Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zeleninové rizoto

Pohanka dodá rizotu se zeleninou chuť i zdraví prospěšné látky!

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Italská

Ingredience

    • hrnek sušených hub, předem namočených
    • 1 lžička mletého kmínu
    • panenský olej olivový nebo sezamový
    • 2 středně velké cibule, pokrájené
    • 1–2 stroužky česneku, pokrájené
    • ½ menšího celeru, nakrájeného na kostičky
    • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
    • ½ malé lžičky kurkumy (není nutná)
    • mořská sůl
    • 300 g bílé biorýže basmati
    • 100 g pohankových krup v biokvalitě
    • 1 l vody nebo silného zeleninového vývaru (pokud vaříte jiné množství, držte se poměru 1 díl rýže a pohanky na 1,5 dílu vody)

Příprava jídla

1 Dejte vařit houby s kmínem. Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť. Společně restujte několik minut.

2 Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila. Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte. Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)

3 Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut. Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát. Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního biomásla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.

NĚCO NAVÍC: Rizoto můžete uvařit i ze samotné pohanky, ale zvažte, jestli to vaše rodina zvládne... Místo pohanky příště zkuste i jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin

Sladký pohankový salát

Placičky z pohankové lámanky

REKLAMA

Přidat komentář