
Azuki dip
Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte koření, třeba římský kmín, pepř nebo chilli papričky.
Vydání: 2008/5
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Ingredience
- 60 g azuki (po povaření asi 200 g)
- 1 menší červená řepa, uvařená
- 2 velké lžíce tahini (sezamová pasta)
- sůl
- 1 lžíce umeocta
- kousek cibule (není nutné)
- zelenina a krekry k podávání
Příprava jídla
Fazole azuki namočte přes noc do vody, ráno slijte a v čerstvé vodě uvařte doměkka; můžete přidat kousek mořské řasy wakame, o níž jsem psala v minulém čísle Apetitu. Zvolíte-li tlakový hrnec, stačí 10 minut, jinak asi 50–60 minut. Slijte, nechte vychladnout a rozmixujte s ostatními ingrediencemi. Místo tahini můžete vyzkoušet i neslazené máslo z lískových oříšků (prodávají dobře zásobené bioprodejny). Osolte a přikyselte umeoctem podle chuti. Podávejte s podélně nakrájenou zeleninou, třeba mrkví a řapíkatým celerem, a s krekry. Mně nejvíc chutná se špaldovými krekry se sezamovými či dýňovými semeny z naší biopekárny Zemanka.
Přidat komentář