
Zeleninové rizoto
Pohanka dodá rizotu se zeleninou chuť i zdraví prospěšné látky!
Ingredience
- hrnek sušených hub, předem namočených
- 1 lžička mletého kmínu
- panenský olej olivový nebo sezamový
- 2 středně velké cibule, pokrájené
- 1–2 stroužky česneku, pokrájené
- ½ menšího celeru, nakrájeného na kostičky
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- ½ malé lžičky kurkumy (není nutná)
- mořská sůl
- 300 g bílé biorýže basmati
- 100 g pohankových krup v biokvalitě
- 1 l vody nebo silného zeleninového vývaru (pokud vaříte jiné množství, držte se poměru 1 díl rýže a pohanky na 1,5 dílu vody)
Příprava jídla
1 Dejte vařit houby s kmínem. Mezitím v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje a osmahněte na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidejte kurkumu a osolte. Nebojte se základ dostatečně osolit, jídlo díky tomu získá výbornou chuť. Společně restujte několik minut.
2 Přisypte opranou rýži s pohankou a opékejte je spolu se zeleninou. Stále míchejte, aby se vám směs nepřipálila. Nakonec přilijte vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promíchejte. Pokud nemáte silný vývar, přidejte zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíte základ tolik solit, bujon je dost výrazný.)
3 Zmírněte oheň na minimum a vařte přikryté bez míchání 15–20 minut. Pak odstavte z ohně a nechte rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát. Můžete ho dochutit podle libosti: přidejte olivový olej a čerstvé bylinky nebo kousek kvalitního biomásla a parmazánu, případně pražená piniová jadérka.
NĚCO NAVÍC: Rizoto můžete uvařit i ze samotné pohanky, ale zvažte, jestli to vaše rodina zvládne... Místo pohanky příště zkuste i jáhly, bulgur anebo špaldové kernotto.
Přidat komentář