Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový koláč - focaccia

Voní Itálií

Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 1 hodina
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Italská

Ingredience

    • 500 g brambor, uvařených den předem,  oloupaných a nastrouhaných
    • 500–600 g polohrubé mouky
    • 50 ml olivového oleje
    • 1 vejce
    • 100 g sýra ementálského typu,  nakrájeného na kostičky
    • 150 g šunky nebo uzeného masa,  nakrájeného na kostičky
    • 1 lžičku čerstvých nebo sušených  lístků rozmarýnu
    • sůl a pepř na dochucení
    • 30 g droždí
    • 1 kostku cukru
    • 120 ml vlažného mléka
    • tuk na vymaštění pekáče
    • 1 žloutek na potření
    • olivy na ozdobu

     

     

     

Příprava jídla

1. Droždí rozdrobte do hrnečku s vlažným mlékem, přidejte cukr, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít, až se začnou tvořit bubliny.

2. Nastrouhané brambory dejte do mísy, přisypte mouku, sůl a pepř, přidejte vejce a olej. Promíchejte a přilijte vzešlý kvásek.

3. Do směsi zapracujte kostičky sýra a uzeného masa. Vyklopte ji na pomoučenou pracovní plochu a zpracujte v tužší těsto. Vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě, kde neproudí vzduch.

4. Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáče a nechte čtvrt hodiny stát v teple, dokud těsto nenakyne ještě asi o třetinu. Potřete ho žloutkem rozmíchaným s trochou vody a do povrchu zapíchejte lístky rozmarýnu a olivy. Pečte 25 až 30 minut, dokud povrch focaccii nezezlátne.

5. Nechte koláč trochu vychladnout, nejlépe na mřížce. Podávejte ho rozkrájený na kostky nebo obdélníčky.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tento koláč je úplne super!! Mám veľmi rada slané koláče a tento je obzvlášť veľmi chutný a i hodne sýty, keďže je zemiakový.. Odporúčam vyskúšať :))
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.56
Obrazek uzivatele
Pekla jsem a pekla, vyše hodiny, uvrchu se udělalal nafouklá kůrka, vespod zůstal lepivý bác. No, snědla jsem to sice, ale nikomu bych to neneabídla jako pohoštění.
Obrazek uzivatele
Ochutnala jsem focacciu v Itálii... ty brambory tam byly navrch zakapané smetanou a posypané sýrem... byla fakt úžasná!!!

Přidat komentář