Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 6 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4545 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 74 g
Tuky 445 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Americká klasika zvaná v zemi původu francouzský cibulový či kaliforský dip si vás rychle získá. A bude hvězdou každého posezení s přáteli či večírku! 

Suroviny

cibule 4 ks
2 podélně rozčtvrcené, 2 nakrájené nadrobno
olivový olej 250 ml
sůl a pepř
majonéza 250 ml
krémový sýr 120 g
např. lučina
zakysaná smetana 125 ml
citronová štáva
podle chuti
worcesterská omáčka ČL
tabasco
jarní cibulka 4 ks
nakrájené nadrobno (celé nebo jen bílé části – podle chuti)
okurka, mrkev, řapíkatý celer, kdyby byly pěkné ředkvičky nebo ředkev daikon nakrájené na špalíčky k namáčen

1 Předehřejte troubu na 220°C. Rozčtvrcené cibule smočte ve lžíci olivového oleje, položte do pekáčku vyloženého alobalem, osolte a opepřete. Za občasného obracení pečte doměkka a mírně karamelova, asi 45 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout.

2 Vychladlou cibuli rozmixujte dohladka, přidejte majonézu, sýr, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, tabasco a znovu rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete. Přeneste do mísy, zakryjte fólií a chlaďte, aby směs zatuhla (nejméně 4 hodiny nebo přes noc).

3 Ve větší pánvi rozehřejte zbývající olej na středním až silném ohni a za stálého míchání v něm osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, až začne hnědnout, asi 10 minut. Zmírněte oheň na střední a za občasného zamíchání smažte ještě 15 minut, do temně zlatohnědé barvy. Cibuli nechte okapat na cedníku a pak ji ještě osušte na papírových utěrkách.

4 Před podáváním vmíchejte 2/3 smažené cibule a jarní cibulku do dipu a zbytkem ozdobte povrch dipu v servírovací nádobě. Podávejte s čerstvou zeleninou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit