Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená šunka

Tahle úprava vás určitě přesvědčí o jednom: šunku nemusí doprovázet jen ostré a slané chutě. A navíc – při množství lidí, které z jednoho kusu nakrmíte, jde o jídlo velmi ekonomické.

Vydání: 2005/1
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Vaření 0:45
Americká

Ingredience

    • 1,6–2 kg šunky vcelku, nejlépe  takzvané burgundské
    • 400 g mrkve
    • 150 g celeru
    • 200 g kořenové petržele 
    • 250 g pórku
    • 150 g cibule se zapíchnutými hřebíčky
    • 6 kuliček nového koření
    • 8 kuliček černého pepře
    • 1 lžičku soli
    • asi 40 hřebíčků na zapíchnutí

    Na potírání:

    • 170 g pomerančového džemu s kousky pomerančů (např. zn.
    • Danish Choice, Tesco, 340 g, 27 Kč; nahradit můžete pomerančovou šťávou se dvěma lžícemi meruňkové zavařeniny)
    • 250 g medu
    • 2 kousky celé skořice
    • 40 g dijonské hořčice

    Na přílohy:

    • 400 g růžičkové kapusty, očištěné
    • 400 g karotky, nakrájené na šikmé řezy
    • 1 lžičku hnědého cukru 
    • 800 g nakyslých zelených jablek (Granny Smith), oloupaných,      zbavených jádřince a rozčtvrcených
    • 100 g másla
    • trochu čerstvého tymiánu na ozdobu

     

Příprava jídla

1. Ve velkém hrnci zalijte zeleninu nakrájenou na velké kusy (do cibule pro vůni zapíchejte hřebíček) 4–5 litry studené vody a přiveďte ji k varu. Vložte do ní celou šunku kůží nahoru – jinak by se mohla přichytit ke dnu hrnce – a velmi mírným varem nechte asi tři čtvrtě hodiny ,táhnout‘. Maso dokonale nasákne vůni zeleniny a koření – a z vývaru budete mít dobrý základ pro polévku.

2. Maso vyjměte, po vychladnutí kůži šikmo nařízněte (asi 50g kousek kůže s tukem odřízněte pod kapustičky) a do vzniklých kosočtverců zapíchejte hřebíčky. Jestli máte obavy z množství tuku, můžete před pečením kůži s tukem seříznout a ponechat jen tenkou vrstvičku. Také ji šikmo nařízněte a posázejte hřebíčkem; toto koření ladí s vůní šunky ve všech úpravách nasladko.

3. Přísady k potírání šunky zalijte půl litrem vody a prošlehejte v misce nebo džbánku – tím si zajistíte, že se ingredience stejnoměrně promísí. Nebojte se případných kousků zavařeniny,
při pečení dodají skvělou chuť i vypékající se šťávě. Pak je vlijte do kastrůlku a za občasného zamíchání povařte, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.

4. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Maso položte raději na mřížku než přímo na pekáč, aby se při pečení nemacerovalo ve šťávě. (Poslouží i rozkládací napařovací stojánek na knedlíky.) Opatrně – abyste nevytahali hřebíčky – povrch šunky potřete hustou aromatickou směsí a vložte do trouby.

5. Pečte asi hodinu, až se kůžička krásně dozlatova vypeče. Mezitím si připravte přílohy: kapustičky poduste na vyškvařeném tuku od šunky, karotky na másle (asi 10–15 minut) stejně jako jablka. Karotky na závěr poprašte špetkou cukru: získají lesk a karamelovou chuť. Podávejte se šunkou nakrájenou na plátky
a s vypečenou šťávou.

3x jinak:
Šunka ‚po virginsku‘ je po povaření pokladena plátky ananasu a zapečena s jeho šťávou a trochou vývaru.

Razantní: 250 ml červeného vína, 100 ml whisky, po 2 lžících melasy, hnědého cukru a strouhané pomerančové kůry.

Limonádový Joe: 2 kg šunky vařte
2 a půl hodiny se 2 l coly.
Pak zapečte potřené vývarem a 2 lžícemi cukru.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/05, str.46

Přidat komentář