Vyměňte část jablek za hrušky, a uvidíte ten rozdíl. Pořád to bude váš starý dobrý štrúdl, ale jak!
Suroviny
jablko
5
ks
větší
hruška
5
ks
skořice
2
ČL
vanilkový cukr
2
bal
rozinky
4
hrsti
propláchnuté
lískové oříšky
3
hrsti
nahrubo nasekané
listové těsto
1
bal
vejce
1
ks
rozšlehané, na potření
smetana ke šlehání
k podávání (nemusí být)
1 Jablka i hrušky oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Poté dužinu nakrájejte na menší, stejně velké kousky a v míse prosypte skořicí a jedním sáčkem vanilinového cukru. Přidejte rozinky i lískové oříšky a zlehka promíchejte.
2 Listové těsto překrojte na dva díly, z každého vyválejte tenký plát a každý z nich naplňte polovinou směsi. Zabalte, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte při 180 °C dozlatova. Vlažný štrúdl nakrájejte na kousky. Podávejte posypané vanilkovým cukrem, případně i se šlehačkou.