
Základní máslový dort
Skvělý základ je podstatou úspěchu, u domu i u dortu. Upečte si skvělý dort, pak už můžete popustit uzdu fantazii a vyhrát si s krémem či polevou.
Vydání: 2008/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 8-10 kousků
Ingredience
- 180 g másla, změklého
- 4 vejce
- 220 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g zakysané smetany
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- poleva podle vaší chuti (tipy a recepty na polevy najdete zde)
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160 ºC, dortovou formu o průměru 22 centimetrů vyložte pečicím papírem.
2 V míse šlehejte deset minut ručním šlehačem máslo, cukr a vanilkový extrakt. Do pěny pak postupně přidávejte vejce a zakysanou smetanu; dobře zašlehejte a zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem. Lžící naklaďte těsto do formy a pečte 70 minut; pak píchněte do těsta špejlí – když ji vytáhnete čistou, vyjměte z trouby.
3 Dort nechte 10 minut ve formě, pak ho přesuňte k dochladnutí na mřížku. Vychladlý dort polévejte polevou.
Přidat komentář