Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýže s houbami a citronem

Svěží a pikantní
Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P

Ingredience

    • 200 g dlouhozrnné rýže
    • čtvrt kila žampionů
    • dvě lžíce oleje
    • dva velké, najemno nasekané stroužky česneku
    • pět lžíc jemně nasekané petržele (jemnější je hladkolistá)třemi lžícemi nasekanou pažitku
    • nastrouhanou kůrou z jednoho dobře omytého citronu

Příprava jídla

Základní recept na rýži:
1. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.

2.
Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.

3.
Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

Rýže s  houbami a citronem:
Zatímco se rýže vaří podle našeho základního návodu, nakrájejte na plátky čtvrt kila žampionů a na dvou lžících oleje je osmažte do hněda (trvá to asi čtyři minuty). Houby by se měly rovnoměrně osmahnout; míchejte je, aby se odpařovala vznikající šťáva. Pak k nim přidejte dva velké, najemno nasekané stroužky česneku a vše smažte ještě minutu. Rýži slijte, propláchněte a přidejte k houbám spolu s pěti lžícemi jemně nasekané petržele (jemnější je hladkolistá), třemi lžícemi nasekané pažitky a nastrouhanou kůrou z jednoho dobře omytého citronu. Směs dobře promíchejte, pak ji ochutnejte a případně osolte. Získáte svěží, rychlé, ekonomické a pikantní jídlo. Chuť této rýže díky citronu navíc skvěle ladí s jakoukoli grilovanou rybou, ale i kuřetem nebo masovými minutkami.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.18

Přidat komentář