Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Silná zelná polévka

Popis receptu: 
Jednoduchá silná zelná polévka pro podzimní i zimní večery.
Autor: Michaela Šurmanová
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    sáček kysaného bílého zelí (neslazené!)
    100-200g uzeného plecka, opláchnutého pod vodou, nakrájené na kostičky
    dvě střední cibule, nakrájené na větší kostičky
    1-2 lžičky mleté červené papriky
    1/4 lžičky chilli
    několik kuliček černého pepře
    2-3 bobkové listy
    0,75-1 l vody
    trochu sádla/rostlinného oelej (ne olivový!)
    kysaná smetana
    sůl

Příprava jídla

Na sádle/oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte kostky uzeného a chvilku smažte. Trochu ztlumte oheň. Poté zapraště paprikou a chilli, ale pozor, aby se paprika nepřipálila, pak je hořká (hodně míchejte). Podlejte trochou vody. Přidejte zelí (já ho neproplachuji, protože mám ráda, když je chuť polévky výrazná), zalejte vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Poté přivěďte k varu a pak ztlumte oheň. Na mírném ohni vařte do změknutí, trvá to cca 3/4-1 hod. V průběhu vaření ochutnejte a případně dosolte. Podávejte na talíři se lžičkou kysané smetany a chlebem.

Tip: Někdo přidává i brambory (pak je nutné kontrolovat jejich měkkost a přizpůsobit tomu dobu vaření) nebo klobásku.

REKLAMA

Přidat komentář