
Trojcibulový dip
Americká klasika zvaná v zemi původu francouzský cibulový či kaliforský dip si vás rychle získá. A bude hvězdou každého posezení s přáteli či večírku!
Ingredience
- 4 středně velké cibule (2 podélně rozčtvrcené, 2 nakrájené nadrobno)
- 250 ml olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 250 ml majonézy
- 120 g čerstvého smetanového sýra (např. lučiny)
- 125 ml zakysané smetany
- citronová šťáva podle chuti (cca 1 lžíce)
- cca 1 lžička worcesterské omáčky
- tabasco podle chuti
- 4 jarní cibulky, nakrájené nadrobno (celé nebo jen bílé části – podle chuti)
- čerstvá zelenina k podávání: okurka, mrkev, řapíkatý celer, kdyby byly pěkné ředkvičky nebo ředkev daikon (podle chuti a sezony), nakrájené na špalíčky k namáčení
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 220°C. Rozčtvrcené cibule smočte ve lžíci olivového oleje, položte do pekáčku vyloženého alobalem, osolte a opepřete. Za občasného obracení pečte doměkka a mírně karamelova, asi 45 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout.
2 Vychladlou cibuli rozmixujte dohladka, přidejte majonézu, sýr, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, tabasco a znovu rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete. Přeneste do mísy, zakryjte fólií a chlaďte, aby směs zatuhla (nejméně 4 hodiny nebo přes noc).
3 Ve větší pánvi rozehřejte zbývající olej na středním až silném ohni a za stálého míchání v něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, až začne hnědnout, asi 10 minut. Zmírněte oheň na střední a za občasného zamíchání smažte ještě 15 minut, do temně zlatohnědé barvy. Cibuli nechte okapat na cedníku a pak ji ještě osušte na papírových utěrkách.
4 Před podáváním vmíchejte 2/3 smažené cibule a jarní cibulku do dipu a zbytkem ozdobte povrch dipu v servírovací nádobě. Podávejte s čerstvou zeleninou.
Přidat komentář