete nahradit vypeckovanými švestkami nebo višněmi.

Ve štrúdlu je vynikající i tvarohová náplň. V supermarketech ji najdete v regálech mezi tvarohy.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář