Rostou? Nerostou? Tahle polévka je sice nejlepší z lesních hub, ale díky sušeným hřibům je výborná i ze žampionů. S chutí do ní!
Suroviny
houby
25
g
sušené
olivový olej
2
PL
cibule
1
ks
najemno
mrkev
2
ks
na kostičky
česnek
2
stroužky
najemno
rozmarýn
1
PL
lesní houby
500
g
najemno
vývar zeleninový
1,2
l
víno dezertní
5
PL
marsala, suché sherry
rajčatový protlak
2
PL
kroupy
100
g
sůl
pepř
strouhaný, k podávání, lze vynechat
1Sušené houby v misce zalijte 250 ml vroucí vody a nechte asi 25 minut stát. V hrnci zahřejte olej, vsypte cibuli, mrkev, česnek, rozmarýn, osolte a opepřete. Zamíchejte a na středním plameni opékejte 5 minut, až zelenina začne měknout.
2 Sceďte houby (tekutinu uchovejte) a jemně je pokrájejte. Vsypte do hrnce spolu s čerstvými houbami. Opékejte ještě 5 minut, pak zalijte vývarem i dezertním vínem, přidejte protlak, kroupy a tekutinu od hub.
3 Půl hodiny vařte, aby kroupy změkly. Je-li polévka moc hustá, zřeďte ji horkou vodou. Chcete-li, podávejte posypané sýrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů)
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů)