
Uživatelský
recept
recept
Zapékané brambory se zeleninou
Popis receptu:
Brabory jsou výborné i bez přidání masa, ale hlavní ingrediencí receptu bez které to není ono je brokolice.
Autor: Veronika Zvrškovcová
Počet porcí: 5
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
§ Kuřecí prsa (nemusí v receptu vůbec být)
§ Brambory (množství podle zapékací mísy cca 1 kg)
§ Zelenina (brokolice, květák, hrášek a mrkev)
§ Středně velká cibule
§ Sýr Eidam
§ Smetana
§ 2-4 vejce
§ víno (pokud nedáváme maso nemusí být)
§ olej
§ máslo
§ muškátový květ
§ sůl
§ pepř
Příprava jídla
Uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladnout. Mezi tím si nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji do sklovata, potom přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso. Když se maso zatáhne okořeníme pepřem, solí a potom můžeme podlít vínem. Na kuřecí maso vložíme zeleninku, nejlepší je použít mraženou směs a k tomu přidat čerstvou brokolici, podlijeme trochou vody a přidáme kousek másla a znovu přidáme sůl, pepř a špetku muškátového květu (Pokud zvolíme vegetariánskou verzi receptu na orestovanou cibulku rovnou přidáme zeleninku). Než nám zeleninka změkne oloupeme uvařené brambory a nakrájíme na kolečka, ty pak postupně pokládáme vedle sebe do zapékací misky. Nezapomene je poté osolit. Uvařenou zeleninku rozprostřeme na brambory a zakryjeme ji další vrstvou brambor. Vložíme do středně vyhřáté trouby cca 150-200°C a necháme chvíli prohřát. Mezi tim si nastrouháme sýr. Do vyšší nádoby nalijeme smetanu ve které rozmícháme 2-4 vejce, osolíme a opepříme. Nejprve rozprostřeme sýr a poté přelijeme smetanou. Pečeme dokud nám sýr nezačne zlátnout.
Přidat komentář